Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Nowoczesne mieszkanie. Projekt: Katarzyna Kiełek, Agnieszka Komorowska-Różycka. Fot. Bartosz Jarosz

Zobacz galerię [14 zdjęć]

Nowoczesne mieszkanie. Projekt: Katarzyna Kiełek, Agnieszka Komorowska-Różycka. Fot. Bartosz Jarosz
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja magazynu Dobrze Mieszkaj
14 sie 2017 08:28

Nowoczesne mieszkanie w Warszawie - tak wygląda po remoncie

Na gwarnej, warszawskiej Ochocie znajduje się wyjątkowe mieszkanie – otoczone zielenią starych drzew, przepełnione spokojem. Urządzono je równie naturalnie, by zachować spójność z naturą, która stale zagląda przez okna.

Od centrum Warszawy dzieli ich zaledwie kilka minut jazdy samochodem. Mimo że to mieszkanie znajduje się na ciasno zabudowanym osiedlu, za oknem nie brakuje bujnej zieleń drzew, która całkowicie odgradza mieszkańców od sąsiedztwa. Mogą tu spokojnie wypoczywać na tarasie, mając za nic duszne, miejskie powietrze. To z tego powodu właściciele nie chcieli zmieniać miejsca zamieszkania. Woleli gruntownie wyremontować dotychczas zajmowane, dostosowując je do aktualnych potrzeb.

Mieszkanie na pierwszy rzut oka prezentuje się typowo, jednak już po chwili można dostrzec nieszablonowy układ pomieszczeń. By wnętrze spełniało obecne potrzeby inwestorów, musieliśmy wprowadzić ogromne zmiany. Wyburzyliśmy praktycznie wszystkie ściany i postawiliśmy je od nowa – mówi Agnieszka Komorowska-Różycka z pracowni Livingbox, odpowiadającej za projekt wnętrza – w ten sposób powstała przestronna strefa dzienna, intymne sypialnie o optymalnej wielkości, ale również dodatkowe pomieszczenie gospodarcze, w którym urządzono pralnię – dodaje projektantka. Całkowita zmiana układu pomieszczeń pozwoliła więc zamienić stare mieszkanie na zupełnie nowe, bez konieczności przeprowadzania się. Jedyny warunek, jaki inwestorzy postawili projektantkom zamykał się w dwóch słowach – miało być przytulnie i spokojnie.

Inwestorom zależało by wnętrze sprawiało wrażenie domu otwartego na gości, ale również by dzieci czuły się tu swobodnie. Nie mniej ważna była przestrzeń do przechowywania nagromadzonych przez lata przedmiotów i książek, bowiem to właśnie jej brak był bodźcem do zmiany aranżacji mieszkania. Projektantki z pracowni Livingbox zaproponowały inwestorom nowy podział przestrzeni, w którym strefa wypoczynku jest widocznie wydzielona, zaś część dzienna stwarza doskonałe warunki do podejmowania gości i spędzania czasu z rodziną. Wszystkie strefy tworzą jednak spójną całość dzięki jednakowej kolorystyce. Punktem wyjścia były przygaszone beże i klasyczna, matowa biel, które miały również stanowić fundament do dalszych zmian w aranżacji, jeśli za kilka lat inwestorom zamarzy się nowy wystrój.

Centrum rodzinnego życia stanowi salon połączony z kuchnią i jadalnią, do którego wchodzi się bezpośrednio z klatki schodowej. Rezygnacja z tradycyjnego przedpokoju była celowa, ponieważ dzięki temu mieszkanie znacznie zyskało na przestrzeni. Kuchni ma formę wyspy, która oplata wysoki słup konstrukcyjny budynku. Narzucił on miejsce w którym znalazła się kuchnia, jednak za jego sprawą, stała się dostępna z każdej strony dając doskonałe warunki do wspólnego gotowania. Aby nie zabrakło w niej miejsca do przechowywania, projektantki zaproponowały również wysoką zabudowę z dekoracyjnie podświetloną wnęką. Tuż obok wygospodarowano miejsce na stół i krzesła, przy których wygodnie zasiada do posiłków cała rodzina. Lampy z cienkiego szkła zawieszone w skupisku tuż nad stołem miały za zadanie dodać aranżacji lekkości.

Światło pełni w mieszkaniu bardzo ważną rolę. Priorytetem przy wyborze oświetlenia w salonie, był komfort podczas czytania książki na sofie. Lampy na długich wysięgnikach, które można przesuwać według własnych upodobań okazały się strzałem w dziesiątkę – mówi Agnieszka Komorowska-Różycka.

Strefa dzienna za dnia jest miejscem bardzo słonecznym, a z salonu można wyjść prosto na taras o imponującym metrażu. Właściciele ustawili tam ogrodowe meble wypoczynkowe i grill. W salonie również główną rolę odgrywa drewno. Ciepły odcień dębu na ścianach, półkach i podłodze tworzy tu przytulną atmosferę, a sofy i stoliki kawowe ustawione naprzeciw siebie zapewniają wygodę podczas towarzyskich spotkań.

Sypialnia usytuowana jest w zacisznym miejscu, w głębi mieszkania, dzięki czemu zapewnia poczucie prywatności. Właścicielom zależało również na tym, by maksymalnie wykorzystać jej przestrzeń. Zabudowy znajdują się tu praktycznie wszędzie – naprzeciwko łóżka, ale i wokół okna – dodaje Agnieszka Komorowska-Różycka. Kolorystyka sypialni jest spokojna i delikatna, tu także zastosowano przytulne, dębowe drewno i przygaszoną biel w matowym wykończeniu. Charakteru dodaje jej tapeta na ścianie za łóżkiem. Dynamiczny wzór całkowicie przełamał konwencję spokojnej aranżacji .

W łazience przed remontem była wanna, teraz jednak zastąpiono ją przestronnym prysznicem, co znacząco powiększyło wnętrze. Aby wygodnie mogli korzystać z łazienki nawet najmłodsi domownicy, we wnęce prysznicowej umieszczono siedzisko, które przyjemnie nagrzewa się pod wpływem ciepłej wody. Aranżacja łazienki nawiązuje stylistyką do pozostałych wnętrz. Podłogę zdobią płytki imitujące drewno, zaś beton na ścianie i wkomponowane w okładzinę heksagonalne płytki nadają aranżacji modny sznyt.

Tekst i stylizacja: Marta Ustymowicz. Zdjęcia: Bartosz Jarosz

Projekt: Katarzyna Kiełek, Agnieszka Komorowska-Różycka, Livingbox, www.livingbox.pl

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH