W mieszkaniu dominuje jasna kolorystyka i nowoczesne formy. Wzrok przyciąga geometryczny stolik kawowy. Projekt: Archlin Studio.

Zobacz galerię [9 zdjęć]

W mieszkaniu dominuje jasna kolorystyka i nowoczesne formy. Wzrok przyciąga geometryczny stolik kawowy. Projekt: Archlin Studio.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
27 sty 2017 13:45

Funkcjonalne i przytulne mieszkanie

Jasne kolory, bogato zastosowany fornir oraz duża ilość schowków tworzą nowoczesne, funkcjonalne i przytulne wnętrze. Mieszka w nim dwuosobowa rodzina z dzieckiem.

Apartament w nowoczesnym kompleksie w stolicy Tajwanu, Taipei, metropolii tętniącej życiem jest przytulnym lokum dla 3-osobowej rodziny. Mieszkające w nim wraz z córeczką młode małżeństwo to dynamiczni młodzi ludzie, którzy oboje są dyrektorami finansowymi. 

Właściciele chcieli utrzymać część istniejących elementów wnętrza, jak oryginalne wykończenie ścian. Jednocześnie chcieli, aby mieszkanie miało jak najwięcej schowków, pozwalających uporządkować przestrzeń apartamentu. Zależało im bowiem, aby wnętrze było nowoczesne i funkcjonalne. 

Już na wejściu do mieszkania hol wita nas długą, wysoką zabudową poprowadzoną pod sam sufit - idzie ona wzdłuż  ściany i prowadzi aż do otwartej strefy dziennej. Pojemną zabudowę rozpoczyna szafka na buty, przechodząc płynnie na ścianę w jadalni, skrywając ukryte drzwi do sypialni gościnnej. 

Aby zabudowa nie przytłaczała wizualnie wnętrza, przełamano ją bielą frontów w salonie oraz częściowo otwartymi półkami. Elementem wprowadzającym lekkości do aranżacji wnętrza jest również lustrzany panel przy rogu zabudowy.

Tradycyjna kuchnia w tajwańskich domach jest zamknięta i pozostaje trochę na uboczu (co ma związek ze sposobem przygotowywania jedzenia i zamiłowaniem do smażenia potraw). Tutaj kuchnię delikatnie otwarto na strefę jadalni, umożliwiając jej zasłonięcie w każdej chwili. W momencie kiedy kuchnia nie jest użytkowana, można schować je za szafkę z TV. 

Granicę pomiędzy jadalnią a salonem wyznaczają również różne kolory wykończenia frontów - biel i fornir dębowy. Ten sam naturalny materiał wykorzystano również w sypialni małżeńskiej, aby wizualnie ocieplić jej aranżację. Na życzenie właścicieli, pomieszczenie rozświetlono dodatkowo za pomocą przeszklonych drzwi oddzielających ją od łazienki.

Projekt i zdjęcia: Archlin Studio (https://www.facebook.com/archlinstudio)

 

WASZE KOMENTARZE (1)

DODAJ KOMENTARZ
  • asa, 2017-01-31 08:15:50

    Super!

POLECAMY W SERWISACH