Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Dzięki inwencji projektantek i zaufaniu inwestora powstał lokal uszyty na miarę. Projekt: Kasia Orwat Design. Zdjęcia: Weronika Trojanowska Photografer

Zobacz galerię [13 zdjęć]

Dzięki inwencji projektantek i zaufaniu inwestora powstał lokal uszyty na miarę. Projekt: Kasia Orwat Design. Zdjęcia: Weronika Trojanowska Photografer
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Archiconnect.pl
20 marz 2018 11:34

Biuro i mieszkanie w jednym - rewelacyjny projekt

Maleńkie mieszkanie na parterze poznańskiej kamienicy, wewnątrz skrywa nowoczesne rozwiązania. Urządzone w duchu klasycznej elegancji, ale ze współczesnym szykiem i nutą nonszalancji, łączy w sobie przestrzeń do pracy i wypoczynku.

Inwestor pragnął w cichej, urokliwej dzielnicy Poznania stworzyć kameralne biuro, w którym mógłby spotykać się z klientami, połączone z weekendowym apartamentem na okazjonalny nocleg. Idealny lokal znalazł na parterze odrestaurowanej willi z przełomu XIX i XX wieku, z ozdobnymi gzymsami i drewnianymi werandami. Zależało mu, by mieszkanie było funkcjonalne, eleganckie i nowoczesne, ale akcentami nawiązujące do historii i architektury zabytkowej kamienicy.

Mariaż tradycji z nowoczesnością i funkcjonalnością najlepiej uwidacznia... podłoga. Zarówno inwestor jak i projektantka najchętniej widzieli tam naturalne drewno. Ponieważ jednak przez biuro zwykle przewija się sporo osób, parkiet albo szerokie deski mogłyby nie przetrwać długo w idealnym stanie. Rolę drewnianej podłogi przejęła w związku z tym praktyczna płytka ceramiczna.

Zobacz inne realizacje tej projektantki

Prawdziwym wyzwaniem okazała się kuchnia, tworząca z gabinetem wspólną przestrzeń. Trzeba było ją tak zaprojektować, aby w niewielkiej przestrzeni zmieściły się wszystkie najpotrzebniejsze sprzęty i żeby kuchenny rozgardiasz nie odstraszał wchodzących do biura klientów. Projektantki wpadły więc na pomysł zamknięcia całej kuchni w jednym meblu. Dodatkowo ustawiono go na lustrzanym cokole, co sprawia wrażenie, jakby unosił się nad podłogą.

W łazience udało się sprytnie połączyć estetykę dwóch epok. Stylizowana ceramika z linii Cow (Art Ceram), została przełamana futurystyczną formą armatury i akcesoriów Folded (Flaminia).

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH