Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Z salonu jest wyjście na taras i do niewielkiego ogrodu, w którym posadzono tylko krzewy o białych kwiatach. Projekt: Kamila Paszkiewicz. Fot. Bartosz Jarosz.

Zobacz galerię [14 zdjęć]

Z salonu jest wyjście na taras i do niewielkiego ogrodu, w którym posadzono tylko krzewy o białych kwiatach. Projekt: Kamila Paszkiewicz. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
10 marz 2015 12:27

Nowoczesne, ciepłe wnętrze. Piękny i przytulny dom

Ma być czysto i klarownie, a zarazem przytulnie. Takie wytyczne otrzymała architekt Kamila Paszkiewicz rozpoczynając prace nad aranżacją wnętrza. Efekt? Nowoczesna, ale ciepła przestrzeń.

Dom jest przestronny i bardzo nowoczesny, na próżno jednak szukać w nim zimnego minimalizmu. Oszczędność form oraz dominująca biel zostały przełamane finezyjnym usłojeniem forniru amazouke oraz ciepłym kolorem dębowej deski. Drewno, ze względu na otoczenie domu, stało się głównym materiałem wykorzystanym w aranżacji przestrzeni. Budynek położony jest w otulinie lasu sosnowego, a duże okna tworzą ciekawe obrazy kadrów drzew, idealnie wpisując się w stylistykę wnętrza opartego na prostych formach ze szlachetnych materiałów – opowiada autorka projektu Kamila Paszkiewicz.

Większość powierzchni 180-metrowego domu stanowi otwarta, jasna przestrzeń parteru. Funkcjonalna kuchnia, wygodny salon oraz łącząca je strefa jadalni, mimo że pozbawione są typowych ozdób, prezentują się bardzo efektownie. Dekorację samą w sobie stanowią tutaj wysokiej jakości materiały wykończeniowe: dąb, granit czy kwarc, które ceni sobie inwestor. To właśnie dzięki ich wykorzystaniu projektantka nadała prostym wnętrzom szlachetności i naturalnego uroku.

W nowoczesnej kuchni otwartej na salon taką praktyczną ozdobą jest blat ze zlewozmywakiem. Wykonany z szarego kwarcu wieńczy wyspę kuchenną. Z tego samego kamienia są również dwie symetryczne płyty nad blatem, zaakcentowane podświetleniem ledowym. Środkową część ściany z okapem obłożono natomiast płytą fornirowaną amazouke. Okładzina w ciepłym kolorze przechodzi górą na suficie w element podwieszany i kończy się nad wyspą – wyjaśnia projektantka. Z kolorem forniru koresponduje stół jadalniany z drewnianym blatem, któremu towarzyszą krzesła z białej skóry z czarnymi przeszyciami. Gdy zapada zmrok urok wnętrza podkreśla światło ozdobnego kinkietu, ulokowanego na granicy kuchni i jadalni.

Ze strefy przygotowywania posiłków swobodnie przechodzimy do jasnego salonu, w którym toczy się nie tylko życie towarzyskie. To także enklawa samotnego relaksu przy dobrym filmie po ciężkim dniu pracy. Centralnym punktem aranżacji jest panoramiczny kominek oraz ściana telewizyjna obłożona czarnym, matowym granitem. Komfortowe oglądanie filmów gwarantuje kanapa i fotele o ciekawym, organicznym kształcie, obite jasną tkaniną w subtelne wzory. Jasny wystrój salonu ociepla podłoga – deski dębowe pokryte matowym lakierem, które pięknie eksponują naturalny charakter drewna – podkreśla Kamila Paszkiewicz. Przytulności dodają wnętrzu także zasłony z naturalnego jedwabiu, w kolorze jasnego beżu, podkreślając po raz kolejny zamiłowanie właściciela do szlachetnych materiałów.

Przestronny parter z pomieszczeniami na piętrze łączą minimalistyczne schody obłożone czarnym, matowym granitem. Odrobinę ekstrawagancji wnosi balustrada z grafitowego szkła, mocowanego do stropu na stalowe rotule. Dość nietypową przestrzeń w nowoczesnym stylu tworzy sypialnia z przeszklonym przejściem do łazienki i panoramiczną szybą przy wannie. Tu dominują duże połacie ścian fornirowanych amazouke w formie prostych płycin, o przepięknym rysunku usłojenia, łączonych w kompozycje wielkoformatowych intarsji symetrycznych. Taka ściana jest doskonałym tłem dla nowoczesnego łoża z wezgłowiem tapicerowanym szarą tkaniną – tłumaczy architektka.

Do stylistyki sypialni nawiązuje prosta i funkcjonalna łazienka z elementami dymionego szkła przy prysznicu i w oknie panoramicznym. Wannę oraz szafki ukryto za dyskretną zabudową z forniru dębowego w naturalnym kolorze, wpisującą się w strategię ocieplania aranżacji domu drewnem. Spore połacie luster optycznie powiększają łazienkę, efektownie odbijając zarazem subtelny wzór zdobiący białe płytki.

Projekt: arch. Kamila Paszkiewicz, Paszkiewicz Design.

Tekst: Urszula Grynczel-Aronowicz.

Zdjęcia: Bartosz Jarosz, stylizacja: Ewa Kozioł.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH