Mikroskopijną, ponurą kawalerkę zmieniono w jasne, nowoczesne mieszkanie z funkcjonalnym aneksem kuchennym i komfortową antresolą. Projekt: Patrycja Balińska-Seweryn i Mariusz Seweryn. Fot. właściciele.

Zobacz galerię [12 zdjęć]

Autor: Anna Sołomiewicz
01 sie 2016 08:42

Bardzo mała kawalerka. Tak wygląda po remoncie

Stara, zaledwie 20-metrowa kawalerka była w opłakanym stanie. Teraz, po gruntownym remoncie, zachwyca jasnymi kolorami i funkcjonalnymi rozwiązaniami.

Mieszkanie zakupione przez właścicieli było w strasznym stanie. Od lat nie przeprowadzono tam żadnego remontu, ściany były zagrzybione, a podział przestrzeni przytłaczający i mało funkcjonalny. Bardzo małą kawalerkę trzeba było poddać gruntownego remontowi, podczas którego z mieszkania wyniesiono aż 10 m3 gruzu. 

Właściciele zgłosili się o pomoc do pracowni ​Seweryn Pracownia​, która zaprojektowała im nowe, jasne, funkcjonalne lokum. Zaczęto od uporządkowania planu przestrzeni, pozbywając się przy tym łazienko-kuchni. Zamiast tego mało fortunnego pomieszczenia, urządzono oddzielną łazienkę, a kuchnię włączono w przestrzeń dzienną, zamieniając ją w modny aneks. Rozbudowano również antresolę, a powstałą na niej sporą przestrzeń zaadaptowano na niewielką sypialnię i gabinet z kącikiem do czytania. 

W sumie na 20 m2 zmieszczono salon z aneksem kuchennym, łazienkę, sypialnię i kącik czytelniczy z gabinetem, czyli w pełni funkcjonalne, wygodne mieszkanie. 

Wystrój mieszkania po remoncie utrzymany jest w nowoczesnym stylu, z przewagą jasnych kolorów, które powiększają optycznie wnętrze. Biel mebli, ścian i sufitu zestawiono z płytkami drewnopodobnymi w otwartej strefie dziennej, które mają kolor bielonego drewna.

Jasną kolorystykę mają również panele w sypialni. Jedną ze ścian pokrywa naturalna, stuletnia cegła, którą odkryto podczas remontu. Szlachetny materiał został wyeksponowany i urozmaica pomieszczenie swoją surową teksturą. Został jednak pomalowany na biało, wpisując się w dominującą paletę barw we wnętrzu. Efekt całej metamorfozy to piękne, nowoczesne, białe wnętrze.

Projekt: Patrycja Balińska-Seweryn i Mariusz Seweryn, Pracownia Seweryn.

Zdjęcia: właściciele.

 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH