Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Architekci wykorzystali kolor, by wizualnie wydzielić funkcjonalne strefy pomieszczenia oraz ustalić optyczną granicę między pokojem dziennym i obszarem przygotowywania posiłków. Projekt i zdjęcia: KODO

Zobacz galerię [17 zdjęć]

Architekci wykorzystali kolor, by wizualnie wydzielić funkcjonalne strefy pomieszczenia oraz ustalić optyczną granicę między pokojem dziennym i obszarem przygotowywania posiłków. Projekt i zdjęcia: KODO
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
27 cze 2019 10:05

Nowoczesne mieszkanie - wyraziste wnętrze w odcieniach szarości

Szare wnętrza nie muszą być ani jednoznaczne, ani pozbawione wyrazu i wielowymiarowości. Dowodzi tego najlepiej projekt nowoczesnego apartamentu, w którym architekci pracowni Kodo postawili na zdecydowaną, ciemną kolorystykę.

Wyraziste barwy: czerń, ciemny grafit i oksydowany metalik trafiły nie na salony, lecz do kuchni. Utrzymane w tej kolorystyce matowe fronty mebli i ściana tworzą spójną, jednolitą niemal powierzchnię, w której dodatki nabierają niepowtarzalnego charakteru. Taki zabieg pozwolił wizualnie wydzielić funkcjonalne strefy pomieszczenia oraz ustalić optyczną granicę między pokojem dziennym i obszarem przygotowywania posiłków.

Wyrazista przestrzeń kuchni

W kuchni dominują ciemne barwy, a całość aranżacji ożywia blask światła rzucanego przez lampy. Fronty mebli utrzymane zostały w kolorze ściany, dzięki czemu stały się niemal niewidoczne. Warto zwrócić uwagę na matowe wykończenia, które podkreślają i wydobywają dodatkowo surowy charakter drewna – mówi Lena Kwietniewska, architekt pracowni KODO Projekty i Realizacje.

Zobacz inne projekty tej pracowni

Strefę jadalni oddzielono wizualnie od kuchni, stosując jasną kolorystykę ścian. Duże lustro optycznie powiększa przestrzeń. Warto zwrócić także uwagę na dyskretne detale. Nogi krzeseł utrzymane są w kolorystyce siedziska, z kolei metalowe uchwyty współgrają z frontami szafek. W całej części kuchennej dużą rolę odgrywa także geometria, oparta na liniach prostych – pionowych, poziomych, ukośnych – w postaci krawędzi blatów i ścianek bocznych mebli, żaluzji czy nóg stołu i krzeseł.

Klasyczna jodła w niecodziennej odsłonie

Elementem oddzielającym optycznie część kuchenną od dziennej jest oryginalna wyspa. Niepowtarzalny charakter nadaje jej motyw zdobiący przednią i tylną ściankę. Ten oryginalny efekt uzyskano dzięki nietypowemu wykorzystaniu jasnych płytek ściennych, które ułożono w klasyczną jodłę.

Zobacz też: Toskański azyl w zgiełku Mediolanu - piękny, nowoczesny apartament

Wyrazisty front wyspy koresponduje z wzorzystą tapetą na przeciwległej ścianie w salonie, stanowiącą niejako jej lustrzane odbicie. Tu również dominuje prosta, oszczędna w wyrazie geometria oraz przestrzenne formy. Wśród nich na pierwszy plan wysuwa się konstrukcja utrzymanych w ciemnej kolorystyce schodów i minimalistyczne dodatki – wyjaśnia architekt.

Proste, wykonane z barwionego na czarno metalu kwietniki, półki naścienne, stolik kawowy, wielopunktowy żyrandol sufitowy subtelnie nawiązują do nieco industrialnego charakteru kuchni. Nieoceniona jest w tej kompozycji rola światła. Odpowiednia aranżacja punktów świetlnych, nadając czerni i szarościom ciepły, spójny z naturalnym brązem drewna odcień, wprowadza do tej surowej i oszczędnej w wyrazie przestrzeni domowy klimat.

Harmonia stylu

Łazienka współgra stylistycznie z pozostałą częścią mieszkania. Znajdziemy tu zarówno kontrasty, złożone z bieli oraz różnych odcieni szarości, jak i drewniane akcenty. Największą uwagę przykuwa wydzielona szklaną taflą strefa prysznica, w której ułożone w jodełkę ciemnoszare płytki pokrywają podłogę oraz jedną ze ścian. W efekcie otrzymano niebanalną kabinę, kontrastowo odcinającą się od reszty pomieszczenia. Ciekawym zabiegiem jest zestawienie białej ceramiki z czarnymi dodatkami, w postaci przycisku spłukującego oraz armatury sanitarnej. Na zasadzie analogii do salonu i kuchni, wnętrze ocieplają naturalne akcenty w postaci wykonanych z drewna elementów zabudowy szafkowej oraz oświetlenia. Całość tworzy spójną kompozycję – minimalistyczną i nowoczesną.

Czytaj także: Color blocking - nowy trend w aranżacji wnętrz

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH