Sercem domu jest podwyższony parter z maksymalnie otwartą częścią dzienną. Projekt: Marta Sergiej. Fot. Wojciech Dziadosz

Zobacz galerię [19 zdjęć]

Sercem domu jest podwyższony parter z maksymalnie otwartą częścią dzienną. Projekt: Marta Sergiej. Fot. Wojciech Dziadosz
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Archiconnect.pl
15 maj 2018 09:04

Doskonałe połączenie klasyki z nowoczesnością - wyjątkowy projekt

Dom o powierzchni ponad 300 m kw. przeszedł generalny remont. Usunięto stare posadzki, tynki, niektóre ściany działowe, wymieniono instalacje. Dzięki temu z większą swobodą można było na nowo zaprojektować przestrzeń.

Właścicielom zależało na stworzeniu eleganckiego wnętrza, które będzie przede wszystkim harmonijne i funkcjonalne. Sercem domu stał się podwyższony parter z maksymalnie otwartą częścią dzienną. Centralne miejsce zajął oczywiście salon z kuchnią i jadalnią, dodatkowo otwarty na hol i klatkę schodową. Na piętrze ulokowano prywatne królestwo właścicieli: 3 sypialnie, przestronną łazienkę i garderoby. Ostatnią kondygnację zajmuje dwupoziomowy pokój gościnny z łazienką.

Aranżacja wnętrz to połączenie ponadczasowej klasyki z nowoczesnością. Klasyczny charakter podkreślają wykonane na zamówienie stylizowane meble, ażurowe i frezowane fronty, stalowa, kuta balustrada, dekoracyjne listwy na ścianach, przy suficie i podłodze oraz stolarka drzwiowa z ozdobnymi opaskami.

Korzystając z materiałów, takich jak drewno czy kamień, projektantka wzięła pod uwagę nie tylko ich naturalne piękno, ale także aspekt funkcjonalny. Blat kuchenny wykonano z odpornego na zarysowania i łatwego w utrzymaniu w czystości granitu Shivakashi Gold. Z kolei na podłodze w części dziennej i na tarasie położona została płytka o strukturze deski firmy Ragnio. Na schodach zastosowano korespondujący kolorystycznie marmur Marfil Crema. Całości dopełniają stonowane biele, szarości i grafity ścian oraz tkanin, ocieplone drewnem akacji, z którego wykonano stolik, komodę oraz półwysep w kuchni. Krzesła i sofy zostały obite przyjemnym, lekko połyskującym welurem, a w holu i na klatce schodowej użyto tapety o strukturze lnu przetykanej srebrną nitką.

We wnętrzach strefy prywatnej dominują puszyste wykładziny, tapicerowane panele, delikatne tapety i przyjemne tkaniny. Zastosowana została także stonowana paleta barw. Szlachetne szarości przenikają się z akcentami bieli i beżu.

Nietypowy, dwupoziomowy układ łazienki projektantka postanowiła wykorzystać proponując dużą, okrągłą wannę wpuszczoną w podłogę. Na uwagę zasługuje także, zaprojektowana zgodnie z życzeniem klientów, komfortowa dwuosobowa strefa prysznicowa. Dekoracyjny grzejnik subtelnie podkreśla wielkoformatową płytkę Striato (Impronta), która nadała wnętrzu niewymuszonej elegancji.

Projekt Marty Sergiej zajął 2. miejsce w konkursie Studia Dobrych Rozwiązań „Dobrze Mieszkaj – Najlepsze Projekty” - edycja dolnośląska.

Zobacz inne projekty nagrodzone w konkursie!

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH