Od strony południowej wycięty fragment parteru stanowi obszerny taras, który organicznie wtapia się w tektonikę domu. Fot. Beczak/Beczak/Architektci

Zobacz galerię [17 zdjęć]

Od strony południowej wycięty fragment parteru stanowi obszerny taras, który organicznie wtapia się w tektonikę domu. Fot. Beczak/Beczak/Architektci
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Katarzyna Masłowska
23 lis 2017 11:33

Dom pod Warszawą. Zobacz ten interesujący projekt

Choć w krajobrazie polskich miast i miasteczek wciąż króluje tradycyjna zabudowa, to z każdym rokiem przybywa nieruchomości zrealizowanych według indywidualnych projektów, pozytywnie wyróżniających się na tle monotonnej architektury katalogowej.

Znakomitym przykładem takiej nieszablonowej, wizjonerskiej bryły jest budynek jednorodzinny w podwarszawskiej wsi Zielonki, autorstwa Magdaleny i Macieja Beczaków z pracowni Beczak/Beczak/Architektci. 

Dom w miejscowości Zielonki Wieś to jednolity kolorystycznie, podzielony pionowymi liniami, tynkowo-blaszany masyw z drewnianym „miąższem”. Ciemno-grafitowy pancerz tworzą połączone bezokapowo ściany i dach. Dynamiczne wycięcia wypełnia szkło i drewniana szalówka okoume.

Wytyczony przez Plan Miejscowy dwuspadowy dach stał się głównym determinantem kształtującym bryłę domu. Powstał asymetryczny, dwuspadowy dach, który pod połacią wyższą kryje funkcje mieszkalne piętra a pod niższą dwupoziomowy salon. Dzięki obniżeniu poziomu okapu znacznie zmniejszyła się wysoka kubatura strefy dziennej.

Powstała tektoniczna, dwukondygnacyjna przestrzeń, w którą wbijają się wiązary dachowe i widoczna jest kładka stanowiąca komunikację na piętrze.

Unikalna przestrzeń salonu wyczuwalna jest od załamania kalenicowego przez przestrzeń pod stropem piętra aż po taras, który po otwarciu szklanej ściany okien stanowi jej przedłużenie. Dopełnieniem dwukondygnacyjnej przestrzeni salonu stały się projektowane indywidualnie lampy oraz strzelista koza. Lampy lewitują nad głowami niczym obłoki a kominek tnie na pół największe szklenie południowe.

Zobacz również: Dom z poddaszem - idealny dla wielbicieli nowoczesnego minimalizmu

Wyraźną decyzją projektową wnętrz było pozostawienie surowego betonu płyty stropowej, podciągów oraz schodów a także surowego spodu stropu teriva. Te chropowate i przemysłowe powierzchnie zostały skontrastowane w kuchni z polerowaną i błyszczącą bielą a w rejonie schodów i antresoli z nieskazitelnym szkłem mocowanym punktowo.

Do pełni decyzji organizujących wnętrza domu należy dołożyć parkiet przemysłowy z drewna teakowego. Zostały z niego wykończone podłogi piętra, schody a także część mebli jak obudowa wanny czy parapety.

Elementem wpływającym na kształt frontu budynku jest skośny kształt działki. Bryła parterowa garażu została zaprojektowana równolegle do frontu działki a bryła dwukondygnacyjna równolegle do granicy działki. Połączenie tych dwóch kierunków na rzucie pozwoliło uzyskać klin pomiędzy bryłami. Jest on uzupełnieniem mimośrodowego układu połaci dachowych tworząc od frontu „grę trójkątów” i rzeźbiarską kompozycję.

Południowo-wschodni taras powstał przez wycięcie części parterowej bryły, dzięki czemu jest integralnym elementem kompozycji przestrzennej. Płaszczyznę chodzenia, ściany oraz strop nad tarasem wykończono drewnianymi deskami. Dom obecnie czeka jeszcze na urządzenie ogrodu wysokimi trawami w wyznaczonych żwirowiskach wraz iluminacją aby w pełni mógł cieszyć Inwestorów.

Inwestorzy należą do ludzi aktywnych, stąd od samego początku dom miał mieć duży taras na którym gospodarz mógłby ćwiczyć na różnych urządzeniach do treningów siłowych. Należy też podkreślić odwagę estetyczną właścicieli (wyrażoną choćby decyzją odkrytego stropu teriva) oraz żelazną konsekwencję w konsultowaniu z nami każdego szczegółu.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH