Mieszkanie zlokalizowane w Łodzi zostało zaprojektowane w delikatnej, skandynawskiej kolorystyce. Projekt: TWORZYWO studio i Paulina Kałużna. Fot. Jacek Gadaj

Zobacz galerię [13 zdjęć]

Mieszkanie zlokalizowane w Łodzi zostało zaprojektowane w delikatnej, skandynawskiej kolorystyce. Projekt: TWORZYWO studio i Paulina Kałużna. Fot. Jacek Gadaj
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Katarzyna Masłowska
20 paź 2017 09:57

Jasne, przytulne wnętrze w skandynawskim stylu

Mieszkanie zlokalizowane w Łodzi zostało zaprojektowane w delikatnej, skandynawskiej kolorystyce. Przeważają subtelne błękity, ciepłe drewno i miodowa żółć. Całość dopełniają czarne i białe detale.

Zgodnie z oczekiwaniami domowników, którzy pochodzą z Kanady - w projekcie zawarto sporo naturalnego drewna - tutaj został wykorzystany rodzimy dąb. Wybierając drewno jako główny materiał wykończeniowy należy pamiętać o tym, by wyeliminować ryzyko wnętrza „zbyt ciepłego” – mówi Joanna Jackowska, architekt wnętrz z TWORZYWO studio.

We wnętrzu przesyconym ciepłymi kolorami możliwe jest odczucie dyskomfortu oraz wizualnego zmniejszenia się pomieszczenia. Dlatego warto zainwestować w kolory, które nieco schłodzą ciepło naturalnego dębowego drewna. Dobraliśmy sofy w kolorze szlachetnego błękitu i szary stół w jadalni. Podobny zabieg został wykonany w łazienkach - do jednej z nich wybrano dość chłodne płytki z białego marmuru, do drugiej zaś płytki w kolorze grafitu. Sypialnię zaopatrzono w ciemnoszare łóżko i dodatki w odcieniach szarości.

Istotne były również wykorzystane materiały. W tym wnętrzu zastosowano szlachetne kamienne blaty, dębowe podłogi i fornirowane fronty mebli do zabudowy oraz włoskie płytki najwyższej jakości. Całość dopełniają szczegóły takie jak: wielkości płytek (w kuchni zastosowano płytki o wymiarze 180x60cm!), ich faktura i odcień bieli, a także armatura najlepszych włoskich projektantów oraz włoskie meble.

Poza standardowymi sprzętami kuchennymi i łazienkowymi znalazły się również ekstrawaganckie takie jak lodówka na wino (białe i czerwone), małe SPA (prysznic z biczami wodnymi i sauną), elektronicznie sterowane zasłony i ukryty w zabudowie biokominek.

By zachować spójność estetyczną TWORZYWO studio we współpracy z arch. Pauliną Kałużną postawiło sobie za cel ukrycie wszystkich elementów instalacji. Dlatego klimatyzatory zostały ukryte w zabudowie meblowej lub w sufitach podwieszanych. Widoczne elementy instalacji zakłóciłyby spokój i harmonię wnętrza.

Projekt: TWORZYWO studio + Paulina Kałużna

Zdjęcia: Jacek Gadaj

Zobacz również: Projekt domu parterowego z wnętrzami

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH