TV w salonie zlokalizowano na drewnianym panelu. Efektownie kontrastuje on z biała cegłą na ścianie. Żarzący się w kominku ogień, w połączeniu z fakturą cegły tworzy niezwykle klimatyczne połączenie. Projekt: Razoo Architekci. Fot. Meluzyna Studio.

Zobacz galerię [14 zdjęć]

Autor: Anna Sołomiewicz
21 lis 2016 09:50

Eleganckie wnętrze. Zobacz piękną willę we Wrocławiu

Przedwojenny niemiecki dom zyskał całkowicie nowy charakter. Nowoczesne wnętrze zachwyca jasnymi kolorami i przytulną elegancją!

Stary, przedwojenny dom przeszedł kompletną metamorfozę. Oryginalną bryłę budynku poddano gruntownemu remontowi i rozbudowano o dodatkową powierzchnię.

O minionym wystroju domu przypominają jedynie zachowane przedwojenne schody oraz pomalowana na biało cegła, ułożona na ścianie w miejscu zarysu starego budynku. Do starej architektury nawiązuje również obecność piwnicy, coraz rzadziej spotykanej w nowo budowanych domach.

Czytelny podział funkcji wnętrza

Budynek ma w sumie aż 4 kondygnacje, co pozwoliło na zorganizowanie jasnego podziału pomiędzy poszczególne strefy domu. W podziemiu zlokalizowano strefę rozrywki, w obrębie której znalazły się bar, sala klubowa i sala telewizyjna. Parter przeznaczono na część dzienną. Tworzą ją dwa gabinety, wc oraz przestronna strefa otwarta z kuchnią, jadalnią, salonem i kącikiem wypoczynkowym.

Piętro w całości przeznaczono na intymną strefę nocną - znajdują się w niej sypialnia master z łazienką, pokój dla dziecka oraz oddzielna łazienka dla malucha. Najwyższą kondygnację domu stanowi poddasze, zaplanowane jako przestrzeń dla gości. Do ich dyspozycji oddano dwa pokoje gościnne oraz łazienkę. 

Przestronna przytulność

Mimo dużego metrażu, architektom udało się stworzyć we wnętrzu budynku, atmosferę domowego ciepła i przytulności. Całość zamknięto w wykończenie drewniane i jasne, świeże, pozytywne barwy. Podłogę niemal w całym budynku pokryto naturalnym dębem, ściany pomalowano na biało, a na ich tle odznaczają się drewniane ramy okiem i widoczne belki stropowe na poddaszu - również drewniane. Połączenie jasnych barw i naturalnych materiałów, gdzieniegdzie zaakcentowanych różnymi odcieniami błękitów stworzyło piękną, optymistycznie nastrajającą przestrzeń. 

Projekt: Razoo Architekci.

Zdjęcia: Meluzyna Studio.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH