Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Otwarta przestrzeń dzienna stanowi centralny punkt aranżacji tego wnętrza. Projekt: Anna Fodemska. Fot. Bartosz Jarosz

Zobacz galerię [17 zdjęć]

Otwarta przestrzeń dzienna stanowi centralny punkt aranżacji tego wnętrza. Projekt: Anna Fodemska. Fot. Bartosz Jarosz
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
23 lut 2017 13:40

Jasne wnętrze: eleganckie mieszkanie w centrum Warszawy

Jasne, eleganckie mieszkanie powstało z połączenia dwóch innych apartamentów. Zobaczcie wnętrze, które powstało z tak niecodziennego zabiegu.

Ten nowoczesny apartament należący do polskiego biznesmena, znajduje się w samym centrum Warszawy. Podobnie jak jego właściciel ma on charakter, styl i klasę. Wracający z dalekich podróży inwestor może tu odnaleźć bliskie swemu sercu przedmioty, styl, który uwielbia, ale przede wszystkim upragniony spokój. Aby jednak tak się stało, trzeba było nie tylko zaaranżować całą przestrzeń, ale też na nowo ją zaadaptować. Ten niespełna 150 metrowy apartament był bowiem początkowo dwoma odrębnymi mieszkaniami. Inwestor kupił oba i zażyczył sobie, aby połączyć je w jedno eleganckie, przestronne wnętrze.

Projekt tego wnętrza był niebywałym wyzwaniem. Udało się jednak stworzyć aranżację, w której właściciel czuje się naprawdę jak w domu – mówi architekt Anna Fodemska, która odpowiadała za jego adaptację – Obejmował on realizację pod klucz. Zaprojektowałam nie tylko wystrój mieszkania, ale też poszczególne meble. Dobrałam również wszystkie, nawet te najdrobniejsze dodatki, jak chociażby zastawę stołową. Dzięki temu wnętrze jest spójne i „dopięte na ostatni guzik”.

Przestrzeń dzienna, którą organizuje salon połączony z jadalnią i duża kuchnia stanowi centrum tego wnętrza. Choć tworzy ona jedną całość, odnajdziemy tu klarowny podział na strefy funkcjonalne. Wyznaczają je czyste linie zabudów meblowych oraz symetryczne ustawienie mebli. To wszystko sprawia, że panuje tu niezwykły spokój i harmonia.

W salonie można nie tylko chwilę odpocząć, ale też dobrze bawić się w towarzystwie. Stąd też możemy wyjść na duży, częściowo zadaszony taras, okalający niemal całe mieszkanie. Aby podkreślić wyjątkowy charakter tej części apartamentu, projektantka zaproponowała luksusowe i bardzo eleganckie materiały do jej aranżacji. Znajdziemy tu onyks, który swoją złotą barwą wprowadza do wnętrza ekskluzywny styl, ale również piękne, naturalne drewno w różnych odcieniach.

Mimo klasycznych materiałów, cała strefa dzienna urządzona jest nowocześnie. Szary narożnik włoskiej marki Natuzzi oraz designerski stolik z blatem z czarnego szkła tworzą miejsce do wypoczynku. Telewizor ukryto w specjalnej zabudowie za rozsuwanymi frontami, dzięki czemu nie zaburza on eleganckiego charakteru wnętrza. I choć zdecydowanie dominuje tu biel, to dodatki w odcieniach beżu i złota, na które postawiła projektantka, sprawiają, że wnętrze stało się bardzo przytulne.

Bliską sąsiadką salonu jest kuchnia. W jej centralnym punkcie znajduje się wyspa, która stanowi zintegrowane centrum gotowania. Dzięki temu rozwiązaniu, właściciel może podczas przygotowywania posiłku swobodnie rozmawiać z gośćmi przebywającym w salonie. Z kolei gładkie fronty i nieskomplikowana bryła mebli kuchennych sprawiają, że jest ona bardzo nowoczesna. Smaku całości dodaje masywny marmurowy blat na wyspie oraz ściana nad blatem wykonana ze szlachetnego onyksu. Podświetlona, mieni się bogatą, złotą barwą. Całość wieńczy luksusowy sprzęt AGD marki Gaggenau.

Sypialnia, podobnie jak cała strefa dzienna, zachwyca wolną przestrzenią. Z założenia miała być ona miejscem relaksu. Dlatego obok komfortowego łoża projektantka przewidziała tu również kącik do czytania, gdzie stanął wygodny fotel z podnóżkiem marki B&B Italia. Znajdziemy tu również pojemną garderobę, której przesuwne drzwi wykonano ze szkła w kolorze kawy z mlekiem. Ciepłe, beżowe desenie powtórzone zostały na tapicerowanym wezgłowiu łóżka oraz w dodatkach. Dzięki nim wnętrze jest jasne, ale i niezwykle spokojne.

Wystrój sypialni koresponduje z elegancką łazienką, która została zaprojektowana w równie naturalnym stylu. Trawertyn na ścianach sprawia, że wnętrze jest ciepłe, stonowane i sprzyja odpoczynkowi. Jednocześnie nie brak mu klasy. Znajduje się tu strefa prysznicowa, ale również przestronna, wolno stojąca wanna Agape. Luksusowy charakter przestrzeni podkreśla najwyższej jakości armatura marki Dornbracht. Aby nadać komfortowy charakter tego prywatnego saloniku SPA, w suficie zamontowano głośniki do słuchania muzyki podczas kąpieli.

Tekst i stylizacja: Marta Ustymowicz

Projekt: arch. Anna Fodemska

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH