Nowoczesne, jasne mieszkanie. Projekt: arch. Joanna Morkowska-Saj, Saje Architekci. Fot. Foto&Mohito

Zobacz galerię [10 zdjęć]

Nowoczesne, jasne mieszkanie. Projekt: arch. Joanna Morkowska-Saj, Saje Architekci. Fot. Foto&Mohito
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
26 wrz 2017 09:20

Nowoczesne, jasne mieszkanie - zobacz piękny projekt

Jasne, świeże, ocieplone obecnością drewna i z dużą ilością ukrytych schowków – tak w kilku słowach można podsumować wnętrze dwupoziomowego apartamentu.

Mimo, że apartament jest dwupoziomowy, a jego łączna powierzchnia to spore 89 metrów kwadratowych, projektowaniu wnętrza towarzyszyły starania o wygospodarowanie jak najwięcej przestrzeni użytkowej. Projekt tworzony był jeszcze na etapie budowy budynku, dzięki czemu możliwa była ingerencja w kształt pomieszczeń, grubość ścianek działowych i elementy instalacji. Poczyniono wiele zabiegów, mających zapewnić więcej przestrzeni domownikom. Architekci pozbyli się tradycyjnych grzejników ściennych, zamieniając je na ogrzewanie podłogowe, a klasyczne drzwi skrzydłowe zastąpiono przesuwnymi.

Inwestorzy to młodzi ludzie z trójką dzieci. Chcieli, aby w nowym mieszkaniu każdy członek rodziny miał swój azyl – opowiada Joanna Morkowska-Saj. Dlatego też górny poziom został zaprojektowany wyłącznie na potrzeby dzieci. Królujący na drugim piętrze młodzi domownicy mają do swojej dyspozycji trzy sypialnie i własną łazienkę. Sypialnia i łazienka właścicieli znalazły się natomiast na pierwszej kondygnacji mieszkania, wraz ze strefą dzienną. Tę ostatnią tworzą salon z jadalnią oraz półotwarta kuchnia, której naturalnym przedłużeniem jest przestronny taras, zachęcający do spożywania posiłków i wypoczynku na świeżym powietrzu.

Wystrój wnętrza utrzymano w rześkich, energetyzujących kolorach. Mieszkanie miało być jasne, w stylu skandynawskim. Jasna szarość i bielone drewno były kolorystycznym punktem wyjścia – wyjaśnia autorka projektu. Podłogę w strefie dziennej wyłożono trójwarstwową deską w kolorze bielonego dębu, a ściany wykończono trzema różnymi materiałami, utrzymanymi jednak w pokrewnej kolorystyce. Jasnoszara farba na ścianie w strefie wypoczynku została przełamana chropowatą fakturą białych cegieł przy stole jadalnianym i za TV. Z kolei w kuchni wzrok przyciąga elegancka tapeta z subtelnym, eterycznym wręcz motywem lecących ptaków – również utrzymana w odcieniach bieli i szarości. Jasna, uniwersalna kolorystyka mieszkania tworzy idealne tło dla barwnych dodatków i mebli. Dlatego też w salonie i jadalni wnętrze ożywiają odważne barwy tapicerki pikowanych krzeseł i artystyczne grafiki wiszące na ścianie.

W skandynawski klimat wnętrza wpisuje się zabudowa meblowa. W kuchni białe fronty wieńczy drewniany blat w nieco cieplejszym niż podłoga odcieniu dębu. Taki sam kolor drewna przełamuje biel zabudowy meblowej w salonie i przedpokoju. Podczas, gdy konsekwencja kolorystyczna panująca w poszczególnych pomieszczeniach strefy dziennej wraz z jednolitą posadzką na podłogach spaja je wizualnie, taka sama zabudowa meblowa w salonie i przedpokoju sprawia, że i te strefy przenikają się optycznie. Oprócz efektownej, asymetrycznej formy poszczególnych wnęk, wpasowanych w białe monolity, zabudowa oferuje przede wszystkim funkcję praktyczną. Drugą ważną rzeczą było stworzenie jak najwięcej miejsca do przechowywania – podkreśla Joanna Morkowska-Saj. Stąd też wziął się pomysł na zabudowę nad sofą. Cała jedna ściana w przedpokoju jest zagospodarowana zabudową meblową , która płynnie przechodzi w mebel RTV. Przestrzeń pod schodami również zabudowana jest szafami – wylicza architekt.

Miejsca do przechowywania nie brak również w łazience. Na potrzeby domowników spragnionych schowków zaplanowano szafki nad zabudową stelaża w.c. oraz na ściance przy prysznicu, gdzie zmieszczono nawet kosz na bieliznę. Wszystkie schowki są estetycznie wkomponowane w aranżację pomieszczenia i ukryte tak, aby nie zakłócać wystroju wnętrza. Fronty szafek nad w.c. są pozbawione uchwytów i mają kolor harmonizujący z szarością pomalowanych farbą ścian, z kolei wysoka zabudowa sąsiadująca z prysznicem skrywa się za przewrotną fototapetą imitującą biblioteczkę. Inwestorzy nie boją się żartobliwych akcentów, byli otwarci na różne pomysły, a że są zagorzałymi czytelnikami, stąd taki akcent w łazience – wyjaśnia wybór wzoru autorka projektu. Łazienka nie wyłamuje się z kolorystyki narzuconej przez strefę dzienną, choć panują tutaj nieco ciemniejsze tonacje, sprzyjające wyciszeniu i relaksowi. Przydymione, pastelowe odcienie obecnych w strefie dziennej barw odnajdziemy również w sypialni. Tutaj do wypoczynku zaprasza także tekstylny zagłówek oraz miękkie, swobodnie opadające wzdłuż okien firany.

Tekst: Anna Sołomiewicz. Zdjęcia i stylizacja: Foto&Mohito

Projekt: arch. Joanna Morkowska-Saj, Saje Architekci; sajearchitekci.pl

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH