Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

W centrum strefy dziennej stanęła duża, narożna szara sofa, która wyznacza miejsce do wypoczynku. Projekt: Decoroom. Fot. Pion Poziom Fotografia Wnętrz

Zobacz galerię [8 zdjęć]

W centrum strefy dziennej stanęła duża, narożna szara sofa, która wyznacza miejsce do wypoczynku. Projekt: Decoroom. Fot. Pion Poziom Fotografia Wnętrz
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
29 marz 2019 08:57

Nowoczesne mieszkanie - modne i przytulne wnętrze

Nowoczesny apartament miał być funkcjonalny i przystosowany do komfortowego użytkowania przez dwójkę mieszkańców. Możliwość wygodnej pracy w domu była jednym z priorytetów.

Z założenia wystrój miał być minimalistyczny, ale nie zimny w swoim odbiorze. Gwarantować to miały użyte w aranżacji wysokiej jakości materiały wykończeniowe, zgodne z aktualnymi trendami. Koncepcja wystroju została oparta na bazie koloru drewna (w dwóch różnych odsłonach dla strefy dziennej i nocnej), szarości, bieli i mocnej czerni, ale również granatu i złota, zastosowanego w celu przełamania bazy kolorystycznej. Wybór tak zdecydowanej tonacji barw to wynik współpracy między dwójką młodych inwestorów z projektantami z pracowni Decoroom. Podczas spotkań z klientem uzgodniliśmy wspólnie co im się podoba, co odpowiada ich stylistyce, próbowaliśmy znaleźć przykłady wnętrza, w których będą czuć się dobrze na co dzień – opowiadają odpowiedzialni za projekt architekci.

Inwestorzy chcieli, aby mieszkanie było podzielone na dwie części: prywatną i dzienną. Zależało im również na miejscu do pracy w domu. Pierwotnie zakupiony przez nich apartament był podzielony na dwa osobne mieszkania. Na etapie budowy inwestycji inwestor na życzenie właściciela połączył je w jedno, tworząc przestronną przestrzeń. Wyzwaniem w tym przypadku były zmiany lokatorskie i montaż klimatyzacji. Ponieważ mieszkanie było wręcz idealne do projektowania i aranżacji, reszta była tylko polem stworzonym do popisem dla architekta. We wnętrzu przewidzieliśmy część dzienną i prywatną, które łączy korytarz. Cała stylistyka jest lekka, a meble z premedytacją projektowane były tylko do wysokości 1,20 m, aby nie grodzić i nie przytłaczać przestrzeni – opowiadają projektanci Decoroom. Wszystko po to, aby tworzyć i żyć w jednej otwartej przestrzeni ze strefą pracy i odpoczynku. Wygodnie, minimalistycznie, ale z poczuciem przytulności i ciepła – dodają.

W centrum strefy dziennej stanęła duża, narożna szara sofa, która wyznacza miejsce do wypoczynku. Stąd można nie tylko oglądać telewizję, ale też kontemplować widoki za roztaczające się z okien. Te ostatnie, za sprawą dużych, niestandardowych przeszkleń czynią te wnętrze unikatowym. Zapewniają nie tylko sporą dawkę światła dziennego, ale też stanowią istotny element wystroju w minimalistycznym wnętrzu. Konkuruje z nimi jedynie lampa nad stołem, pozostałe źródła światła zostały bowiem starannie ukryte. Zrezygnowano tu z nadmiernej ilości tkanin, które zaburzyłyby surowy charakter aranżacji. Elementem ocieplającym jego wizerunek stało się bowiem drewno w ciepłym, miodowym wybarwieniu. Do minimum ograniczono także elementy zdobne. Jedyną dekoracją ścienną jest panel za telewizorem, który pięknie eksponuje rysunek drewna. Rolę dekoracyjną pełni także tynk strukturalny przypominający strukturę betonu. Graficzne obrazy w dużych, czarnych ramach podkreślają minimalistyczną formę wnętrza. Ustawione na podwieszanych komodach, świadomie burzą tradycyjny porządek rzeczy. Ważną część strefy wypoczynku stanowi jadalnia. Organizują ją duży drewniany stół, przy którym na co dzień usiądzie aż sześć osób. Tapicerowane krzesła o lekkiej formie korespondują z szarością kanapy, ale też ocieplają wizerunek tej części strefy dziennej. Wspomniany już nowoczesny żyrandol dodaje jej blasku, a dekoracyjny grzejnik prezentuje się niczym dzieło sztuki współczesnej.

Integralną częścią całej strefy dziennej jest kuchnia, która, ze względu na otwarty charakter, musiała bazować na tych samym kolorach, co reszta apartamentu. Stąd odnajdziemy tu szarości, biel, czerń i naturalne drewno – wszystko w modnym, matowym wykończeniu. Kolorystyka ta, poza funkcją estetyczną, wyznacza także podziały funkcjonalne. I tak kolor biały zarezerwowany dla ścian i podłóg pełni rolę tła, na którym efektownie prezentuje się duet czerni (wyznaczający ciąg szafek dolnych) i szarości (zdobiących fronty szafek górnych). Ta część zabudowy, ze zlewozmywakiem i płyta grzewczą, ma też charakter roboczy. Całość uzupełnia drewno, które zastosowano w części z wysoką zabudową oraz na półwyspie zamykającym część kuchenną od strony jadalni i salonu. Ważnym elementem jej wystroju są także okna, które pięknie wpuszczają naturalne światło do wnętrza.

Na przestrzeń prywatną apartamentu składają się dwie łazienki oraz przestronna sypialnia. Ich wystrój również opiera się o minimalistyczną koncepcję i monochromatyczne barwy. Jednak to granat, który w części dziennej ledwie zaznaczał swa obecność, tutaj przejmuje dominację. Towarzyszy mu złoto, które ociepla wnętrze. Sypialnia, połączona z garderobą i prywatną łazienką właścicieli, dzięki metalowym czarnym drzwiom do garderoby, ma nieco bardziej industrialny charakter. Mieszkanie ma dwie łazienki. Pierwsza, prywatna, w pełni nawiązuje do wystroju sypialni. Druga łazienka znajduje się w części dziennej. Ze względu na dużą wolnostojącą wannę, w zależności od potrzeb mieszkańców, zmienia się ona w strefę SPA. Białe wielkoformatowe płytki, piękna struktura drewna, beżowy akcent w postaci mozaiki sprawiają, że ta przestrzeń to prawdziwa oaza relaksu

 Tekst: Urszula Tatur. Zdjęcia i stylizacja: Marta Behling / Pion Poziom Fotografia Wnętrz.

 Projekt: Decoroom; www.decoroom.eu

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH