Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Mieszkanie dla rodziny. Projekt: Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe. Fot. kroniki.studio

Zobacz galerię [19 zdjęć]

Mieszkanie dla rodziny. Projekt: Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe. Fot. kroniki.studio
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
24 wrz 2019 09:05

Mieszkanie dla rodziny: przytulne, jasne wnętrze

Lokalizacja zobowiązuje - projekt mieszkania nad brzegiem Bałtyku od początku nawiązywać miał do krajobrazu Półwyspu Helskiego. We wnętrzach zagościły zatem błękity, beże i naturalne materiały.

Do mieszkania (o pow. 70 mkw.) prowadzi korytarz, w którym króluje dębowy fornir i szara cegła. Wykonane na zamówienie drzwi i zabudowa stolarska pokrywają niemal całe ściany, skrywając niezbędną przestrzeń przechowywania oraz elementy gospodarcze, takie jak pralka i suszarka. Duża i pojemna szafa okazała się ponadto doskonałym schowkiem na rakiety, które w domu miłośników badmintona mają szczególne znaczenie.

Dąb i cegła płynnie przechodzą do kolejnych pomieszczeń: w salonie komponują się z tapicerowanymi meblami utrzymanymi w pastelowej gamie. Wyjątkiem i zarazem akcentem kolorystycznym jest fotel wypoczynkowy w kolorze dojrzałej śliwki. Tuż obok zawisł obraz przywołujący na myśl morskie pejzaże, wykonany na specjalne zamówienie przez gdańską artystkę Martę Wiślińską-Sobczyńską. Drewniana zabudowa za telewizorem nie tylko skrywa niezbędne podłączenia, ale dodatkowo, za sprawą bocznych profili ledowych, subtelnie doświetla wnętrze. Wymiana tradycyjnych drzwi balkonowych na przeszklenia sięgające podłogi przeobraziła niskie pomieszczenie w przestronny i nasłoneczniony salon. Widoczny przez okna balkon dodatkowo powiększa pokój, stając się jego naturalnym przedłużeniem.

Kuchnia o stosunkowo niewielkiej powierzchni wymagała całkowitego przeorganizowania układu funkcjonalnego. Budynek pochodzący z lat 70. realizuje standardy odbiegające od współczesnych, przez co wdrożenie projektu wiązało się z wymianą istniejącego okna na model o podwyższonej framudze. Modyfikacja pozwoliła zwiększyć ilość blatów w kuchni i poprowadzić je wzdłuż trzech ścian, zyskując tym samym miejsce na ekspres do kawy i szybkie śniadanie. Bazowa gama kolorystyczna i prosta, nowoczesna forma mebli stanowią tło dla płytek ze wzorem lastryko pokrywających podłogę oraz drewnianej mozaiki ściennej, którym wtórują hokery z tapicerowaniem w soczystym, pomarańczowym kolorze. Spośród całej zabudowy stolarskiej wyróżniają się szuflady wyposażone w ręcznie produkowane gałki.

Niewątpliwie najciekawszym elementem wyposażenia sypialni jest wykonane na zamówienie tapicerowanie, którego geometryczne podziały nadają nowoczesny sznyt całemu wnętrzu. Ponadto tkaninowe wyłożenie, wraz z mięsistymi zasłonami i zabudową stolarską, skutecznie wyciszyły sypialnię, umożliwiając mieszkańcom prawdziwy wypoczynek. Łóżko z litego drewna zostało wykonane przez polską markę specjalizującą się w produkcji elementów wyposażenia sypialni.

Pokoje młodzieżowe pozostawiły przestrzeń dla rozwijających się osobowości dorastających mieszkańców. Wolnostojące wyposażenie towarzyszące bazowej zabudowie stolarskiej daje możliwość dostosowania się do zmieniających się potrzeb i upodobań, co jest jednym z podstawowych oczekiwań związanych z projektem pokoju dziecka - nawet nastoletniego.

W łazience pierwsze skrzypce grają płytki ze wzorem lastryko, których kolorystykę subtelnie dopełnia pastelowy niebieski pokrywający ściany i szafkę wykonaną przez stolarza. Kolor grzejnika celowo został dopasowany do farby ściennej, w efekcie czego uzyskaliśmy spójną całość. Czarne akcenty sprawiły, że łazienka nabrała indywidualnego charakteru. Ostatecznym dopełnieniem pieczołowicie zaprojektowanej kompozycji jest wykonane na zamówienie lustro o organicznym, nieregularnym kształcie.

Toaleta utrzymana jest w tej samej palecie kolorystycznej, w której zaprojektowana została łazienka. Ponownie lastryko pojawia się więc w duecie z niebieskim kolorem. Dostosowanie kolorystyki zabudowy stolarskiej do pomalowanych ścian pozwoliło ukryć przestrzeń przechowywania i powiększyć optycznie pomieszczenie.

Projekt: Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe

Zdjęcia: kroniki.studio; http://www.kroniki.studio 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH