Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Jedność przestrzeni całego mieszkania podkreśla drewniana podłoga w jodełkę oraz zastosowana na wszystkich ścianach (i niektórych frontach mebli) niebieska kolorystyka. Projekt i wizualizacje: 081 Architekci.

Jedność przestrzeni całego mieszkania podkreśla drewniana podłoga w jodełkę oraz zastosowana na wszystkich ścianach (i niektórych frontach mebli) niebieska kolorystyka. Projekt i wizualizacje: 081 Architekci.
  • Autor: Anna Sołomiewicz
  • 07 sty 2016 11:45 (aktualizacja: 31 marz 2016 08:35)

Mała kawalerka. Świetny pomysł na nieduże mieszkanie

Kawalerka w Warszawie została urządzona w optymistycznej kolorystyce. W małym wnętrzu dominują drewno i jasny odcień błękitu.

Architekci z pracowni 081 Architekci mieli do dyspozycji zaledwie 40 metrów kwadratowych, aby wykreować funkcjonalne i estetyczne wnętrze. Zdecydowali się zachować oryginalny układ wnętrza, skupiając się na wizualnym aspekcie mieszkania. 

Zabiegiem optycznie powiększającym małe wnętrze jest zastosowanie w całej strefie dziennej oraz w sypialni jednolitej posadzki - parkietu ułożonego w klasyczną jodełkę. Motyw jodełki jest z resztą obecny również na ścianie nad blatem oraz na powierzchniach w łazience - tradycyjne drewno zastępuje tutaj jednak biało-błękitna mozaika. 

Powtarzalność jodełki podkreśla spójność mieszkania, widoczną również w jednolitej kolorystyce wszystkich pomieszczeń. Sercem mieszkania jest strefa dzienna, w obrębie której urządzono salon, aneks kuchenny oraz przestrzeń do pracy. Zabudowa meblowa w strefie dziennej jest pełna przydatnych schodków, schowano w niej również wszelkie sprzęty AGD, co podkreśla prostotę umeblowania całej kuchni.

Aneks kuchenny rozciąga się na całą ścianę, z powierzchnią roboczą wpasowaną we wnękę, która odznacza się swoim błękitem od fornirowanych frontów zabudowy ją otaczającej. Z niebieską kolorystyką frontów szafek nad blatem harmonizuje oryginalna, asymetryczna zabudowa w strefie salonu, służąca za biblioteczkę. Gładkie fronty zabudowy spajają ją wizualnie ze ścianą, a aranżację strefy dziennej uzupełniają lekkie, dające się łatwo przesuwać meble, nie przytłaczające wizualnie przestrzeni.

Projekt: arch. Sebastian Łucjan, arch. Przemo Metko, arch. Patryk Turewicz / 081 Architekci.

WASZE KOMENTARZE (1) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA