Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Bardzo nietypowe, długie i wąskie wnętrze stanowiło dla projektantów nie lada wyzwanie. Efekt przeszedł oczekiwania wszystkich. Projekt: Mili Młodzi Ludzie. Fot. PION

Zobacz galerię [10 zdjęć]

Bardzo nietypowe, długie i wąskie wnętrze stanowiło dla projektantów nie lada wyzwanie. Efekt przeszedł oczekiwania wszystkich. Projekt: Mili Młodzi Ludzie. Fot. PION
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Archiconnect.pl
13 lip 2018 11:47

Długi lokal - takiego mieszkania jeszcze nie widziałeś

Na poddaszu jednej z poznańskich kamienic projektanci zastali przestrzeń o niecodziennych wymiarach - 14 metrów długości, 3 metry szerokości, 2,4 metra wysokości w najwyższym punkcie, z przewężeniem na środku. Natychmiast nazwali to wnętrze “Długim lokalem”.

Wytyczne inwestorów były oparte na istniejących podziałach przestrzeni. Na poddaszu miał powstać salon z aneksem kuchennym oraz część sypialniana z łazienką. Dzięki otwartości głównego wykonawcy na sugestie zespołu projektowego, podczas ocieplania budynku warstwa izolacyjna została położona na zewnętrznej części dachu. W ten sposób udało się zachować cenną przestrzeń poddasza, a oryginalna konstrukcja dachu stała się charakterystycznym elementem wnętrza.

Podobne motywy kierowały projektantami przy wyborze typu podłogi. Ostatecznie zdecydowano się na żywicę poliuretanową. Skomplikowane formy nachyleń dachu zostały wyróżnione kolorem czarnym, przechodzącym na ściany łazienki i salonu. W rezultacie czarna “wstążka” załamuje się ekspresyjnie, łącząc korytarz ze strefą wypoczynkową. Jej geometria jest inspirowana konstrukcją kuchni, wyglądem półki pod telewizor oraz wybranymi stołkami barowymi.

Zobacz też: Niesamowite mieszkanie z widokiem na starówkę

W przeciwieństwie do salonu, w sypialni dominuje ciepły materiał - brzozowa sklejka. Podniesienie poziomu łóżka do wysokości okna, pozwala cieszyć się panoramicznym widokiem starego miasta. Przestrzeń pod łóżkiem została zabudowana obszernymi szufladami, umożliwiającymi przechowywanie mniejszych i większych rzeczy.

Uwagę zwraca umieszczony przy łóżku przechodni prysznic. Do kabiny wyłożonej mozaiką w energetyzującym, zielonym kolorze możemy wejść od strony sypialni, a także od strony łazienki. Zastosowanie z obu stron przezroczystych szklanych drzwi pozwoliło na doświetlenie łazienki naturalnym światłem.

Zobacz więcej projektów tej pracowni

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH