Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Wnętrze urzeka stonowaną, spokojną bazą przygotowaną w oparciu o naturalne materiały i mocnym akcentem kolorystycznym, wprowadzonym przez właścicielkę. To kobiecy pierwiastek podkreślający indywidualność i oddając charakter mieszkańców. Fot. Bartosz Jarosz.

Zobacz galerię [13 zdjęć]

Wnętrze urzeka stonowaną, spokojną bazą przygotowaną w oparciu o naturalne materiały i mocnym akcentem kolorystycznym, wprowadzonym przez właścicielkę. To kobiecy pierwiastek podkreślający indywidualność i oddając charakter mieszkańców. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
02 lut 2014 05:46

Nowoczesne wnętrze: przeszklenia, stal i kolor

Ten dom to przede wszystkim przestrzeń. Salon pnie się ku niebu na kilka metrów, pozwalając przenikać się kondygnacjom parteru i piętra. Jego wysokość jest naprawdę imponująca!

Najważniejsze dla właścicieli było zachowanie otwartej przestrzeni. Wyraźnie widać to już po przekroczeniu drzwi wejściowych.

Otwarta strefa dzienna z salonem, który ma ponad sześć metrów wysokości w najwyższym punkcie, skupia życie rodzinne. Jest niezwykle jasna i imponuje swoją przestronnością. Ogromne okna jeszcze dodatkową ją powiększają, a ogród dosłownie wnika do środka, zapraszając do wyjścia na taras, otoczony zielenią.

Bez ograniczeń

Poczucie przestronności, takiej nieskrępowanej, nieograniczonej ścianami, odczuwalne jest w każdym miejscu i w każdym pomieszczeniu. To w dużej mierze zasługa projektantów – Moniki i Adama, którym udało się ujarzmić te miejsce wzorem, kolorem, naturalnymi materiałami i powiązaniem stref funkcjonalnych w spójną, komfortową całość.

Ciepło i nowocześnie

Wnętrze jest nowoczesne, ale przytulne, jasne i naturalne. Lite drewniane podłogi z deski jesionowej oraz marmur na zabudowie kominka połączone zostały z powierzchniami wykończonymi, ze względów praktycznych, płytkami gresowymi. Jasna kolorystyka z gamy beży i szarości podkreśliła przestronność wnętrza. Całość uzupełniają meble i dodatki z wysokiej jakości tkanin i skór.

Z kolei dodatki w mocnych, intensywnych barwach to już kobiecy pierwiastek, dodany ręką inwestorki. I tak naprawdę to on decyduje o ostatecznym, indywidualnym charakterze wnętrza tego domu.

Góra i dół

Dwie kondygnacje zostały funkcjonalnie podzielone tak, aby wszystkim żyło się tu wygodnie. Strefa prywatna rodziców, wraz z częścią dzienną, pozostała na parterze. Na piętro przenieśli się natomiast dwaj nastoletni synowie.

Każdej z tych przestrzeni przyświecały inne potrzeby i wytyczne, które kierowały procesem projektowym – mówią architekci.

Mimo swojej otwartości parter ma również wyraźnie zachowany funkcjonalny podział na strefy – telewizyjną, kominkową, jadalnianą i kuchenną.

Dzięki zastosowaniu spójnej kolorystki i materiałów, wnętrze na dole przenika się, tworząc jedną, dużą przestrzeń do życia, ale pozwala jednocześnie na odrobinę intymności dzięki wyraźnym podziałom na strefy – podkreślają Monika i Adam.

Można więc spędzać tu czas wspólnie, ale i osobno – czy to przy kominku, czy oglądając telewizję.

Otwarta, a jednak...

Projektanci umiejętnie spełnili także oczekiwania właścicieli względem usytuowania kuchni. Nie pozostaje on całkowicie na widoku, ale nie jest też schowana. Dokładnie tak, jak chcieli domownicy. Wielofunkcyjna „wyspa-barek” okazała się przy tym rozkładzie i takich potrzebach rozwiązaniem wręcz doskonałym. Pozwala gotować, będąc w kontakcie z pozostałymi domownikami, ale także zjeść posiłek bez konieczności przechodzenia do jadalni.

Pomarańczowe szaleństwo

Jedno pomieszczenie w tym domu całkowicie wyłamało się z kolorystycznego reżimu widocznego w całym wnętrzu. Łazienka synów miała bowiem stanowić wesołą enklawę młodych ludzi. Dominuje w niej kolor. I to jaki! Soczyście, smakowicie pomarańczowy.

Jest to wnętrze we wnętrzu czyli przestrzeń zupełnie oderwana od stylistyki pozostałej części domu. Jej użytkownikami są bowiem młodsi mieszkańcy, których oczekiwania stylistyczne rzadko pokrywają się z tym, czego w strefie dziennej domu oczekują ich rodzice – mówią projektanci.

Bo dom, który powstał według projektu na indywidualne zamówienie właścicieli mógł być tylko taki, jaki sobie wymarzyli. W każdym detalu.

WASZE KOMENTARZE (1)

DODAJ KOMENTARZ
  • Hampty dampty, 2014-02-03 08:03:46

    Jasna i widna przestrzeń, super, świetne schody, no i tej kolor:)

POLECAMY W SERWISACH