FIL House w Konstancinie-Jeziornie. Projekt: Beczak/Beczak/Architekci. Fot. Baumit

Zobacz galerię [5 zdjęć]

FIL House w Konstancinie-Jeziornie. Projekt: Beczak/Beczak/Architekci. Fot. Baumit
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Archiconnect.pl
20 kwi 2018 11:47

FIL House – dom "uszyty na miarę"

FIL House w Konstancinie-Jeziornie pod Warszawą to znakomity przykład kreacji „uszytej na miarę” oczekiwań przyszłych mieszkańców. Projekt dowodzi też, że współpraca pomiędzy inwestorem a architektem może przynosić nadzwyczaj pozytywne rezultaty. Wymagania klienta nie muszą ograniczać wyobraźni projektanta, a wręcz przeciwnie – stwarzać pole do popisu.


Otwarty, ale zamknięty

FIL House projektowany był dwukrotnie. W pierwszej koncepcji dom był większy i posiadał piętro. Docelowo piętro zastąpiono trzema antresolami, ale zmieniony plan wciąż był spójny z cechami, na których zależało inwestorom. A zależało im na tym, aby ich dom był jednocześnie otwarty i zamknięty. – Nas jako architektów niemiernie to ucieszyło, ponieważ tego typu stwierdzenia, otwierające drogę do kompletnie nietypowych rozwiązań, zdarzają się wyjątkowo rzadko – opowiada arch. Maciej Beczak z pracowni Beczak/Beczak/Architekci.

FIL House jaki dzisiaj oglądamy to budynek, który rozszerza się ku zachodowi, w kierunku ogrodu dopełniającego najszerszą salonową strefę domu. Kształt bryły to przede wszystkim pochodna małej działki, o nietypowych proporcjach. Reszta podyktowana została oczekiwaniami inwestora, któremu zależało m.in. na zachowaniu prywatności.

Mieszkanie w ramach - zobacz ciekawy projekt

 

Zapewnia ją wolna ściana w południowej części domu, bezpośrednio sąsiadująca z ulicą. Wysoka na 4,6 m ściana północna stanowi parawan od drugiej strony ogrodu, a jednocześnie podporę dla wysokiego zadaszenia. Gabaryt i kompozycja domu wynika z różnic wysokości. Tarasy zewnętrzne, połączone bezprogowo z wnętrzem położone są zaledwie 20 cm ponad terenem. Tak niskie położenie domu stworzyło efekt przenikania się ogrodu z tarasami, a tarasów z wnętrzem.

Odejmowanie sposobem na sukces

Elewacja FIL House to gra trzech aktorów: szkła, drewna i tynku strukturalnego. Ten ostatni w największym stopniu podkreśla charakter bryły. Jasna część elewacji jest jednolita, gładka, natomiast ciemniejszą – grafitową – podzielono deseniem wykorzystując boniowanie i odwzorowując w ten sposób układ kamiennych elementów.  – Projektując FIL House zdecydowaliśmy się na kompletny system ocieplenia wykończony Baumit SilikonTop. Tynki fasadowe tego producenta spełniają najwyższe oczekiwania jakościowe, wykazując przy tym najlepszą odporność na kurz i zanieczyszczenia. Ponadto, dostępne są w najszerszej palecie kolorów. Nierzadko zastępujemy droższe materiały elewacyjne typu kamień właśnie strukturą Baumit – nadmienia arch. Maciej Beczak.

FIL House walczy o nagrody

FIL House w Konstancinie Jeziornie w lutym br. wywalczył tytuł Fasada Roku 2017. Teraz reprezentuje polską myśl architektoniczną w międzynarodowej odsłonie zmagań – Baumit Life Challenge 2018. Stawką jest tytuł Europejskiej Fasady Roku.

Minimalizm i geometryczne kształty na zewnątrz i wewnątrz domu

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH