Nowoczesną zabudowę kuchenną uzupełnia oryginalna wyspa zaprojektowana specjalnie do tego wnętrza. Kubistyczna forma okapu to także autorski projekt zespołu Hola Design. Fot. Bartosz Jarosz

Zobacz galerię [11 zdjęć]

Nowoczesną zabudowę kuchenną uzupełnia oryginalna wyspa zaprojektowana specjalnie do tego wnętrza. Kubistyczna forma okapu to także autorski projekt zespołu Hola Design. Fot. Bartosz Jarosz
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
30 gru 2016 13:55

Nowoczesne mieszkanie - zobacz projekt z Warszawy

Prawie dwustumetrowy apartament w sercu stolicy dumnie prezentuje swą przestrzeń pełną swobody, światła i rozmachu.

Projekt wnętrza tego imponującego powierzchnią, jak i aranżacyjną odwagą apartamentu zrealizowała pracownia Hola Design. Minimalistyczne mieszkanie jest skrojone na miarę – indywidualnie zaprojektowane na potrzeby młodej właścicielki. Modne i dopasowane do jej stylu życia. Codzienną funkcjonalność mieszkania gwarantuje wygodny podział na część prywatną i reprezentacyjną. Z kolei towarzyskim charakterem emanuje przestronna strefa dzienna z okazałą przestrzenią wypoczynkową, która jest stworzona do komfortowego wypoczynku i podejmowania gości. Nawet liczne towarzystwo może tutaj wygodnie spędzać czas na seansach kina domowego, czy kolacji w gronie przyjaciół.

Podzielona przestrzeń

Przestronną część dzienną klarownie dzieli element konstrukcyjny budynku, wyznaczając obszar strefy wypoczynkowej po jednej oraz kuchni z jadalnią po drugiej stronie przestrzennego filaru. Przypisano mu także liczne funkcje we wnętrzu. Od strony salonu pełni on rolę ścianki telewizyjnej. W jadalni – stanowi podstawę zabudowy meblowej z czarnymi, lakierowanymi frontami. Z kolei na jednej z prostopadłych ścian filaru zorganizowano biblioteczkę, zachowując z obu stron swobodne ciągi komunikacyjne.

Fototapeta w salonie

Przeszklona ściana frontowa apartamentu zapewnia dużą ilość światła dziennego całej strefie dziennej. Brak klasycznych podziałów dodatkowo potęguje odczucie przestrzeni i sprawia, że wnętrze jest lepiej doświetlone. Promienie słońca towarzyszą przebywającym w salonie nawet w pochmurne dni: utrwalone na fototapecie z motywem lasu pięknie przenikają pomiędzy drzewami. Wielkoformatowe zdjęcie zdobi ścianę nad kanapą, która – jak przystało na imponujące rozmiary salonu – reprezentuje format XXL. Swobodnie może zasiąść na niej nawet kilkanaście osób. Wrażenia jak w prawdziwym kinie zapewnia profesjonalny system nagłośnienia.

Aranżacja salonu jest na wskroś nowoczesna. Przestrzeń wypełniają odcienie szarości, dla których efektowny kontrast stanowi biel, a całość ociepla dodatek drewna w postaci forniru dębowego. Nowoczesność wyrażona została nie tylko za pomocą form i achromatycznych barw, ale także materiałów, a faktury i sposób wykończenia powierzchni przejęły funkcję dekoracyjną. Taką rolę pełni tynk dekoracyjny na ścianie w salonie, którego surową, szarą powierzchnię przecinają aluminiowe listwy tworząc oryginalną, geometryczną siatkę.

Nowoczesna kuchnia

Geometria zdominowała także projekt kuchni. Nowoczesną zabudowę kuchenną z bezuchwytowymi frontami uzupełnia oryginalna wyspa zaprojektowana specjalnie do tego wnętrza. Wykonana z granitu stanowi centrum kuchni: ze zlewozmywakiem, płytą grzejną i zawieszonym nad nią okapem. Jego kubistyczna forma to także efekt autorskiego projektu zespołu Hola Design. Forma wykonanej ze stali obudowy nawiązuje do dynamicznej bryły wyspy. W tej części apartamentu także brak jest klasycznych podziałów przestrzeni, a strefa kuchni płynnie łączy się z reprezentacyjną jadalnią, widoczną już od wejścia. Tutaj, podobnie jak w salonie, rządzi włoski design – zarówno meble jak i oświetlenie wybrano z oferty czołowych włoskich marek.

Minimalistyczny styl

Tę część mieszkania wizualnie „domyka” przepierzenie wykonane ze stalowych profili, kreśląc tym samym przestrzeń korytarza. Ażurowa konstrukcja pozwala na swobodne przenikanie światła, dzięki czemu dobrze doświetlona jest także strefa wejścia. W przestronnym apartamencie urządzono również pokoje i łazienki gościnne, natomiast w głębi znajduje się przestrzeń prywatna, zarezerwowana wyłącznie dla pani domu. Salonik kąpielowy z prysznicem i wolno stojącą wanną oddzielają od sypialni przesuwne drzwi z grafitowego szkła.Zdradzają nowoczesne formy wyposażenia i minimalistyczny wystrój łazienki. Także w strefie prywatnej postawiono na minimalizm wyrażony w barwach czerni, bieli i szarości, subtelnie ogrzany fornirem jasnego dębu.

PROJEKT WNĘTRZA: MONIKA I ADAM BRONIKOWSCY; HOLA DESIGN

 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH