Mieszkanie na Mokotowe, pow. 90 m kw. Projekt: Soma. Architekci. Fot. Soma Architekci

Zobacz galerię [17 zdjęć]

Autor: Anna Usakiewicz
09 wrz 2016 10:51

Mieszkanie na Mokotowie - tak można urządzać dla rodziny

To 90-metrowe mieszkanie znajduje się na ostatniej kondygnacji budynku mieszkalnego na warszawskim Mokotowie. Zadaniem projektantów z pracowni Soma Architekci było stworzenie nowego miejsca do mieszkania dla 3-osobowej rodziny.

Największym atutem mieszkania są dostępne ze wszystkich pokoi przestronne tarasy i otwierające się z nich widoki na korony drzew. Doceniając te naturalne walory, przyszli lokatorzy planowali stworzyć wnętrze minimalistyczne i stonowane, ale też nie pozbawione ciepła i przytulności. W pierwszej kolejności jednak należało zmodyfikować wyjściowy układ mieszkania, tak aby odpowiadał dokładnie potrzebom poszczególnych mieszkańców. Pierwszą decyzją było wybicie fragmentu ściany między salonem i jednym z pokoi, tak aby bezpośrednio do części dziennej mógł zostać włączony gabinet do codziennej pracy zawodowej. W gabinecie stworzono miejsce na pokaźną bibliotekę pana domu. Nieduża kuchnia została wyposażona w wygodną wyspę, z która łączy się strefa jadalni. Pozostałą część salonu zaaranżowano jako wygodną strefę wypoczynkową. W mieszkaniu znaczenie zwiększono również ilość miejsca do przechowywania. Powstała duża garderoba w hallu wejściowym oraz kolejna w sypialni. Dodatkowo stworzone zostały dwie w pełni funkcjonalne łazienki – łazienka męska z prysznicem i damska z wanną. W efekcie przeprowadzonych zmian mieszkanie zyskało czytelny podział na część dzienną (salon, kuchnia, gabinet, garderoba) i część nocną (sypialnie i łazienki). Strefy gospodarcze zostały zagospodarowane jako zabudowane szafy w łazienkach.

Zgodnie z wytycznymi apartament miał być zaprojektowany nowocześnie, ale ponadczasowo, dając miejsce na ekspozycje prywatnych pasji właścicieli – podróży i muzyki.

W części dziennej powstała nowoczesna, minimalistyczna biała kuchnia, ozdobiona blatem kamiennym w kolorze ziemi i szafkami w odcieniach granatu. Dla osiągnięcia efektu kolorystyki zbliżonej do natury zastosowano aplikacje z czarnego łupka na ścianach oraz jasną dębową deskę podłogową. Kompozycja została w przemyślany sposób przełamana detalami w stylu vintage: hokerami i przecieranym dywanem oraz uzupełniona kilkoma kolorowymi meblami. Całość efektu dopełniły prywatne dodatki właścicieli – instrumenty muzyczne i pamiątki z podróży.

Służący wyciszeniu gabinet został zaprojektowany w kolorystyce stonowanej zieleni i naturalnego dębu. Główna część dużej biblioteki wykonana jest z lakierowanego na biało drewna, natomiast regał na ulubione pozycje literackie dla uzyskania kontrastu kolorystycznego wykonano z forniru orzecha naturalnego. Ściany pokryto tapetą strukturalną Arte Le Corbusier.

Łazienka damska i męska stanowią dwa odrębne światy. Damska jest jasna i prześwietlona naturalnym światłem. Do minimum sprowadzono w niej ilość użytych materiałów i faktur. Łazienka męską jest całkowicie zabudowana panelami z drewna Lati Natura Vanila i płytami z grafitowego gresu. Zastosowany w tych pomieszczeniach system ruchomych drzwiczek z niewidocznymi uchwytami skrywa miejsca przeznaczone na zaplecze gospodarcze mieszkania.

Sypialnia została zaprojektowana według zasady łączenia różnych elementów, przyjętej w pozostałych pomieszczeniach. Ściany i wbudowana w nie garderoba wykończone zostały w odcieniach bieli, granatu i czarnego jesionu. Oświetlenie nad łóżkiem stanowią regulowane lampy vintage z kultowej serii La Lampe Gras. Stoliki nocne w kolorze antycznego dębu kontrastują z jasną podłogą. Kompozycję dopełnia wielobarwny, ręcznie wykonany dywan. Ciemne tło zasłon okiennych sprzyja w tym wnętrzu relaksowi i wyciszeniu.

 Całą inwestycję udało się zrealizować stosunkowo szybko i sprawnie, dzięki efektywnie działającej współpracy wszystkich stron. A duże zaangażowanie emocjonalne właścicieli na etapie projektowym sprawiło, że powstałe wnętrze ma indywidualny charakter i prawdziwie domową atmosferę. Z punktu widzenia projektantów daje to pełen sukces.

Projekt: Soma Architekci

Foto: Soma Architekci

 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH