Stosując w wystroju tradycyjne drewno wiśni amerykańskiej w dużych przestrzeniach mieszkalnych udało się stworzyć stylowe, a jednocześnie przytulne wnętrza. Projekt i zdjęcia: Amin Taha Architects

Zobacz galerię [7 zdjęć]

Stosując w wystroju tradycyjne drewno wiśni amerykańskiej w dużych przestrzeniach mieszkalnych udało się stworzyć stylowe, a jednocześnie przytulne wnętrza. Projekt i zdjęcia: Amin Taha Architects
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Archiconnect.pl
29 marz 2018 10:30

Drewno w roli głównej - oryginalny projekt z Londynu

Wzniesiony w latach 50. XX wieku budynek zlokalizowany jest w cichej enklawie szeregowców w Londynie. Obecni właściciele, dążąc do zachowania otwartego planu wnętrz, pragnęli wykorzystać w aranżacji przyjemne w dotyku, naturalne materiały, bardziej zgodne ze swoimi upodobaniami.

Architekci pracowni architektonicznej Amin Taha + GROUPWORK postawili na tradycyjne drewno wiśni amerykańskiej. Zastosowanie zabudowy w okleinie wiśniowej pozwoliło na zdefiniowanie poszczególnych pomieszczeń i stworzenie pożądanych podziałów wnętrz. Rozwiązania te zapewniły możliwość stworzenia całkowicie otwartej przestrzeni na pierwszym piętrze, pozwalającej na organizację większych przyjęć. W narożniku wydzielono też miejsce do pracy. Umieszczone w nim dwa wysokie regały, sięgające od podłogi aż po sufit, są ruchome i wyposażone w ukryte drzwi przesuwne, które na co dzień służą do przedzielania części piętra i tworzenia osobnego pokoju. W jednym z regałów zmieściło się składane łóżko, co w razie potrzeby pozwala przekształcać tę część w dodatkową sypialnię.

Beton i drewno w roli głównej - zobacz naszą propozycję

Wszystkie inne elementy zabudowy pełniące podobne funkcje wykonano w pełnej wysokości do sufitu. Ich rozdzielność i użytkowy charakter podkreślają ukryte wcięcia i ascetyczne elementy oświetleniowe. Takie rozwiązanie zastosowano w całym domu. Dzięki temu komponenty te skutecznie mogą realizować swoje przeznaczenie praktyczne, tworząc łazienki, garderoby i pomieszczenia gospodarcze. Zapewniając dostęp do wszystkich przestrzeni w budynku, regały pozostają dyskretnie ukryte w pokojach i przejściach.

Konstrukcja wewnętrznych schodów wspornikowych wykonanych z trawertynu wznosi się z podłogi w piwnicy i wije spiralnie aż do świetlika w dachu. Od spodu trawertynowe stopnie zostały tylko z grubsza ociosane, zachowując surowy wygląd bloków wprost z kamieniołomu. W ten sposób w dużych przestrzeniach mieszkalnych udało się stworzyć stylowe, a jednocześnie przytulne wnętrza.

Fornir na ścianie - zobacz projekt domu pod Warszawą

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH