Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Pod telewizor LCD zaprojektowano specjalną ścianę, wyłożoną płytkami gresowymi w kolorze antracytowym, o fakturze łupka (Zirconio). Ponieważ ciemna ściana to odważny element, zadbano, by nie przytłaczała wnętrza. Fot. Bartosz Jarosz.

Zobacz galerię [12 zdjęć]

Pod telewizor LCD zaprojektowano specjalną ścianę, wyłożoną płytkami gresowymi w kolorze antracytowym, o fakturze łupka (Zirconio). Ponieważ ciemna ściana to odważny element, zadbano, by nie przytłaczała wnętrza. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
04 wrz 2009 09:17

Na granicy światów

Dom Darka i Magdy to miejsce wyjątkowe. Nie tylko z racji rodzinnej, ciepłej atmosfery, ale także niebanalnych pomysłów aranżacyjnych, po jakie sięgnięto, aby rodzina mogła być blisko siebie. Tutaj nawet sufit i podłoga nie mają charakteru granicy.

Powieść Zofii Nałkowskiej („Granica”) traci na aktualności, kiedy poznaje się domy, takie jak ten... Tutaj domownicy nie czują tak bardzo podziału na kondygnacje, jak w przypadku standardowych piętrowych domów. Projektantki z pracowni Du Architektura Wnętrz, zadbały o to, by rodzinę łączyć podczas codziennych spraw i czynności, a nie dzielić. Strefy na parterze nie mają więc podziałów, kuchnia, jadalnia i salon tworzą jedną otwartą przestrzeń.

Wszechobecne drewno

Proste bryły mebli i bardzo rozważne wprowadzenie sprzętów sprawiają, że panuje tu aura przestronności. Zamiast bibelotów, przedmiotów dekoracyjnych, o urodzie tego wnętrza decydują kolory i faktury użytych materiałów. Różne rodzaje ciepłego, egzotycznego drewna o pięknym rysunku pojawiają się w postaci podłóg, półek, czy mebli. Do tego architektki, na zasadzie kontrastu, wprowadziły płytki gresowe o naturze kamienia. W salonie obłożono antracytowymi płytkami ścianę pod sprzęt audio-video, a w sypialni, ścianę na olbrzymie akwarium morskie. Takie rozwiązanie było dość odważne, gdyż kolor płytek oscyluje ku czerni. Jednak w zestawieniu z jasnymi elementami i sporą powierzchnią wnętrz, ciemna barwa nie przytłacza, a dodaje charakteru.

Wielofunkcyjne przeszklenia

Domownikom, poza nowoczesnym, ale ciepłym charakterem wnętrz, szczególnie zależało na tym, by w domu było jasno, by dostęp światła był jak największy. W dzień, duży dopływ światła zapewniają przestronne okna od sufitu do podłogi, a po zmroku – wiele źródeł światła sztucznego. Poza oświetlenie górnym, pojawiły się: lampy, kinkiety, halogeny i oświetlenie liniowe typu „never ending”. Najbardziej charakterystycznym elementem domu jest szklana tafla, wbudowana w sufit jadalni na parterze (a patrząc z perspektywy piętra: w podłogę holu). Przeszklenie symbolicznie łączy kondygnacje oraz wpuszcza światło z okna dachowego. Dzięki temu doświetlone jest nie tylko pierwsze piętro, ale światło przenika również na parter. Przeszklenie pomiędzy kondygnacjami dostarcza domownikom także innych wrażeń. Magda i Darek, dzięki temu rozwiązaniu, mają na oku swoje córki, ośmioletnią Marysię i półtoraroczną Zuzię. – „Bałem się, zamieniając mieszkanie na dom, że stracę kontakt z rodziną. Wymyśliliśmy więc strop z przeszkleniem. Dzięki temu nie ma zupełnej izolacji. Słyszę głosy dzieci, widzę jak przebiegają czy się bawią. Mam stały kontakt z córkami, mimo że jestem na dole, a one bawią się na górze” – mówi Darek. Poza tym, dziewczynki spontanicznie wymyśliły zabawne zastosowanie przeszklenia, o którym również opowiada ich tata: – „Ja i starsza córka siadamy przy stole w jadalni, a młodsza biegnie na górę, kładzie się na szybie i przykleja buzię do szkła, robi śmieszne miny i macha do nas rączką”.

WASZE KOMENTARZE (2)

DODAJ KOMENTARZ
  • zainteresowana, 2011-07-10 15:32:09

    Super trochę retro szczególnie zabudowa kuchni
  • seniorita, 2010-08-01 11:55:19

    Super projekt, za zdziwieniem odkryłam kilka pomysłów które miałam w tym mieszkaniu. Na pewno mnie ono zainspiruje kolejnymi.

POLECAMY W SERWISACH