Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Strefa telewizyjna z wypoczynkową tworzą zgrabnie połączoną całość pod względem wizualnym jak i funkcjonalnym. Projekt: arch. Agnieszka Hajads-Obajtek. Zdjęcia: Bartosz Jarosz

Zobacz galerię [12 zdjęć]

Strefa telewizyjna z wypoczynkową tworzą zgrabnie połączoną całość pod względem wizualnym jak i funkcjonalnym. Projekt: arch. Agnieszka Hajads-Obajtek. Zdjęcia: Bartosz Jarosz
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Urszula Tatur
01 lut 2017 09:41

Luksusowy apartament - zobacz piękny projekt z Gdańska

Apartament miał być urządzony nowocześnie, a jednocześnie bardzo elegancko, w stylu ekskluzywnych londyńskich apartamentów.

Apartament przy gdańskiej Szafarni może się poszczycić szczególną lokalizacją. Z okien salonu roztacza się piękny widok na Stare Miasto oraz pobrzeże Motławy. Stał się on kanwą aranżacyjną projektu wnętrza o zdecydowanie męskim charakterze.

Młody inwestor, na stałe mieszkający w Londynie, lecz emocjonalnie związany z rodzinnym Gdańskiem, właśnie tu postanowił stworzyć miejsce, do którego mógłby wracać po licznych podróżach. Jako osoba przedsiębiorcza i zdecydowana, miał konkretne oczekiwania co do wystroju wnętrz. Apartament miał być urządzony nowocześnie, a jednocześnie bardzo elegancko, w stylu ekskluzywnych londyńskich apartamentów. Stąd w mieszkaniu przeważa stonowana, lecz niepozbawiona wyrazu kolorystyka – kremy, czerń i szarości.

Wytworny charakter nadają wnętrzu kryształowe żyrandole, tapety oraz wysokiej klasy materiały okładzinowe. Chcieliśmy stworzyć wnętrze, w którym właściciel będzie czuł luksus nieodbiegający od zachodnich standardów – opowiada odpowiedzialna za projekt wnętrza arch. Agnieszka Hajdas-Obajtek. Także inwestor chciał, aby w jego mieszkaniu znajdowały się szlachetne i ekskluzywne materiały. Ponieważ jego pasją są samochody, postawiliśmy na skórzane wykończenia tapicerowanych mebli wypoczynkowych, ale i okładzin ściennych – rodem z luksusowych aut. Priorytetem było również oświetlenie, które zaprojektowano tak, by tworzyło różne sceny świetlne: od intensywnego oświetlenia po klimatyczne i nastrojowe. Staraliśmy się zaprojektować ciekawe lampy ozdobne, a jednocześnie zaprojektować klimatyczne oświetlenie ledowe – dodaje projektantka. To właśnie dzięki skrupulatnie dobranemu oświetleniu oraz ciekawie skomponowanym szlachetnym materiałom o podobnej kolorystyce w całym apartamencie została zachowana spójność stylistyczna.

Część dzienna jest otwarta i przestronna. Strefa telewizyjna z wypoczynkową tworzą zgrabnie połączoną całość, a architekt zadbała o to, by była zarówno przyjemna wizualnie, jak i funkcjonalna. Tak, aby sprzyjała odpoczynkowi i relaksowi po ciężkiej pracy. Ciepłe kremy łączą się z orzechowym drewnem, czernie podkreślają elegancki charakter aranżacji. Dominują tu kolory i materiały rodem z londyńskich żurnali – wzorzyste tapety, fornirowane meble w ciepłym wybarwieniu drewna, dekoracyjne płytki i stylowe dodatki. Ciepłe kremy łączą się orzechowym drewnem, czernie podkreślają charakter aranżacji, a złote i srebrne dodatki wydobywają urok mieniących się w świetle kryształowych lamp.

Kolor niebieski został zastosowany w salonie jedynie jako akcent. Występuje on na futurystycznym fotelu Imola marki BoConcept oraz dekoracyjnych poduszkach leżących na sofie. Może przywodzić na myśl niebo, co sugeruje teleskop stojący w dużej witrynie okiennej. Jednak ten niecodzienny element wystroju ma zupełnie inne zadanie – przybliża tętniące życiem długie pobrzeże Motławy oraz zabytki gdańskiego Starego Miasta. Widok ten ma szczególny urok nocą, kiedy z witryn okiennych widać przepiękną nocną iluminację Starówki.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH