Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

W niewielkim wnętrzu królują pastele. Dzięki jasnym, miękkim kolorom i zastąpieniu jednej ze ścian przeszkleniami, wnętrze wypełnia światło i optymizm. Projekt: Sylwia Choszcz i Monika Behrendt-Kucińska (SMart Studio) Fot. Tom Kurek

Zobacz galerię [8 zdjęć]

W niewielkim wnętrzu królują pastele. Dzięki jasnym, miękkim kolorom i zastąpieniu jednej ze ścian przeszkleniami, wnętrze wypełnia światło i optymizm. Projekt: Sylwia Choszcz i Monika Behrendt-Kucińska (SMart Studio) Fot. Tom Kurek
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
20 marz 2019 12:11

Nowoczesne mieszkanie w pastelach: zobacz przytulne wnętrze

Po latach zapomnienia Wyspa Spichrzów staje się jednym z najlepszych adresów gdańskiego Głównego Miasta. Serce dawnej portowej dzielnicy wypełniają sukcesywnie nowoczesne budynki mieszkalne nawiązujące do historycznej zabudowy. Tutaj właśnie, przy zacisznej ulicy Spichrzowej znalazł się kameralny mini apartament.

Dwie architektki – Sylwia Choszcz i Monika Behrendt-Kucińska z pracowni SMart Studio – zajęły się przearanżowaniem tego liczącego zaledwie 37 m kw. mieszkania. Dzięki ich pomysłowości i talentowi zyskało ono nowe oblicze. Spod ręki projektantek wyszła aranżacja o zdecydowanie kobiecym charakterze. Trochę na przekór współczesnym trendom we wnętrzu dominują łagodne, zgaszone pastele, dla których ramą jest biel oraz jasna szarość. To zabieg w pełni zamierzony – jasne kolory powiększają optycznie przestrzeń.

Zobacz też: Nowoczesne wnętrze - zobacz piękny, rodzinny dom

W małych wnętrzach architekci, by zyskać na przestronności często decydują się na otwarty plan, jednak Sylwia Choszcz i Monika Behrendt-Kucińska postąpiły inaczej. Aby lepiej doświetlić mieszkanie tradycyjną ścianę pomiędzy sypialnią a salonem z aneksem kuchennym, zastąpiono systemem ścianek i drzwi przesuwnych S1500 marki Raumplus. Aluminiowy profil harmonijnie komponuje się z wystrojem i nie wywołuje skojarzenia z przestrzeniami publicznymi. Dopasowanie systemu do dowolnego stylu zapewnia szeroki wybór rodzajów wykończeń powierzchni ramy (satynowa anoda lub lakier w kolorze z palety RAL) oraz rodzajów szkła. Tutaj wybrano szarość pasującą do innych elementów wnętrza oraz w pełni przezroczyste szkło. Jego duże tafle dobrze oddzielają część sypialną od dziennej, a równocześnie dają efekt przenikania się dwóch sfer. Wieczorem, gdy mieszkańcy kładą się spać, intymność w sypialni zapewniają mocno drapowane kotary.

Autorskie pomysły

Nawiązaniem do magazynowej historii miejsca jest nieotynkowana ceglana ściana na wprost wejścia. Biały kolor łagodzi jej industrialny charakter, a chropowata struktura przyciąga wzrok w tym pozbawionym dzieł sztuki czy bibelotów mieszkaniu. Wykusz w salonie również zyskał ciekawą aranżację. Przy niewielkim oknie znalazł się kącik zabaw dla dziecka. Drewniana zabudowa, służąca również jako dodatkowe miejsce do przechowywania, nawiązuje kształtem do domku dla lalek. W ten sposób powstało idealne miejsce zabaw dla najmłodszych, które mogą dowolnie przemieniać tylko za sprawą swojej wyobraźni. Autorskim pomysłem projektantek, wykonanym przez lokalnego stolarza, jest okrągły stół, którego białą podstawę i blat łączy drewniana kolumna. Ciekawie rozwiązano również aneks kuchenny. Umieszczono go na najmniej eksponowanej ścianie, a lekkości nadaje mu brak wiszących szafek i nietypowy dla kuchni miętowo-turkusowy kolor.

To też Cię zainteresuje: Przestronne mieszkanie w kamienicy - zobacz udaną metamorfozę

Mieszkanie na Wyspie Spichrzów to wnętrze pełnowymiarowe pomimo niewielkich rozmiarów. Okazuje się, że dzięki dobrym pomysłom i nowoczesnym rozwiązaniom nawet na 37 m kw. można urządzić piękny apartament, bez uszczerbku na funkcjonalności.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH