Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Pierwszą z brył domu ukierunkowano na południe i zawarto w niej całą strefę dzienną. Drugą, aby ułatwić mieszkańcom manewrowanie samochodem, skierowano bramą garażową w stronę wjazdu na działkę. Fot. Tomasz Zakrzewski

Zobacz galerię [13 zdjęć]

Pierwszą z brył domu ukierunkowano na południe i zawarto w niej całą strefę dzienną. Drugą, aby ułatwić mieszkańcom manewrowanie samochodem, skierowano bramą garażową w stronę wjazdu na działkę. Fot. Tomasz Zakrzewski
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Katarzyna Masłowska
05 wrz 2017 08:39

Dwie Stodoły: piękna realizacja domu z Tych

Dom miał być przestrzenny i komfortowy, maksymalnie otwarty na otaczający ogród i nowoczesny. Wyzwaniem dla architektów były też wymogi plany zagospodarowania przestrzennego związane z kształtem dachu i maksymalną wysokością domu.

Efektem starań architektów jest zrealizowany projekt o wdzięcznej nazwie "Dwie stodoły".

Warunki zabudowy

Dom zlokalizowany jest w spokojnej, północnej dzielnicy miasta Tychy, nieopodal kompleksu leśnego. Dojazd zrealizowany jest poprzez sięgacz z drogi głównej, łączący się z działką w jej północno–zachodnim narożniku. Zapisy warunków zabudowy oparte na analizie urbanistycznej okolicy narzucały geometrię dachu, jak i maksymalną wysokość budynku. Prostokątny kształt działki i jej orientacja w stronę południowo-zachodnią sugerowały preferowaną lokalizację budynku.

Wymagania inwestorów

Wymaganiami inwestorów było, aby dom był otwarty na południowy ogród, przestrzenny i wygodny. Jak zaznaczają architekci: Aby tego dokonać i rozbić kubaturę, podzieliliśmy bryłę budynku na dwie różniące się materiałowo i funkcjonalnie części. Pierwszą ukierunkowaliśmy na południe i zawarliśmy w niej całą strefę dzienną. Drugą, aby ułatwić mieszkańcom manewrowanie samochodem, skierowaliśmy bramą garażową w stronę wjazdu na działkę. W niej umiejscowiliśmy pozostałe strefy funkcjonalne domu.

Zobacz również: Nowoczesny dom: w nim się zakochasz! Prezentujemy projekt i wnętrza

Ponadto, obie bryły przesunięto względem siebie, aby jeszcze powiększyć podjazd, który ze względu na dosyć wąską drogę dojazdową, musi służyć do zawracania samochodem. Zabieg ten pozwolił także na wytworzenie zacienionej, prywatnej części tarasu dostępnego bezpośrednio z sypialni.

Dodatkowo, bryły domu przesłaniają się tak, że do głównej sypialni nie docierają bezpośrednie promienie słoneczne w godzinach popołudniowych, co daje czas na wychłodzenie się pomieszczenia na noc.

Komfortowe wnętrze

Obie bryły połączono ze sobą otwartą, przeszkloną antresolą. Wybór niezwykle trwałych materiałów elewacyjnych i rezygnacja z rynien sprawia, że dom przez całe swe istnienie zachowa swój pierwotny wygląd praktycznie bez konieczności obsługi.

Aby budynek by był wygodny, wszystkie strefy niezbędne do codziennego funkcjonowania zlokalizowano na parterze, pozostałe stanowiące funkcje dodatkowe, na piętrze. Wnętrza utrzymane w dwukolorowej, ciepłej stylistyce stanowią swoisty kontrast dla chłodnych materiałów elewacyjnych.

Jakość samego budynku i jego detali jest wynikiem zastosowania wysokiej jakości materiałów, dobrego wykonawstwa i stałego nadzoru projektantów nad realizacją.

Projekt opracowano w pracowni: RS+ Robert Skitek, http://rsplus.pl/

Lokalizacja: Tychy, Polska

Powierzchnia: 251 m2

Realizacja: 2014 r.

Architekci: Robert Skitek, Szymon Borczyk

Konstrukcja: Jan Kostorz

Zdjęcia: Tomasz Zakrzewski, http://archifolio.pl/

WASZE KOMENTARZE (1)

DODAJ KOMENTARZ
  • Lesnik, 2018-03-27 09:03:03

    Może i stodoła, ale koszmarna świecąca blacha powoduje że budynkowi blizej do blaszaków, stawianych kiedyś na osiedlach jako garaż dla samochodu.

POLECAMY W SERWISACH