Duże panoramiczne przeszklenia poprowadzone od samej podłogi sprawiają, że dom jest otwarty na otaczający go krajobraz. Projekt: laSHED Architecture. Fot. Maxime Brouillet.

Zobacz galerię [10 zdjęć]

Autor: Anna Sołomiewicz
20 lip 2015 15:39

Dom po remoncie. Zobacz nowoczesne wnętrze

Typowy parterowy dom z lat 90-tych został zmieniony w imponujący, nowoczesny budynek z równie efektownym wnętrzem. Zobaczcie sami.

Projekt tego niesamowitego domu, położonego w Terrabone w Kanadzie zrodził się z ekstremalnej transformacji typowego budynku parterowego z lat 90. Zbudowany na tych samych fundamentach, co stary dom, zaprojektowany jest w zgodzie z potrzebami osoby mieszkającej samotnie.

Pomimo niewielkiego metrażu, rezydencja oferuje rozległe, otwarte pokoje z dużą ilością naturalnego światła. Podział na trzy poziomy pozwala na oddzielenie strefy prywatnej i dziennej. Kuchnia skupia się wokół dużej, drewnianej wyspy, której materiał kontrastuje z otaczającymi ją neutralnymi, białymi ścianami. Mimo stonowanych barw jest ona niezwykle jasna i żywa. To zasługa ogromnego okna wykuszowego. Umożliwia ono domownikom podziwianie pięknych widoków z zewnątrz w czasie gotowania, spożywania posiłków czy wspólnych rozmów przy kuchennym stole.

Do sypialni, znajdującej się na piętrze, prowadzą duże, drewniane schody. Została ona ulokowana na samym końcu korytarza, urządzona zaś w spokojnych, stonowanych barwach, ale nie tracącą przy tym na przytulności. Sypialnia jest częściowo otwarta na przestrzenie mieszkalne poniżej.

Elementem wystroju nadającym wnętrzu wyjątkowość jest loggia, z której bez przeszkód można oglądać otaczający dom krajobraz, rozpościerający się poza szklaną balustradą, popijając pomiędzy westchnieniami zachwytu poranną kawę.

Z sypialni, poprzez odpowiednie konfiguracje ścian, zastępujące drzwi i chroniące prywatność, można przejść do łazienki. Jej podłogi i ściany pokryte są białą, perłową mozaiką, której niezwykłość podkreśla skromne wyposażenie - dwa minimalistyczne, białe bloki oraz prysznic. Na skrzyżowaniu wszystkich poziomów domu znajduje się czysty, biały blok, w naturalny sposób umacniający bliskość poszczególnych stref mieszkalnych. 

Dopełnieniem koncepcji otwartego wnętrza jest garaż, a właściwie zadaszone miejsce parkingowe, o nieprzesłoniętej niczym przestrzeni na obu krańcach. Ta otwartość daje poczucie przejrzystości i łączności z naturą.

Tekst: Magda Kuklińska.

Projekt: laSHED Architecture. Zdjęcia: Maxime Brouillet.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH