Wnętrze zwraca uwagę finezyjnym połączeniem starego z nowym. Sercem mieszkania jest salon otwarty na kuchnię z jadalnią i strefę wypoczynku. Elementem mającym ogromny wpływ na odbiór przestrzeni jest tu nowoczesne oświetlenie. Zostało tak zaprojektowane, aby precyzyjnie tworzyć sceny świetlne podkreślające klimat mieszkania poprzez wyeksponowanie jego poszczególnych elementów. Fot. Hamish Cox

Zobacz galerię [13 zdjęć]

Wnętrze zwraca uwagę finezyjnym połączeniem starego z nowym. Sercem mieszkania jest salon otwarty na kuchnię z jadalnią i strefę wypoczynku. Elementem mającym ogromny wpływ na odbiór przestrzeni jest tu nowoczesne oświetlenie. Zostało tak zaprojektowane, aby precyzyjnie tworzyć sceny świetlne podkreślające klimat mieszkania poprzez wyeksponowanie jego poszczególnych elementów. Fot. Hamish Cox
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Katarzyna Masłowska
16 maj 2017 10:16

Klasyczne wnętrze: zobacz ciekawą metamorfozę

To mieszkanie w zabytkowej, warszawskiej kamienicy, w którym doskonale odnalazł się również nowoczesny design. Co ważne - jedno wcale nie wyklucza drugiego.

Architekt Agnieszka Komorowska-Różycka tym razem zmierzyła się z zadaniem stworzenia mieszkania dla siebie. Wszystko zaczęło się od kupna mieszkania w starej kamienicy w okolicach placu Konstytucji. Szkoda było zaprzepaścić historię tego ponad stuletniego miejsca, które pamiętały ogromne stare drzwi czy łukowate sklepienia. Postanowiła zatem stworzyć wnętrze, które odda klimat czasów Warszawy sprzed stu lat, ale też pokaże charakter jego kreatywnej właścicielki.

Projekt współtworzyła Kasia Kiełek – wspólniczka Agnieszki z pracowni architektury Nasciturus Design, a w remoncie aktywnie uczestniczył jej partner Rafał. Zrywał podłogi, burzył ściany i wynosił gruz. Co chwilę trzeba było zmierzyć się z nowym wyzwaniem wynikającym z wieku budynku. Po zerwaniu podłogi okazało się, że drewniane stropy wymagają solidnego wzmocnienia.

Podobnie sufit w strefie kuchennej – wymagał sześciometrowego stalowego podciągu, który trzeba było wnieść na trzecie piętro. Stare tynki trzeba było skuć i położyć nowe. Nic dziwnego, że remont tego 120-metrowego mieszkania trwał półtora roku. 

Ocalone od zapomnienia

Wnętrze zwraca uwagę finezyjnym połączeniem starego z nowym. Na przykład wszystkie masywne drzwi z 1904 r.oku pozostały te same. Właściciele je odrestaurowali, pomalowali na biało i ozdobili nowoczesnymi czarnymi klamkami. Białe ściany i sufity zdobią misterne gipsowe sztukaterie.

Ozdobne motywy powtarzają się także na drzwiach dyskretnie schowanych szaf. Podłogi wykończono dębowymi olejowanymi deskami. Na jednej ze ścian w salonie oraz części sufitu odsłonięto stare cegły. To są wszystkie elementy nawiązujące do historii tego miejsca, bo reszta to już współczesny design i nowoczesne technologie.

Salonowe impresje

Sercem mieszkania jest salon otwarty na kuchnię z jadalnią i strefę wypoczynku. Część kuchenną, ze ścianą zabudowaną pojemną szafą, zamyka wyspa z czarnym, marmurowym blatem. Ukryto w nim nowoczesną płytę zawierającą wyciąg między polami grzejnymi oraz zlewozmywak z dyskretnie chowaną baterią. Kuchnia jest tu więc miejscem ukrytym, które ożywa jedynie w momencie gotowania.

Wyspa od strony pokoju została schowana za nieco od niej wyższą ścianką z białego lekkiego spieku kwarcowego, który do złudzenia przypomina marmur. Motyw ten pojawia się także w sypialni oraz łazience. Projektantka zdecydowała się na ten materiał ze względu na jego lekkość. Dzięki czemu nie obciąża on nadmiernie starych stropów kamienicy, jak by to było w przypadku ciężkiego kamienia.

W części wypoczynkowej uwagę przyciąga bajecznie kolorowy dywan Moooi projektu Marcela Wandersa z realistycznymi motywami kwiatów oraz modułowa kanapa Le Noir polskiej marki Adriana Furniture w odcieniach szarości. Mebel ten, dzięki zauważalnym wypustkom wokół poszczególnych elementów siedziska stał się harmonijnym dopełnieniem nowoczesnej stylistyki tego wnętrza.

Jednak nie tylko prosty, ponadczasowy, a jednocześnie oryginalny design zdecydował o wyborze właśnie tej kanapy. Narożnik dzięki zastosowaniu miękkiego wypełnienia w postaci pierza i elastycznych włókien jest wyjątkowo wygodny. Relaks na nim po męczącym dniu pracy sprawia mieszkańcom wyjątkową przyjemność.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH