Monochromatyczny czarno-biały salon z delikatnymi kolorowymi akcentami ocieplono podłogą w kolorze naturalnego drewna. Fot. Małgorzata Brewczyńska.

Zobacz galerię [12 zdjęć]

Autor: Anna Sołomiewicz
22 wrz 2014 08:07

Mały dom z dużą jadalnią. Zobacz lekkie przytulne wnętrze

Nowoczesne akcenty w postaci geometrycznych mebli, dużo przytulnych tekstyliów oraz przestronna jadalnia w ogrodzie zimowym. Tak wygląda wnętrze domu w południowej Anglii, zaprojektowane przez arch. Małgorzatę Brewczyńską.

Właściciele tego niedużego domu o powierzchni ok. 100 metrów chcieli przestrzeni nowoczesnej, ale jednocześnie przytulnej. Uzyskanie efektu, łączącego w sobie pozornie skrajnie różne koncepcje wykończeniowe, zaowocowało wnętrzem w monochromatycznych kolorach, ożywionym intensywnymi akcentami w kolorach turkusowym i fiołkowym.

Przytulna nowoczesność

Geometryczne formy mebli, takich jak ława w salonie czy krzesło w sypialni zrównoważono bogatym użyciem ciepłych tekstyliów. Z nowoczesną formą tych mebli kontrastuje klasyczna narożna kanapa, stanowiąca punkt główny salonu. Dodatkowym ciepłym akcentem są drewniana podłoga i włochaty dywan w salonie oraz drewniany stół w jadalni.

Salon z kanapą

Klientom, którzy często podejmują w domu gości, zależało na tym, aby w salonie było dużo miejsc siedzących. Odpowiedzią projektant na to życzenie jest okazała narożna kanapa, stanowiąca główny punkt aranżacyjny salonu. Duży czarny narożnik dominuje przestrzeń i nie pozostawia wątpliwości co do głównego przeznaczenia przestrzeni. Komplet wypoczynkowy z kanapą tworzą pufy i fotel w tym samym kolorze. Wszechobecną czerń ożywiają turkusowe i białe poduszki, urokliwie kontrastujące i nadające lekkości ciężkiej, czarnej kanapie.

Jadalnia w... ogrodzie zimowym

Dom posiada piękną, przestronną jadalnię, którą wyróżnia szklany sufit i duże przeszklone ściany. Dzieje się tak dzięki oryginalnemu przeznaczeniu tego pomieszczenia. Otóż architekt postanowiła zlokalizować jadalnię w ogrodzie zimowym. Zamiast wypełnionej roślinnością oranżerii, domownicy otrzymali rozświetlone słońcem miejsce, w którym przy dużym stole można wspólnie zjeść obiad i spędzić chwile w gronie rodzinnym. 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH