Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Obudowany kamieniem kominek  z szerokim blatem z czarnego granitu podświetlony został od spodu. Z kolei zabudowa gipsowo-kartonowa kryje  w sobie tunele kablowe do telewizora i sprzętu audio oraz okablowanie do  głośników surround. Projekt: Michał Mikołajczak. Fot. Bartosz Jarosz.

Zobacz galerię [13 zdjęć]

Obudowany kamieniem kominek z szerokim blatem z czarnego granitu podświetlony został od spodu. Z kolei zabudowa gipsowo-kartonowa kryje w sobie tunele kablowe do telewizora i sprzętu audio oraz okablowanie do głośników surround. Projekt: Michał Mikołajczak. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
04 gru 2014 12:31

Funkcjonalne, nowoczesne wnętrze. Zobacz jak mieszka rodzina z dziećmi

Miało być prosto, nowocześnie, a przy tym funkcjonalnie. Takie podstawowe założenia przy aranżacji własnego domu przyjęła rodzina z dwójką dorastających dzieci. Efektem jest ten nowoczesny dom.

Tego z pozoru prostego zadania podjął się projektant wnętrz Michał Mikołajczak. Na szczęście inwestorzy zgłosili się do niego wystarczająco wcześnie, by projekt wnętrza zaplanować jeszcze na etapie prac budowlanych. Dzięki temu nie tylko uniknięto zbędnych ingerencji w zastany układ architektoniczny budynku, ale przede wszystkim z góry zaplanowano go tak, by w pełni współgrał z koncepcją wystroju wnętrza. Tak też się stało.

Dwukondygnacyjny dom urządzono z niezwykłą precyzją. Wszystko tu jest dogłębnie przemyślane i funkcjonalnie zaplanowane. Dominują w nim monochromatyczne barwy – biel i czerń, które ociepla drewno jesionowej podłogi. To one tworzą podstawę aranżacji całego wnętrza, podkreślając jego wewnętrzny rytm poddany ścisłym rygorom geometrii. Ten uniwersalny duet ożywiają mocne akcenty kolorystyczne – inne dla każdej strefy użytkowej.

W przestronnym salonie jest to czerwień. Obecna na zabudowie kącika telewizyjnego, dywanie ciętym pod wymiar oraz poduchach, będących integralną częścią kanap, stanowi mocny detal w całej aranżacji. Jednak główną rolę odgrywa w niej geometria. Salon posiada geometryczną bryłę w kształcie litery C, którą tworzy czerwony sufit przechodzący w ściankę oraz dywan – opowiada Michał Mikołajczak.

Geometryczne kształty powtarzają się też w innych miejscach domu – w formie podwieszanych sufitów czy wyposażenia, a przede wszystkim kominka. Salon ma wysokość dwóch pięter – kontynuuje projektant – musieliśmy to wykorzystać. Stąd kamienna obudowa kominka, ciągnie się aż na dwie kondygnacje, mimo, że na piętrze nie jest to już pion kominowy – ma jednak sprawiać wrażenie, że to jednolita bryła, która „przebiła” strop.

Otwarty na dwie kondygnacje salon płynnie łączy się także z kuchnią oraz jadalnią, tworząc zintegrowaną strefę dzienną. Tu także dominuje duet czerni i biel w pełni podporządkowany geometrycznym formom, uwypuklającym symetrię całej aranżacji. W kuchni wyznacza ją podwieszany sufit, który podkreślony został czarną lamówką. Wzdłuż niego usytuowana została zabudowa w kształcie litery G, zapewniająca maksymalną funkcjonalność przestrzeni kuchennej. W skład niej wchodzi zarówno wysoka zabudowa, jak i praktyczny półwysep z dodatkowym barkiem, przy którym można zjeść śniadanie czy wypić kawę.

Spod rygorystycznego reżimu czerni i bieli wyłamuje się usytuowana na piętrze prywatna strefa właścicieli. Przestronna sypialnia z oddzielną łazienką zaaranżowana została w ciepłych odcieniach brązów, sprzyjających wypoczynkowi i relaksacji. Nie zabrakło tu jednak mocnych akcentów kolorystycznych. Jednym z nich jest duży, tapicerowany zagłówek w kolorze dojrzałej śliwki, który pojawia się jako mocny detal w sypialni.

Z kolei w łazience w pełni postawiono na geometrię. Kubistyczne są formy sanitariatów, ceramiki, a nawet mebli i zabudowy wanny czy wnęki prysznica. Wszystko to podkreśla niezwykłą precyzję i dbałość o każdy szczegół w aranżacji całego domu.

Tekst: Urszula Tatur.

WASZE KOMENTARZE (2)

DODAJ KOMENTARZ
  • Iza, 2014-12-14 11:25:18

    fotel straszny pod oknami a krzesła w jadalni jak na kampingu... wg mnie ładna tylko kanapa i kawałek salonu
  • Joanna, 2014-12-08 22:14:38

    nie trafiona ściana nad telewizorem...i ten fotel dentystyczny pod oknem,,reszta ładna,bez polotu....

POLECAMY W SERWISACH