Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Strefę dzienną urządzono na ostatniej kondygnacji domu, tak aby goście mogli podziwiać w pełni, otaczające dom krajobrazy. W pomieszczeniu znalazły się salon, jadalnia i nowoczesna kuchnia z wyspą i wysoką, wpasowaną w ścianę, zabudową. Projekt: MU Architecture. Fot. Ulysse Lemerise Bouchard.

Zobacz galerię [12 zdjęć]

Strefę dzienną urządzono na ostatniej kondygnacji domu, tak aby goście mogli podziwiać w pełni, otaczające dom krajobrazy. W pomieszczeniu znalazły się salon, jadalnia i nowoczesna kuchnia z wyspą i wysoką, wpasowaną w ścianę, zabudową. Projekt: MU Architecture. Fot. Ulysse Lemerise Bouchard.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
20 lut 2015 15:54

Nowoczesne i przytulne wnętrze w drewnie

Połączenie drewna, betonu i szkła, oprawione w proste, geometryczne kształty. Taka kompozycja to idealny przepis na nowoczesne, ale przytulne wnętrze. Zobaczcie sami!

To, że powyższe zestawienie materiałów może stworzyć piękne, nowoczesne wnętrze, udowadniają architekci z kanadyjskiej pracowni MU Architecture, będący autorami projektu tego efektownego domu do wynajęcia.

Rezydencja, która może pomieścić aż 14-stu gości, jest częścią luksusowego, pięknie zlokalizowanego osiedla, otoczonego przez malownicze krajobrazy regionu Charlevoix w Kanadzie. Dom usytuowany jest na szczycie wzgórza, otoczony przez sąsiadujący las. Duży budynek dominuje nad krajobrazem.

Nazwa projektu La grange, w oryginale po francusku oznacza nic innego jak „stodołę” i nie jest to przypadkowe nazewnictwo. Projekt domu jest bowiem reinterpretacją tradycyjnych dla regionu stodół. Ta, czerpiąca z formy stodoły bryła, zyskała jednak elegancką oprawę, w której ciemnoszara blacha na dachu i części elewacji efektownie kontrastuje z ciepłym drewnem, harmonizując z asymetrycznymi przeszkleniami. Wygląd budynku zdradza, co odnajdziemy w środku.

Dwupiętrowy dom rozplanowano w obrębie trzech kondygnacji, z czego strefa dzienna znalazła się na ostatniej, pozwalając na podziwianie zapierających dech w piersiach widoków w pełnej krasie. Na parterze urządzono hol, całkowicie wykończony cedrowym drewnem oraz cztery, duże sypialnie. Z kolei w piwnicy zlokalizowano bawialnię i pokój dla dzieci. Strefa dzienna, obejmująca całą trzecią kondygnację budynku to przestronna open space, w obrębie której zaplanowano kuchnię, jadalnię, hol i salon. Już i tak duża przestrzeń, zyskuje wizualne powiększenie dzięki wieńczącemu ją sufitowi katedralnemu - efektownie górującem nad pomieszczeniem.

Materiałem dominującym we wnętrzach jest drewno cedrowe, nadające przestrzeniom przytulny charakter. Ciepła barwa drewna kontrastuje z białymi gdzieniegdzie ścianami, a także z betonowymi elementami. W piwnicy jest to jedna ze ścianek w bawialni, na trzecim poziomie - połyskująca, piękna podłoga. Betonowe akcenty wprowadzają do wnętrza przyjemny, delikatnie industrialny chłód. Loftową stylistykę możemy odnaleźć również w postaci oświetlenia w jadalni.

Całość spaja klatka schodowa, funkcjonująca jako kontrastujący z ciepłym drewnem, element. Balustrady wykonane zostały ze stali walcowanej na gorąco i stanowią interesujący akcent wśród dominującego naturalnego surowca.

Rezydencja jest częścią osiedla domów do wynajęcia Cap-à-l’Aigle, położonego w Charlevoix, prowincji Quebec w Kanadzie.

Projekt: MU Architecture.

Zdjęcia: Ulysse Lemerise Bouchard (YUL Photo).

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH