Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Ozdobą części wypoczynkowej jest tapeta z kwiecistym wzorem na ścianie za kanapą. Ze względu na ograniczoną kolorystykę, mocno naszkicowany wzór nie zdominował wnętrza. Projekt: Czajkowski Kluźniak Architekci. Fot. Archifolio / Tomasz Zakrzewski

Zobacz galerię [19 zdjęć]

Ozdobą części wypoczynkowej jest tapeta z kwiecistym wzorem na ścianie za kanapą. Ze względu na ograniczoną kolorystykę, mocno naszkicowany wzór nie zdominował wnętrza. Projekt: Czajkowski Kluźniak Architekci. Fot. Archifolio / Tomasz Zakrzewski
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
13 sie 2019 09:29

Ciepła Skandynawia - zobacz przytulne, jasne mieszkanie

Jasna przestrzeń niespełna 60-metrowego mieszkania urzeka prostotą formy i udowadnia, że pewne połączenia - np. jasnego drewna i bieli - nigdy nam się nie znudzą.

W nowocześnie zaaranżowanym mieszkaniu wyraźnie widać wpływ skandynawskiej estetyki. Klarowne, jasne wnętrza zdominowała biel, wiele odcieni szarości i naturalne jasne drewno. Architekci Ewa Kuźniak-Czajkowska i Dominik Kuźniak znaleźli jednak dla tego klasycznego połączenia ciekawą formę. Niebanalne wykorzystanie drewna i wprowadzenie lekko industrialnych akcentów dekoracyjnych pozwoliło nadać mieszkaniu indywidualny rys i sprawiło, że nie jest nudne.

Zobacz też inne projekty tej pracowni

Nie chcąc dzielić stosunkowo niewielkiej przestrzeni i ograniczać dopływ światła, strefę dzienną zaaranżowano w otwartym planie. Uwagę zwraca kompozycja drewnianych lameli, tworząca ażurową ściankę przygotowaną do montażu telewizora. Oprócz istotnej funkcji dekoracyjnej, drewniane przepierzenie oddziela część kuchenną od salonu. Ozdobą części wypoczynkowej jest tapeta z kwiecistym wzorem na ścianie za kanapą. Ze względu na ograniczoną kolorystykę, mocno naszkicowany wzór nie zdominował wnętrza.

Harmonijna kompozycja

Proste białe szafki na ścianie od strony wąskiego korytarza wyznaczają strefę kuchni. Do wykończenia ściany ponad blatem architekci użyli delikatnej mozaiki o kształcie plastra miodu, który dodatkowo podkreślono fugą w kontrastowym, ciemnym kolorze. Ten sam motyw pojawia się również na podłodze w formie modnych, heksagonalnych płytek. Drewniany blat oraz wykończona fornirem wysoka, kuchenna zabudowa doskonale korespondują z szafą w strefie wejściowej. Tutaj również architekci sięgnęli po drewniane lamele, tworząc z nich oryginalną konstrukcję wieszaka na ubrania.

To też Cię zainteresuje: Adaptacja wnętrz zabytkowej kamienicy - apartament i biuro w jednym

Kompozycyjną spójność widać też w sypialni właścicieli. Obok obszernego łóżka pojawiła się tu pojemna szafa o prostych, białych frontach, korespondujących z zabudową kuchni. Kompozycja różnych odcieni szarości na ścianie za łóżkiem urozmaica aranżację wnętrza. W łazience architekci zdecydowali się mocniej zaakcentować industrialną stylistykę. Stąd czarna armatura, grafitowa zabudowa przy toalecie i patchworkowe płytki na podłodze.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH