Zabudowa wokół TV w salonie intryguje asymetrycznością oraz podświetleniem ledowym, nadającym jej lekki, nowoczesny wyraz. Projekt: Antonia Saranedelcheva. Fot. Yana Blazeva.

Zobacz galerię [12 zdjęć]

Autor: Anna Sołomiewicz
01 lis 2016 10:45

Mieszkanie w bloku: jasne i przytulne

Świeże i energetyzujące - takie jest to mieszkanie. Królują w nim turkusy i miętowe kolory, a całość ubrana jest w nowoczesną stylistykę.

Turkus to ulubiony kolor właścicielki – dlatego też bezkonkurencyjnie panuje on w strefie dziennej. Projekt zyskał jednak swoją nazwę – Alice and the Blue Cat – od aranżacji pokoju dziecięcego, w którym motywem przewodnim jest Alicja w Krainie Czarów.

Całe mieszkanie jest trochę nowoczesne, trochę baśniowe, trochę przenosi na łono natury, korespondując wystrojem salonu z zielenią za oknem. I aż trudno uwierzyć, że jeszcze do niedawna wnętrze lokum było ciemne i przygnębiające. Teraz bowiem zachwyca świeżymi, optymistycznymi barwami i dużą ilością światła w przestrzeni dziennej.

Renowacji podjęła się architekt Antonia Saranedelcheva. Jej zadaniem była reorganizacja podziału przestrzeni w mieszkaniu. Początkowo wnętrze podzielone było na liczne mniejsze pomieszczenia, kuchnia była całkowicie odgrodzona od salonu, a łazienka oddzielona od wc.

W trakcie renowacji, pierwsze co zrobiła architekt to zdecydowała się wyburzyć ścianę pomiędzy kuchnią i salonem, łacząc je w jedną przestrzeń, wypełnioną światłem wpadającym do wnętrza z dwóch stron. Zrezygnowano rownież z podziału wc/łazienka na rzecz jednej, wspólnej przestrzeni, która dzięki temu stała się większa i przyjemniejsza w odbiorze. Łazienkę dodatkowo powiększono również o kilka dodatkowych metrów, wyeliminowawszy część przedpokoju, która zakręcała pod kątem prostym, prowadząc do dawnej łazienki. Ta przestrzeń z kolei całkowicie zniknęła, pozwalając powiększyć powierzchnię jednej z sypialni, w której urządzono garderobę.

Połączenie niektórych pomieszczeń oraz rezygnacja z niepotrzebnych elementów, jak ciasna spiżarnia czy zbędny ciąg komunikacyjny sprawiły, że mieszkanie nabrało wrażenia przestronności, potęgowanego przez dobór jasnej kolorystyki wystroju.

Projekt: Antonia Saranedelcheva, www.momistudio.com

Zdjęcia: Yana Blazeva.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH