Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Biel sprawia, że przestrzeń salonu wydaje się większa i przestronniejsza niż w rzeczywistości. Czarna ściana jest tu silną przeciwwagą - to niesłychanie trudne połączenie wymagało zachowania umiaru i równowagi między relacją obu kolorów. Fot. Bartosz Jarosz.

Biel sprawia, że przestrzeń salonu wydaje się większa i przestronniejsza niż w rzeczywistości. Czarna ściana jest tu silną przeciwwagą - to niesłychanie trudne połączenie wymagało zachowania umiaru i równowagi między relacją obu kolorów. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
  • 28 cze 2012 14:26

Nowoczesne wnętrze: oszczędny, futurystyczny wystrój

Właścicielka tego mieszkania miała dwa marzenia z dzieciństwa. Pragnęła, by w jej salonie znalazł się kominek. Marzyła także o imponującym salonie na podwyższeniu, z podestem różnicującym wysokość posadzki

Realizacji tych założeń nie przeszkodził jej nawet fakt, że dysponowała apartamentem na ósmym piętrze nowoczesnego wieżowca! Wnętrze to propozycja skierowana zdecydowanie do zwolenników wielkomiejskiego stylu życia. Apartament, położony w centrum dużego miasta, na jednym z ostatnich pięter nowoczesnego budynku mieszkalnego posiada wszystkie plusy i minusy takiej lokalizacji.

Niedogodności życia „na wysokości” niewątpliwie rekompensują nowoczesne rozwiązania technologiczne - ciche windy czy mieszkania wyposażone w klimakonwektory, niezbędne gdy temperatura w mieszkaniu położonym na wyższych kondygnacjach wieżowca otoczonego asfaltowymi ulicami i betonowymi chodnikami staje się nie do zniesienia.

Mieszkanie na wyższych kondygnacjach to również zaleta posiadania na własność przepięknych panoramicznych widoków na miasto, to naturalnie ruchome okienne obrazy, od których nie sposób oderwać wzroku… Projektantka wnętrza - Agnieszka Burzykowska-Walkosz zadbała jednak, by takich plusów było znacznie więcej. Wyzwaniem, przed którym stanęła, była przede wszystkim instalacja kominka na ósmym piętrze apartamentowca. Z pomocą przyszła nowoczesna technologia, której owocem są genialne w swej prostocie urządzenia – biokominki.

Biokominek: naturalny ogień nawet w bloku

Może w nich płonąć ogień, a konstrukcja pozwala na zastosowanie ich wewnątrz pomieszczeń posiadających elementarny system wentylacji. Biokominki nie wymagają żadnego komina odprowadzającego spaliny, gdyż same nie produkują dymu ani sadzy dzięki zastąpieniu drewna specjalnym płynnym biopaliwem. Jako element dekoracyjny salonu dają efekt przytulności i tradycyjnego domowego ciepła, nie pozbawiając go nowoczesnego charakteru. Udało się również zaprojektować wyśniony salon na podwyższeniu.

Wymarzony biały podest okazał się prostym rozwiązaniem na wyznaczenie wyraźnej granicy między częścią salonową, a kuchenno-jadalnianą. Wygodnie urządzony aneks wypoczynkowy to idealne miejsce relaksu i odpoczynku. Pozwala również rozkoszować się widokiem i ciepłem płomieni. Wygodny narożnik jest punktem strategicznym, z którego mieszkańcy mają wgląd na strefę jadalną, kuchenną i wejściową.

Mieszkanie w bieli i czerni

Mieszkanie zaaranżowano w barwach czarno-białych oraz ich pochodnych. Rygor kolorystyczny znalazł swoje odzwierciedlenie zarówno w meblach, kolorach ścian, oświetleniu czy dodatkach. Prosty biały stolik z owalną linią narożników ustawiono na czarnym dywaniku. Mebel stanowi piękną całość ze zmysłowym profilem kultowych krzeseł proj. Vernera Pantona. Doskonały kontrast dla białej jadalni stanowi ciemna palisandrowa podłoga. Kolejny - tworzą białe meble kuchenne zaprojektowane na tle czarnej ściany.

Indywidualny charakter wnętrzu nadały designerskie kształty mebli i wyszukane oprawy oświetleniowe. Na uwagę zasługuje fantastyczna forma lampy, która - zawieszona nad stołem - jest pięknym uzupełnieniem strefy jadalnianej. Kropką nad „i” jest fotografia krakowskiego Wawelu z lat 60. zachowana w czarno–białej grafice i dekorująca długą ścianę holu wejściowego.

Zaskakującym kontrapunktem dla monochromii wnętrza okazała się łazienka. Za jej drzwiami czeka na nas totalne zaskoczenie - całe wnętrze wypełnia bowiem intensywny czerwony kolor. Czerwień z Dalekiego Wschodu nadała pomieszczeniu nieco orientalne oblicze, ale czarne ściany prysznica, wstawki w postaci mozaiki czy nawet szafka podumywalkowa nie pozostawiają złudzeń - łazienka jest kontynuacją panującej w całym wnętrzu nowoczesnej stylistyki.

PROJEKTANT

Agnieszka Burzykowska-Walkosz

Studio Formy

WASZE KOMENTARZE (4) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

Forum Dobrego Designu

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA