Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

W niewielkim salonie zadbano nie tylko miejsce do wypoczynku, ale i celebrowania wspólnych posiłków przy stole. Fot. Bernard Białorucki

W niewielkim salonie zadbano nie tylko miejsce do wypoczynku, ale i celebrowania wspólnych posiłków przy stole. Fot. Bernard Białorucki
  • Autor: Anna Usakiewicz
  • 27 gru 2016 10:27 (aktualizacja: 27 gru 2016 14:26)

Małe mieszkanie po remoncie - tak można powiększyć M2

Mieszkanie było idealne dla dwojga, jednak z chwilą pojawienia się na dziecka – niewystarczające. Z dwupokojowego lokum należało więc wyodrębnić trzeci pokój

Właścicielom wydawało się to nie lada wyzwaniem. O pomoc poprosili projektantkę, Ewę Parę z pracowni Red Design.

Pojawienie się na świecie dziecka wywróciło do góry nogami życie Małgosi i Michała. Z tego powodu także ich mieszkanie musiało się zmienić nie do poznania.

Zmiany w układzie pomieszczeń

Niewielkie mieszkanie oferowało salon z kuchnią, sypialnię i łazienkę. Pilną potrzebą stał się jednak dodatkowy pokój dla dziecka. Aby go stworzyć, należało całkowicie zmienić poprzedni układ pomieszczeń. Reorganizacja była ogromna. Z salonu wydzielono dwie sypialnie – jedną dla rodziców, a drugą dla dziecka. Nowym salonem stała się zaś poprzednia sypialnia właścicieli. Aby strefa dzienna nie wydawała się mała, połączono ją z kuchnią. Otwarta przestrzeń i jasna kolorystyka optycznie podwoiły wielkość salonu. Właścicielom zależało na tym, by wnętrze było jak najbardziej funkcjonalne. Zamiast wolno stojących mebli, które zajmują dużo miejsca, postawiliśmy na praktyczne zabudowy we wnękach, by zyskać jak najwięcej przestrzeni – mówi Ewa Para, autorka projektu.

Salon z jadalnią

W salonie centrum wypoczynku stanowi rozkładany, wygodny narożnik. Wydzielona jadalnia zapewnia domownikom możliwość wspólnego spożywania posiłków, ale sprawdza się również podczas wizyt gości. Szarości i biel grają w salonie pierwsze skrzypce. Dzięki nim aranżacja jest nowoczesna, ale też spokojna i stonowana. Aby nieco ożywić wnętrze, wprowadzono detale w soczystym, żółtym kolorze. Motyw ten powtórzono również w innych pomieszczeniach, tworząc tym samym spójną aranżację. Żółty kolor doskonale uzupełnił szare tonacje, jednak zastosowany wyłącznie w dodatkach pozwala na szybką i łatwą metamorfozę całej przestrzeni. Fornir orzecha amerykańskiego widoczny na zabudowach miał za zadanie ocieplić wnętrze i sprawić, by było przytulne. Ze względu na ograniczoną przestrzeń, także zestaw mebli wolno stojących trzeba było zawęzić do tych niezbędnych. Rekompensują to ukryte we wnękach schowki, które zapewniają właścicielom optymalną ilość miejsca do przechowywania.

Optyczne powiększenie

Aby jeszcze bardziej optycznie powiększyć salon, na jednej ze ścian zamontowano duże lustro sięgające od podłogi do sufitu. Odbija światło i sprawia, że wnętrze wydaje się jaśniejsze i bardziej przestronne.

Połączona z salonem kuchnia utrzymana jest w tej samej konwencji, zarówno stylistycznej, jak i kolorystycznej. Dominują tu chłodne szarości, przełamane ciepłem naturalnego drewna.

Tę niewielką powierzchnię trzeba było wykorzystać do maksimum. Musiało się tu znaleźć miejsce na wszystkie ważne sprzęty oraz duża powierzchnia robocza na blacie. Właściciel zawodowo zajmuje się gotowaniem, a jego własna kuchnia miała mu umożliwiać doskonalenie warsztatu – podkreśla Ewa Para.

Mała, ale praktyczna kuchnia

W kuchni zastosowano wygodny układ zabudowy w formie litery U. Dzięki temu maksymalnie wykorzystano przestrzeń i wygospodarowano sporą ilość blatu roboczego. Jedną ze ścian zabudowano szafkami od podłogi do sufitu, tworząc pojemny mebel do przechowywania. Ścianę nad blatem, na którym znajduje się zlewozmywak i płyta grzewcza wykończono szkłem w szarym kolorze. Tak praktyczne rozwiązania były bardzo istotne dla właściciela, aby po codziennym gotowaniu można było szybko i łatwo uprzątnąć kuchnię – dodaje projektantka.

WASZE KOMENTARZE (1) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA