Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Pokój dzienny funkcjonalnie podzielony został na trzy części. Jest tu kuchnia, jadalnia oraz część wypoczynkowa. Fot. Bartosz Jarosz.

Zobacz galerię [7 zdjęć]

Pokój dzienny funkcjonalnie podzielony został na trzy części. Jest tu kuchnia, jadalnia oraz część wypoczynkowa. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
22 lis 2013 14:12

Nadmorska przystań w Sopocie

Przez większą część roku stoi pusty. Nikt na stałe tu nie mieszka. Wszystko zmienia się jednak w weekendy i wakacje. Wówczas ten sopocki apartament tętni życiem.

Ania i Michał kupili mieszkanie w Sopocie, bo nie mieli ochoty, siły ani czasu, aby za każdym razem, wracając nad polskie morze, szukać kolejnego hotelu na nocleg. Było to męczące szczególnie przez dłuższych pobytach z dwóją dzieci – wspominają właściciele. Chcieli mieć miejsce, do którego będą mogli przyjechać w każdej chwili i o każdej porze. Miejsce zarówno na wspólne rodzinne wakacje z dziećmi, jak i na wypad tylko we dwoje. Ale też miejsce, gdzie zapach i kolory morza przez cały rok przyjemnie pobudzają zmysły.

W objęciach błękitu

Wnętrze, zaprojektowane przez Annę Sokołowską takie właśnie jest. Proste i funkcjonalne, ale nawet w najdrobniejszym szczególe wydobywające jego nadmorski, wypoczynkowy charakter. Stąd dominującym kolorem jest tu marynistyczny błękit – raz jasny i słoneczny, innym razem głęboki i burzowy. Pięknie prezentuje się w otoczeniu bieli i ciepłych, naturalnych kolorów drewna.

Ten wyjątkowy, nadmorski klimat buduje jednak nie tylko zastosowane kolorystyka, ale także dwa główne elementy dekoracyjne – fototapeta w łazience, przenosząca w podwodny świat pulsujący tysiącem kolorów oraz ogromna (na całą ścianę) fototapeta w pokoju dziennym, która z kolei przywodzi na myśl letnie rejsy po zatoce. Apartament jest niewielki, jednak czteroosobowej rodzinie jego metraż w zupełności wystarczy. Znajduje się tu zarówno przestronny pokój dzienny, jak i dodatkowa, oddzielna sypialnia. I oczywiście spora łazienka z wanną.

Układ wielofunkcyjny

W pokoju dziennym wydzielone zostało miejsce na kuchnię, jadalnię oraz strefę wypoczynkową z funkcją dodatkowego spania. Zapewnia ją rozkładany narożnik. Dzięki temu właściciele zyskują powierzchnię do spania dla gości lub dla siebie, kiedy dzieci zajmują osobną sypialnię – opowiada Anna Sokołowska.

Część wydzielona na kuchnię doskonale wpisuje się we wspólną przestrzeń, a dzięki zastosowanym rozwiązaniom nie staje się głównym, dominującym elementem wnętrza. Dokładnie tak, jak chcieli Ania i Michał. Ulokowana we wnęce stworzyła czysty układ liniowy, który wyznaczył jej granice i dodał lekkości. Efekt ten potęguje także, wykonana z płyty MDF lakierowanej na biało w połysku, zabudowa kuchenna. Jej fronty odbijają światło, pięknie rozpraszając je w całej strefie dziennej, a dodatkowo optycznie powiększają niewielką przestrzeń.

Monochromatyczność bieli przełamuje ciemnoniebieski kolor szkła zabezpieczającego powierzchnię nad blatem między zabudową górną a dolną. Jego właściwy odcień możemy obserwować, gdy włączy się oświetlenie pod szafkami wiszącymi. Wydobyta w ten sposób, bardziej jaskrawa barwa jest dopełnieniem bogatej palety odcieni niebieskiego, wyeksponowanych na dodatkach znajdujących się w całym apartamencie. Całość ocieplają bukowe blaty.

WASZE KOMENTARZE (2)

DODAJ KOMENTARZ
  • AndrzejOdBłotnika, 2014-01-16 15:20:25

    mi to ryje czapę to pojechane zdjęcie... :)
  • jarek, 2014-01-16 11:02:41

    trochę mnie to nieostre zdjęcie na ścianie intryguje, nie mogę się do niego pryzwyczaić

POLECAMY W SERWISACH