Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Wspólną przestrzenią, łączącą oba wnętrza jest kuchnia, utrzymana w prostej stylistyce. Biało-czarne meble z gładkimi frontami wpisują się w nowoczesny charakter pomieszczenia. Fot. Asier Rua.

Wspólną przestrzenią, łączącą oba wnętrza jest kuchnia, utrzymana w prostej stylistyce. Biało-czarne meble z gładkimi frontami wpisują się w nowoczesny charakter pomieszczenia. Fot. Asier Rua.
  • Autor: Anna Sołomiewicz
  • 29 wrz 2014 11:49

Małe wnętrze z pomysłem

W obrębie jednego 65-metrowego mieszkania udało się stworzyć dwie niezależne przestrzenie, wyposażone we wszystko co jest niezbędne do życia.

Architekci z dwóch pracowni Miel Arquitectos i Studio P10 podjęli się zaprojektowania mieszkania, będącego odpowiedzią na styl życia młodych ludzi w dużym mieście. Efektem ich współpracy jest projekt Salva46 - mieszkanie w centrum Barcelony, które wpisuje się w trend współczesnego „nomadyzmu”. 

Architekci za cel postawili sobie stworzenie elastycznej przestrzeni, która w obrębie jednego mieszkania umożliwi komfortową koegzystencję dwóch osób, przy jednoczesnym zapewnieniu im intymności.

Kuchnia w centrum

W centrum mieszkania zlokalizowano kuchnię z jadalnią, które stanowią przestrzeń przeznaczoną do użytku wszystkich domowników. Dostęp do kuchni uzyskujemy bezpośrednio po wejściu do mieszkania. Strefę kuchenną od przedpokoju oddziela niewielka wysepka, pełniąca funkcję schowka na wina oraz umowna granica wykreowana przez różnego typu posadzkę na podłodze w kuchni i w przedpokoju.

Mieszkanie wewnątrz mieszkania

Pomieszczenia po obu stronach kuchni pełnią rolę niezależnych mieszkań, w których udało się zmieścić funkcje sypialne, łazienki, przestrzeni do relaksu oraz pracy. Od wspólnej dla wszystkich domowników kuchni oddzielają je przesuwne panele z przeszkleniami oraz solidne drzwi przesuwne. Przeszklone panele zapewniają wystarczający dostęp światła, podczas gdy monolityczna powierzchnia przesuwnych drzwi pozwala domownikom na zamknięcie się w swoim prywatnym azylu.

Projekt: Miel Arquitectos, Studio P10.

Zdjęcia: Asier Rua.

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA