Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Gospodarze są wielkimi miłośnikami kina, a równocześnie domatorami. Dlatego też salon wyposażyli w ogromny ekran, który zamienia wnętrze w prywatną salę kinową. O jej klimat dbają drewniane akcenty – ramy okien i podłoga, wyłożona olejowanymi deskami tekowymi.

Gospodarze są wielkimi miłośnikami kina, a równocześnie domatorami. Dlatego też salon wyposażyli w ogromny ekran, który zamienia wnętrze w prywatną salę kinową. O jej klimat dbają drewniane akcenty – ramy okien i podłoga, wyłożona olejowanymi deskami tekowymi.
  • Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
  • 01 kwi 2008 00:00 (aktualizacja: 30 sty 2014 19:15)

Mieszkanie jak sala kinowa? Wystarczy ekran zamiast telewizora

Wszystkie strefy funkcjonalne w mieszkaniu tworzą jedną, otwartą przestrzeń. W salonie, usytuowanym od strony południowo-zachodniej, okna i drzwi przesłaniają rzymskie rolety, łagodzące silne nasłonecznienie wnętrza.Pry

Wnętrze mieszkania na warszawskim Żoliborzu, skupia na sobie uwagę właściwie już od progu. Oczom wchodzących ukazuje się nietypowy widok pary tancerzy, splecionych w uścisku jednego z najbardziej namiętnych tańców...

Zdjęcie „Tanga”, autorstwa Przemka Piwowara, wybrali sami właściciele, pasjonaci współczesnej fotografii. Wielkoformatowe zdjęcie doradziła im Iwona Cała, architektka, którą poproszono o pomoc w projektowaniu wnętrza.

Dynamika uchwyconego w kadrze tańca jest tak wielka, że dopiero po chwili zdajemy sobie sprawę, że stał się on nie tylko oryginalną ozdobą wnętrza, ale i funkcjonalną „przykrywką” garderobianej szafy.

– Od początku było wiadomo, że w przedpokoju powinno znaleźć się coś, co odwróciłoby uwagę od samej bryły mebla. Nie mogło to być jednak rozwiązanie zwyczajne – opowiada architektka. – Powstał więc pomysł, aby zwykła szafa stała się... obrazem.

Scenę zatraconych w tańcu tangueros multiplikuje ogromnych rozmiarów tafla lustra, zawieszona na przeciwległej ścianie. Oprawiona w staroświeckie, pozłacane ramy, jest kolejnym dowodem na to, że gospodarze najlepiej czują się wśród przedmiotów wysmakowanych i niesztampowych. Lustro pozwala ponadto oglądać „Tango”... również z salonu.

Dekoracyjny detal

W przedpokoju uwagę zwraca też inny dekoracyjny element – lustrzana nisza wykuta w narożniku ściany.

Jest to tzw. oko, wybudowane dokładnie na wysokości wzroku domowników – wyjaśnia Iwona Cała. – Pogrubienie ściany, w której schowano część szafy, zasłoniło nieco widok pomiędzy salonem i przedpokojem.

Niewielkie wcięcie w narożu, pozwala osobom przebywającym w salonie widzieć to, co dzieje się w przedpokoju. Dekoracyjny detal dopełnia całości aranżacji tej strefy mieszkania.

Jedna ze ścian, pomalowana na modny czekoladowy odcień, stała się tłem dla wygodnego wypoczynku, obitego tkaniną alcantara. Ten smakowicie urządzony kącik, za sprawą projektora i rozwijanego ekranu, wieczorami zamienia się w prywatną salę kinową.

Turkusy i błękity

Zastosowaną w mieszkaniu paletę nasyconych brązów rozświetlają delikatne turkusowe i błękitne akcenty, obecne na tkaninie, z której wykonano rolety, oraz tapicerce rodowych krzeseł w jadalni. Komplet sprzętów, zestawiony z orzechowym stołem, został specjalnie odrestaurowany i obity nową tkaniną, którą projektantka znalazła w rodzinnej Łodzi.

Świetlna siatka

Strefy kuchni i jadalni przedziela niski półwysep, nad którym góruje prostokątna lampa w nowoczesnej oprawie. Zgodnie z założeniem architektonicznym w poszczególnych strefach zastosowano dokładnie przemyślany system punktów świetlnych. Poszczególne oprawy oświetleniowe rozmieszczone są w liniach, tworząc rodzaj świetlnej siatki.

Natomiast koncepcja całego mieszkania została oparta na klasycznej idei „złotego podziału”, na symetrii i proporcji oraz braku jakiejkolwiek przypadkowości. Rozwiązania te, wraz z przemyślanym doborem materiałów wykończeniowych, zdaniem architektki, budują we wnętrzu wrażenie ładu i harmonii.

Klimatycznie, przytulnie...

Nastrój i poczucie swoistej harmonii „udzieliły” się również najintymniejszej ze stref – małżeńskiej sypialni. Wnętrze to od początku pomyślane było jako miejsce klimatyczne i przytulne. Użyte do wykończenia sypialni materiały mają zatem nieco bogatszą, jakby „cieplejszą”, fakturę. Łoże z masywnym, tapicerowanym wezgłowiem przykrywa narzuta w błękitne kwiaty, których barwa koresponduje z brązowo-turkusową kolorystką rolet.

O klimat tego wnętrza dbają również drewniane elementy – podłoga i tekowe stoliki nocne. Za sprawą tekowego drewna ciepła aura w naturalny sposób przenosi się do łazienki. Przytulny charakter tego miejsca podkreśla sączące się z różnych punktów światło, które gospodarze mogą dozować według potrzeb.

PROJEKTANT

Iwona Cała

Iwona Cała - Studio Projektowe

WASZE KOMENTARZE (7) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

Forum Dobrego Designu

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA