Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Dzięki ogromnym przeszkleniom ogród dosłownie wnika do wnętrza domu. Siedząc na kanapie w salonie możemy poczuć się jakbyśmy odpoczywali na tarasie. Projekt: Jeroen van Zwetselaar. Fot. Cornbread Works.

Dzięki ogromnym przeszkleniom ogród dosłownie wnika do wnętrza domu. Siedząc na kanapie w salonie możemy poczuć się jakbyśmy odpoczywali na tarasie. Projekt: Jeroen van Zwetselaar. Fot. Cornbread Works.
  • Autor: Joanna Buharewicz
  • 16 lip 2015 14:17 (aktualizacja: 24 lip 2015 11:26)

Nowoczesne wnętrze. Niezwykły dom na stacji kolejowej

Railway House to miejsce, w którym historia spotyka się z nowoczesnością. Autorem tego domu jest architekt Jeroen van Zwetselaar.

W swoim projekcie Jeroen van Zwetselaar zdołał połączyć ducha starego klimatycznego budynku ze współczesnym minimalizmem i naturą, zakradającą się do wnętrza.  

Architekt trafił na ten dom, szukając szczególnego miejsca na swoje nowe biuro w okolicach Amsterdamu. Za pomocą map Google przeszukiwał wydmy i wybrzeże na obszarze Parku Narodowego. Kiedyś w tym miejscu przebiegała trasa kolejowa, wybudowana specjalnie dla rodziny królewskiej, która udawała się na polowania na wydmach, a budynek, który zaadoptował Jeroen van Zwetselaar pełnił wtedy funkcję schronienia. 

Railway House jest ściśle powiązany z naturą. Do budynku z czerwonej cegły dobudowano część ze szkła, która pozwala doświadczać kontaktu z przyrodą. Ogród jest utrzymywany tak naturalne, jak to możliwe, z roślinami z wydm i muszlami na tarasie. Prysznic plażowy na elewacji, jacuzzi, kominek i kuchnia na świeżym powietrzu na patio wprowadzają do aranżacji luksus, ale wszystko pasuje do doświadczenia życia w naturze. 

Dom jest do tego stopnia zatopiony w przyrodzie, że jelenie spacerują po ogrodzie. Ale jednocześnie pociąg jeździ stamtąd do centrum tętniącego życiem Amsterdamu. Kontrast widoczny jest także w całym budynku. Stary domek kolejowy został odnowiony, ale przestrzeń mieszkalna jest rozszerzona przez ogromne rury ze stali Corten. Idylliczny domek nadal istnieje, ale jest uzupełniony o szorstkie, szerokimi pociągnięcia. We wnętrzach również wyraźnie widać kontrast nowoczesności ze stylem vintage. 

Architekt tak bardzo zaangażował się w projekt, że czuł, jakby sam dom mówił mu, co jeszcze należy zrobić. Pasja była tak wielka, że zainteresował się architekturą wnętrz zawodowo, chociaż jest także współzałożycielem i dyrektorem agencji reklamowej. Jeroen van Zwetselaar  prywatnie lubi surfowanie, przebywanie na świeżym powietrzu, podróże, sztukę, morze, życie miasta i projektowanie. Lubi eklektyczne wnętrze, ale blisko rdzenia, domu i stylu życia.

Projekt: Jeroen van Zwetselaar. Zdjęcia: Fot. Cornbread Works.

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

Forum Dobrego Designu

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA