Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Usytuowana między kuchnią a salonem jadalnia to miejsce spotkań. Projekt: Decoroom. Fot. Pion Poziom

Zobacz galerię [6 zdjęć]

Usytuowana między kuchnią a salonem jadalnia to miejsce spotkań. Projekt: Decoroom. Fot. Pion Poziom
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
06 maj 2019 10:00

Nowoczesne, eleganckie mieszkanie - z otwartą strefą dzienną

Otwarta strefa dzienna łączy klasyczne i nowoczesne rozwiązania. Dzięki nim powstała przestrzeń ponadczasowa, zachwycająca nawet w najdrobniejszym detalu.

Soho Faktory to miejsce szczególne na mapie Warszawy. To tu przeszłość spotyka się z nowoczesnością, łącząc historię, design i kulturę w spójną całość. Podobnie jak w nowojorskim Soho, tak i tutaj w miejscu starych fabryk i zakładów produkcyjnych w ciągu zaledwie kilku lat wyrosła dzielnica kreatywna, która obecnie stanowi ozdobę Pragi Południe. Lokalizacja ta nie mogła pozostać bez znaczenia przy projektowaniu jednego ze znajdujących się tu apartamentów. Tworząc koncepcję całej przestrzeni, myśleliśmy o wrażeniach estetycznych na szerszą skalę. O pomieszczeniach, które zachwycają swoją estetyką i integralnością z życiem kulturalnym i społecznym tej dzielnicy. Wyszliśmy poza ramy standardowego myślenia, chcąc wprowadzić do wnętrza artystyczną duszę, którą często można spotkać chodząc po wąskich ulicach warszawskiej Pragi – opowiadają odpowiedzialni za projekt architekci z pracowni Decoroom. Tak też się i stało. Jednak realizacja projektu nie była łatwa. Trzeba było bowiem nie tylko oddać artystyczny klimat dzielnicy, ale przede wszystkim zapewnić pełną funkcjonalność przyszłym mieszkańcom.

Inwestorowi zależało na stworzeniu otwartej, jasnej i eleganckiej przestrzeni dziennej. Na powierzchni 108 mkw. miało znaleźć się miejsce na dużą kuchnię – koniecznie z wyspą, na której będą przygotowywane posiłki oraz obszerną jadalnią dla rodziny i przyjaciół. Nie mogło zabraknąć wygodnego i przestronnego salonu z wydzieloną strefą telewizyjną. Do tego zamiast trzech małych pokoi, dwie przestronne sypialnie z wydzieloną strefą garderobianą. Wymagało to zmiany funkcjonalności apartamentu, który w pierwotnym kształcie składał się z trzech odrębnych, zamkniętych i nieustawnych pokoi. Dzięki zmianie układu funkcjonalnego oraz wyburzeniu ścian działowych, powstała dodatkowa przestrzeń na jadalnię i przedłużenie kuchni.

To kuchnia właśnie jako pierwsza ukazuje się oczom mieszkańców. Dlatego stała się nie tylko sercem tego apartamentu, ale i jego wizytówką. Musiała więc być przestrzenią równie funkcjonalną, co reprezentacyjną. Chcieliśmy, aby kuchnia była elegancka, luksusowa, ale nie przytłaczała całej przestrzeni – zdradzają projektanci. Aby osiągnąć taki efekt wizualny wybrano elegancką biel, którą ubrano w klasyczną formę. Stąd lakierowane fronty szafek kuchennych zdobią stylowe frezy, a ich subtelną urodę wydobywa marmur Galaxy White, który wieńczy blaty. Sprowadzony prosto z Hiszpanii dodatkowo podkreśla luksusowy charakter aranżacji. Całość ociepla dębowy parkiet. Ułożony we francuską jodełkę jest kolejnym ukłonem projektantów w stronę klasycznej elegancji. Pomimo dość prostej formy kuchnia zachwyca swoją funkcjonalnością. Długi pas roboczy, kuchenna wyspa, wysoka zabudowa aż po sam sufit i sprzęty AGD zamontowane w tzw. zabudowie słupkowej sprzyjają kulinarnym eksperymentom.

Z kuchni już o krok do jadalni, której w pierwotnym założeniu dewelopera nie przewidziano. Inwestor nie wyobrażał sobie jednak domu bez tego właśnie pomieszczenia. Dlatego powstała ona w miejscu, które było przewidziane jako salon. Przestrzeń jadalnianą buduje tu duży, sześcioosobowy dębowy stół, który ma sprzyjać spotkaniom w bardziej oficjalnym wydaniu. Do codziennych posiłków w familijnym gronie służy przestronna wyspa kuchenna, przy której można spędzać czas także wspólnie gotując.

Umową granicę między kuchnią z jadalnią a salonem wyznacza ściana nośna, która ze względów konstrukcyjnych nie mogła zostać wyburzona. Tę pozorna przeszkodę projektanci przekształcili w atut mieszkania. Została ona bowiem zaadaptowana na kącik telewizyjny i stała się integralną częścią salonu. Głównym elementem wystroju jest tu duża narożna sofa, która gwarantuje komfort i wygodę. Jej nowoczesny design przełamuje ułożona w jodełkę drewniana podłoga oraz białe sztukaterie. Drewno w tym przypadku idealnie współgra z pozostałymi, bardziej nowoczesnymi elementami, jednocześnie stanowi nawiązanie do natury i w subtelny sposób dopełnia całości. Także dominujące w tej części apartamentu błękity, granaty i biele to zwrot w stroną tradycyjnej stylistyki. Wnętrze dopełnia tapeta na ścianie o wyraźniej fakturze oraz obrazy zawieszone nad sofą. Całość buduje tu niepowtarzalną aurę sprzyjającą wypoczynkowi.

Projekt i realizacja: Decoroom; www.decoroom.eu

Zdjęcia: Marta Behling / Pion Poziom Fotografia Wnętrz

Tekst: Urszula Tatur

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH