Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Dom Polny. Projekt: arch. Anna Paszkowska-Grudziąż, arch. Rafał Grudziąż, 81.waw.pl. Fot. Bartek Zaranek

Zobacz galerię [5 zdjęć]

Dom Polny. Projekt: arch. Anna Paszkowska-Grudziąż, arch. Rafał Grudziąż, 81.waw.pl. Fot. Bartek Zaranek
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Katarzyna Masłowska
15 sty 2019 13:36

Dom Polny. Zobacz ciekawy projekt!

Dom Polny to dwie bryły - pierwsza została obłożona kamieniem polnym, natomiast drugą stanowi biały, parterowy pawilon. Obie tworzą dzięki temu jeden wyjątkowy dom.

Dom Polny jest kolejnym projektem architektów z warszawskiej pracowni 81.waw.pl. Głównym założeniem realizacji i podstawowym wymogiem inwestora było oddzielenie budynku od ulicy oraz wkomponowanie go w otaczający polny krajobraz.

Dwie bryły

Dom Polny to dwie bryły - pierwsza została obłożona kamieniem polnym, natomiast drugą stanowi biały, parterowy pawilon. Obie tworzą dzięki temu jeden wyjątkowy dom. Kamienna część skrywa pomieszczenia techniczne i gospodarcze, w białej zaś zlokalizowana jest część dzienna i pokoje. Budynek mieszkalny, od strony wejścia został zasłonięty przez bryłę garażu, którą pokrywa zieleń oraz przez długie kamienne mury, znajdujące się po obu jego stronach.

Zobacz także: Taras z pomysłem. Zobacz 20 pięknych domów

Pozwala to mieszkańcom na dodatkowy komfort prywatności. Kamienna bryła Domu Polnego połączona została z pozostałą częścią długim korytarzem, który stanowi komunikację między budynkami. Dodatkowo korytarz na całej długości jest doświetlony przez świetlik. Dzięki temu widzimy, jak do środka przenika z zewnątrz kamienna elewacja, która staje się także istotnym materiałem wykończenia wnętrza.

Kamienna elewacja

Nieruchomość usytuowana jest w centrum malowniczego pola. Stąd pomysł na to, by frontowa część zabudowy została obłożona kamieniem polnym w taki sposób, aby dom jak najbardziej wtopił się w otoczenie, a jednocześnie został oddzielony od ulicy.

Wybór materiału na tę cześć elewacji był oczywisty. Z jednej strony ze względu na koszty, z drugiej jest to materiał naturalny, najbliższy otoczeniu – podkreśla współautorka projektu Anna Paszkowska-Grudziąż.

Niekonwencjonalny dach

W bardzo ciekawy sposób rozwiązano także kwestię nakrycia budynku z częścią dzienną. Dach został wysunięty względem okien salonu o 350 cm. Jego największa część znajduje się w narożniku, tuż nad salonem. Takie rozplanowanie zadaszenia umożliwia ustawienie stołu z krzesłami tak, aby podziwiać widok na rzekę nawet w deszczowe dni – podkreśla Rafał Grudziąż, współautor projektu z pracowni 81.WAW.PL .

Ukryty przed zgiełkiem

Wejście do domu, znajdujące się vis-a-vis garażu, ulokowano od strony podjazdu. Zarówno wejście, jak i wjazd do garażu podkreślono czarną ramką, delikatnie wystającą względem kamiennej elewacji. Dodatkowo elementy te zostały obłożone wielkogabarytowymi gładkimi płytami w kolorze czarnym, które kontrastują z mocną fakturą kamienia i dają wrażenie swoistego passe-partout.

To Cię zainteresuje: 20 najlepszych domów 2018 roku. Zobacz je koniecznie!

Główne wejście jest nieco schowane i niewidoczne na pierwszy rzut oka. Taki zabieg był możliwy dzięki zastosowaniu kamiennych murków, które „wyrastają” z ziemi po obu stronach budynku i oddzielają strefę wjazdową domu od otoczenia. Murki, oprócz dopełniania kształtu budynku, osłaniają strefę wejściową od wiatru, który na polach potrafi dać się we znaki i wiać z każdego kierunku. To sprawia, że strefa wejścia stała się cichą i prywatną enklawą dla domowników.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH