Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Głównym założeniem i podstawowym wymogiem inwestora był trójkondygnacyjny budynek mieszkalny, który przy zachowaniu funkcjonalności i przestronności idealnie wpasowałby się w dość wymagającą do zagospodarowania wąską działkę. Projekt i wizualizacje: 81.WAW.PL

Zobacz galerię [7 zdjęć]

Głównym założeniem i podstawowym wymogiem inwestora był trójkondygnacyjny budynek mieszkalny, który przy zachowaniu funkcjonalności i przestronności idealnie wpasowałby się w dość wymagającą do zagospodarowania wąską działkę. Projekt i wizualizacje: 81.WAW.PL
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Archiconnect.pl
04 marz 2019 09:53

Cegła i szkło na elewacji: zobacz nowoczesny, piętrowy dom

Głównym założeniem i podstawowym wymogiem inwestora był trójkondygnacyjny dom, który przy zachowaniu funkcjonalności i przestronności idealnie wpasowałby się w dość wąską działkę. Architektom zależało przy tym na uzyskaniu lekkości i nowoczesności budynku. Musieli też dopilnować, by dom wpisywał się w zabudowę okolicy.

Z powodu nietypowych wymiarów działki, nieruchomość ma podłużny kształt. W jej sąsiedztwie natrafić można na wiele starszych, ceglanych i nieotynkowanych zabudowań, co zrodziło pomysł na czerwoną elewację, wykonaną właśnie z cegły. Jest to ukłon ze strony architektów w kierunku tradycyjnej zabudowy okolicy. Zastosowanie cegły na elewacji nie jest standardowym rozwiązaniem, ze względu na koszt materiału. W tym przypadku inwestorowi zależało jednak na harmonijnym wpisaniu budynku w otoczenie. Dzięki zastosowaniu naturalnego materiału, jakim jest ręcznie formowana cegła, w pełni się to uda - mówi Anna Paszkowska-Grudziąż, architekt z pracowni 81.WAW.PL.

Zobacz inne projekty pracowni 81.WAW.PL

Nowocześnie i funkcjonalnie

Każda kondygnacja budynku oddzielona jest czarnymi płaszczyznami stropów, które doskonale wpasowują się w nowoczesną formę domu. Dzięki wydłużeniu linii stropów od strony krótszych boków bryły, uzyskano dodatkowy element w postaci przytulnych balkonów, które idealnie nadadzą się do spędzania czasu w ciepłe dni, a z drugiej strony stanowią dodatkową osłonę od słońca. Kolejną istotną i charakterystyczną częścią elewacji jest oświetlenie liniowe, które dodatkowo podkreśla czarne detale i nadaje budowli nowoczesnego charakteru.

To też Cię zainteresuje: Nowoczesne wnętrze - zobacz piękny, rodzinny dom

By sprostać wymogom inwestora, musieliśmy zmierzyć się z wyzwaniem, jakim było uzyskanie lekkości i nowoczesności budynku, a zarazem dopilnowanie, by nie odstawał od zabudowy w okolicy. Dlatego od strony krótszych boków bryły ceglana elewacja przeplata się ze szklanymi elementami. W tych miejscach budynku znajdują się części dzienne, co daje mieszkańcom gwarancję naturalnego światła - mówi Rafał Grudziąż, architekt z pracowni 81.WAW.PL.

Komfortowe wnętrze

Pomimo dużej ilości szklanych elementów, budynek daje domownikom dużo swobody i intymności. Dodatkowy wpływ na to ma także znajdujące się od strony ogrodu patio, które zapewnia dodatkowy komfort akustyczny mieszkań, dzięki czemu nie będą miały one wspólnej ściany.

Wejście do budynku przewidziano od północy, gdzie znajdziemy także rampę zjazdową do podziemnego garażu. Rozwiązuje to problem miejsc parkingowych wokół budynku. Mijając drzwi wejściowe wchodzimy do przestronnego holu, z którego mamy dostęp do 6 mieszkań, a komunikację między piętrami ułatwia nowoczesna winda.

Zobacz też: Willa zawieszona nad doliną: zobacz niezwykły projekt

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH