Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Większość mebli fornirowanych, podobnie jak zabudowa kuchenna i stolarka drzwiowa, zaprojektowane zostały przez Małgorzatę Borzyszkowską i wykonane na zamówienie przez gdańską firmę Emko (www.emko-meble.pl). Imponujący wielkością stół jadalniany wykonano z fornirowanego dębu bielonego. Krzesła pochodzą z kolekcji Nina XL marki Cattelan Italia (Interstyle Sopot). Fot. Bartosz Jarosz.

Zobacz galerię [12 zdjęć]

Większość mebli fornirowanych, podobnie jak zabudowa kuchenna i stolarka drzwiowa, zaprojektowane zostały przez Małgorzatę Borzyszkowską i wykonane na zamówienie przez gdańską firmę Emko (www.emko-meble.pl). Imponujący wielkością stół jadalniany wykonano z fornirowanego dębu bielonego. Krzesła pochodzą z kolekcji Nina XL marki Cattelan Italia (Interstyle Sopot). Fot. Bartosz Jarosz.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Justyna Łotowska
11 sty 2012 10:06

Dom bez podziałów. Czy warto stawiać na otwartą przestrzeń?

W przestronnym domu, położonym w malowniczych Beskidach, króluje światło. Dzięki nowoczesnej konstrukcji bryły zapewniającej otwartą przestrzeń i przeszkleniom światło otula wnętrze.

W pierwotnym założeniu miał tu powstać niewielki sezonowo-weekendowy domek w górach. Z takimi założeniami do pracy przystąpiła proj. Małgorzata Borzyszkowska i arch. Tomasz Ostrowski z biura projektowego Asar. Projektanci otrzymali rzadko spotykaną możliwość zaprojektowania zarówno bryły, jak i wnętrza domu.

Dzięki temu już na etapie powstawania założeń architektonicznych można było dokładnie zaplanować układ i charakter poszczególnych pomieszczeń. W najwyższej części budynku znajdują się trzy sypialnie i łazienka gospodarzy. W niższej części środkowej – biblioteka, pokój dla gości i gościnna łazienka.

Otwarta i pełna światła przestrzeń

Kuchnia, jadalnia i pokój dzienny z imponującym tarasem to otwarta przestrzeń, ciepła i pełna światła. To właśnie tutaj znajduje się prawdziwe serce tego domu – kominek z obudową z miejscowego kamienia - szarego piaskowca. Nowoczesny charakter wnętrza podkreśla znajdujący się nad kominkiem witraż ze szkła łączonego ołowiem.

- Zależało nam, aby wnętrze nie nawiązywało do regionalnej architektury, ale jednocześnie tworzyło integralną całość z architekturą budynku – wyjaśnia Małgorzata Borzyszkowska, która odpowiadała za projekt wnętrza domu.

W salonie znalazło się dużo miejsc do siedzenia, a w jadalni stół projektu Małgorzaty Borzyszkowskiej, który bez problemu pomieści liczną gromadę gości. Do ich dyspozycji gospodarze oddają też położony nieopodal pokój telewizyjny.

Kuchnia nieco salonowa

W części dziennej uwagę zwraca nietypowa kuchnia. Ponieważ stanowi otwartą przestrzeń z pokojem dziennym, z założenia miała być nieco „salonowa”. Efekt ten osiągnięto stosując jasne i ciepłe kolory oraz zamieniając klasyczne fronty kuchennych szafek na szklane powierzchnie z fotografiami przeskalowanych traw.

Efekt pracy duetu architekta i projektantki wnętrz przeszedł najśmielsze oczekiwania zarówno samych autorów, jak i inwestorów – do tego stopnia, że ci ostatni zdecydowali się opuścić Trójmiasto i zamieszkać w Beskidach na stałe. Wakacyjną przystań trzeba było zatem dostosować do wymogów domu całorocznego, co oznaczało nowe funkcjonalności i nowe wyzwania dla projektantki, takie chociażby jak stworzenie dodatkowej przestrzeni do przechowywania w pokojach i łazienkach.

Na tym etapie prac w piwnicy stworzono dodatkowo pralnię, suszarnię, pokój spełniający funkcję garderoby i miejsca do gry w bilard oraz dodatkową łazienkę. Po tych modyfikacjach dom stał się ciepłą i rodzinną przestrzenią, zaprojektowaną w nowoczesnym duchu, a jednocześnie wyjątkowo przytulną.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH