Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Stół jadalniany może pomieścić aż 8 osób. Towarzyszą mu modne, eamesowskie krzesła. Projekt i zdjęcia: Marco Marotto, Paola Oliva, Brain Factory.

Stół jadalniany może pomieścić aż 8 osób. Towarzyszą mu modne, eamesowskie krzesła. Projekt i zdjęcia: Marco Marotto, Paola Oliva, Brain Factory.
  • Autor: Anna Sołomiewicz
  • 01 kwi 2015 11:21 (aktualizacja: 29 kwi 2015 09:00)

Nowoczesne mieszkanie. Piękne wnętrze w drewnie i kamieniu

Naturalny kamień, drewno i... kryształy Swarovskiego. Takie materiały wykończeniowe zastosowano we wnętrzu tego niesamowitego mieszkania we Włoszech.

Położony w południowych Włoszech 170-metrowy apartament zachwyca oryginalnym projektem, w którym połączono naturalne materiały, nowoczesne, geometryczne kształty i błysk eleganckich kryształów Swarovskiego. 

Nazwa projektu Monolithic House zdradza koncepcję, według której powstał projekt wnętrza. Centralnym punktem mieszkania jest bowiem monolityczny blok, dzielący strefę dzienną, a znaczna większość elementów aranżacyjnych i działowych ma formę dużych, gładkich powierzchni.

Jeden z nich szczególnie przyciąga wzrok. Jest nim blok kamienny, wyznaczający granicę pomiędzy salonem i kuchnią. Stanowi on zarówno element działowy we wnętrzu, pełniąc jednocześnie funkcję stołu za sprawą wydrążonego w nim otworu-okna, który spaja wizualnie obie przestrzenie. 

Zastosowane we wnętrzu duże połacie naturalnego kamienia odzwierciedlają i korespondują z otoczeniem na zewnątrz budynku - malowniczym widokiem na masywne stoki gór Pellino. Oprócz naturalnego kamienia, we wnętrzu dominuje również drewno - obecne zarówno na podłodze, jak i w postaci mebli. Duża ilość materiału wizualnie ociepla przestrzeń, nadając jej domowy, przytulny charakter.

Ciekawym i oryginalnym akcentem są kryształy Swarovskiego, zdobiące ściany sąsiadujące z wejściem do mieszkania, rozświetlając wnętrze połyskującymi punkcikami. Akcent w klimacie glamour efektownie kontrastuje z napisami na szarych surowych ścianach. 

Projekt i zdjęcia: Marco Marotto, Paola Oliva, Brain Factory.

WASZE KOMENTARZE (2) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA