Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Małe, przytulne mieszkanie na warszawskiej Woli. Projekt: Renata Blaźniak-Kuczyńska. Fot. Katarzyna Nowakowska

Zobacz galerię [12 zdjęć]

Małe, przytulne mieszkanie na warszawskiej Woli. Projekt: Renata Blaźniak-Kuczyńska. Fot. Katarzyna Nowakowska
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
28 lut 2019 10:46

Małe, przytulne mieszkanie na Woli

To nieduże mieszkanie na warszawskiej Woli przeszło gruntowny remont. Zmieniło się w nim dosłownie wszystko. Projektantka idealnie dopasowała wnętrze do potrzeb dwójki inwestorów i ich pupila Yorka o imieniu Lex.

To mieszkanie młodego małżeństwa zlokalizowane w bloku na warszawskiej Woli dobrze pamięta czasy głębokiego komunizmu, kiedy we wnętrzach niepodzielnie rządziła meblościanka, płyta paździerzowa i linoleum. Taki właśnie mocno nadszarpnięty zębem czasu zestaw znalazła na miejscu projektantka – Renata Blaźniak-Kuczyńska z pracowni Renee's Interior Design, kiedy pierwszy raz spotkała się z inwestorami, którzy odziedziczyli to mieszkanie w spadku po dziadkach. Ze względu na bardzo dobrą lokalizację bloku przy rozbudowywanej właśnie linii metra oraz z powodów sentymentalnych inwestorzy nigdy nie rozważali sprzedaży zniszczonego mieszkania. Postanowili je gruntownie wyremontować i dostosować do swoich potrzeb.

W pierwszej kolejności podjęto decyzję o wyburzeniu dotychczasowej ścianki znajdujące się pomiędzy małym pokojem dziennym a ciemnym przedpokojem. Powstała duża, jasna, otwarta przestrzeń, która docelowo ma pomieścić jeszcze przeszklenie, symbolicznie oddzielające przestrzeń wypoczynku do strefy wejścia z pojemną zabudową i szafką na buty.

Mimo niedużych rozmiarów w pokoju dziennym znajduje się wygodna część wypoczynkowo-telewizyjna z rozkładaną sofą oraz fotelem typu uszak, mały stół jadalniany oraz wielofunkcyjny regał-biblioteczka wykonany, jak większość zabudów oraz mebli kuchennych przez zaprzyjaźnionego z rodziną stolarza. Najbardziej wyrazistym elementem jest tu ściana, która zdobią oryginalne, ręcznie formowane cegły w klasycznym, czerwonym kolorze. Cegła była od początku wysoko na liście priorytetów stworzonej przez inwestorów, więc nie mogło jej zabraknąć we wnętrzu. Projektantka zdecydowała się dedykować temu materiałowi całą jedną ścianę i na tym zakończyć, aby efekt był mocniejszy. Fakturę cegły podkreśla dodatkowo oświetlenie LED ukryte w niszy sufitu podwieszanego.

Niewielkich rozmiarów kuchnia w typie przedziału kolejowego bez problemu pomieściła jednak wszystkie niezbędne sprzęty, a nawet pralkę, dla której zabrakło już miejsca w mikroskopijnej łazience. Dzięki zagospodarowaniu wąskimi szafkami także ściany naprzeciwko głównej zabudowy kuchennej Inwestorzy zyskali dodatkową przestrzeń do przechowywania oraz zapasowy blat roboczy.
Ta klasyczna kuchnia o ponadczasowej stylistyce utrzymana w bieli przełamanej drewnem z kolorowymi akcentami, jeszcze długo będzie modna.

Malutkie wc oraz łazienka zostały zaaranżowane z wykorzystaniem drewnopodobnego gresu oraz płytek w odcieniu betonowej szarości. Blaty szafek umywalkowych z kolei zostały wykonane z wytrzymałego i odpornego na wodę laminatu, która przypomina fakturą naturalne drewno.

Sypialnia została w całości zaaranżowana zabudową stolarską wykonaną z ciemnego drewna. Na ścianie za wezgłowiem umieszczono kolejny element z listy życzeń Inwestorów - fototapetę z motywem jeziora przypominające właścicielom ich ukochany region Polski-Mazury. Twierdzą, że w tym otoczeniu śpi się im doskonale.

Funkcjonalnym rozwiązaniem zastosowanym przez projektantkę, które wpłynęło na oszczędność miejsca i komfort poruszania się w ograniczonej przestrzeni było zastosowanie drzwi przesuwnych, których mechanizm rolkowy ukryty jest w zabudowe gipsowo-kartonowej sufitu podwieszanego.
Dwoje domowników wraz ze swoim pupilem Yorkiem o imieniu Lex świetnie czują się w tym przytulnym mieszkanku.

Projekt: Renata Blaźniak-Kuczyńska, Renee's Interior Design, www.reneesinteriordesign.pl

Zdjęcia: Katarzyna Nowakowska Fotografia, www.knfotografia.pl

Może zainteresuje Cię także Bardzo mały dom. Zobacz jak mieszka się na 40 m²

WASZE KOMENTARZE (1)

DODAJ KOMENTARZ
  • ULKA, 2019-02-20 23:21:30

    Świetny projekt, dużo ciekawych pomysłów. Też kupiliśmy z mężem mieszkanie na Woli na osiedlu od Robyga. Lubię tę dzielnicę i cieszę się na myśl o remoncie :)

POLECAMY W SERWISACH