Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Kuchnię otwarto na salon, a granicę pomiędzy pomieszczeniami wyznacza umownie drewniany stół jadalniany. Projekt: Le Studio. Fot. Thien Thach.

Zobacz galerię [9 zdjęć]

Kuchnię otwarto na salon, a granicę pomiędzy pomieszczeniami wyznacza umownie drewniany stół jadalniany. Projekt: Le Studio. Fot. Thien Thach.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
18 sie 2015 09:01

Funkcjonalne mieszkanie z ruchomymi ścianami. Zobacz filmik

Wystarczy mniej niż pięć minut, aby w przestrzeni dziennej pojawił się dodatkowy pokój. Gdy jest schowany, przesuwne ściany stanowią efektowną dekorację salonu.

Początkowo właściciele tego niesamowitego mieszkania byli zadowoleni z organizacji przestrzeni w nowo kupionym lokum. Do architektów z pracowni Le Studio zgłosili się z zadaniem wykończenia wnętrza. 

W trakcie rozmowy z klientami architekci szybko jednak zauważyli energiczne, dynamiczne usposobienie właściciela i jego 4-letniego synka, którzy szybko ulegali nudzie i potrzebowali ciągłej stymulacji. Dla projektantów stało się jasne, że duży i mały pan domu najlepiej będą się czuć w elastycznej przestrzeni, zmieniającej się wraz z potrzebami domowników. 

Przesuwne ścianki można rozkładać, tworząc dodatkowy pokój.

Zdecydowano się na usytuowanie bezpośrednio przy, a właściwie wewnątrz strefy dziennej, dodatkowego pokoju, który może posłużyć za sypialnię dla gości lub stać się pokojem kolejnego małego domownika w przyszłości, gdy rodzina się powiększy. Rozwiązaniem jakie zastosowano był montaż przesuwnych paneli na szynie, zamocowanej do sufitu, które rozłożone w całości stają się ścianami dla nowo powstałej sypialni.

Łóżko w pokoju jest rozkładane, a gdy ściany są złożone, chowa się w szafie, kryjącej się za przesuwnymi panelami - pozostaje zatem całkowicie niewidoczne. Poprzedni plan przestrzeni zakładał w tym miejscu tradycyjny pokój, architekci wyburzając stałe ściany umożliwili jednak znaczne powiększenie strefy dziennej, rozświetlenie salonu, a także wygospodarowanie przestrzeni na zabawy energicznego malucha.

Przesuwne ściany są elastyczne na więcej niż jeden sposób, nie tylko można je przemieszczać, ale umożliwiono również wymianę wykończeń paneli, co pozwala w prosty i szybki sposób zmienić aranżację salonu. 

Oprócz niekonwencjonalnej sypialni, architekci zmienili również odrobinę organizację pozostałych pomieszczeń. Kuchnia została otwarta na salon, co stworzyło przestronną, rozświetloną otwartą strefę dzienną. Z kolei gabinet otwarto delikatnie na przedpokój. Rezygnacja z niektórych podziałów pozwoliła zintensyfikować dynamizm całego mieszkania. 

W nowoczesnym wnętrzu postawiono na modną paletę kolorów. Przeważają zatem szarości, ocieplone delikatnie drewnianymi akcentami. Wymienne skórki przesuwnych ścian wprowadzają fantazję do wnętrza. 

Projekt: Le Studio, www.lestudio.com.vn

Zdjęcia: Thien Thach

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH