Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Stylowe, ciemne meble w kuchni stworzyły zgraną drużynę ze stołem i krzesłami w jadalni. Do zespołu próbują dołączyć się oryginalne lampy w kształcie spadających kropel. Projekt: Soma Architekci. Fot. Soma Architekci.

Zobacz galerię [12 zdjęć]

Stylowe, ciemne meble w kuchni stworzyły zgraną drużynę ze stołem i krzesłami w jadalni. Do zespołu próbują dołączyć się oryginalne lampy w kształcie spadających kropel. Projekt: Soma Architekci. Fot. Soma Architekci.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
18 sie 2015 13:29

Nowoczesne wnętrze: przytulne mieszkanie w Warszawie

Jasne kolory, zróżnicowane materiały i styl nowoczesny połączony z przytulnością. Tak wygląda mieszkanie na warszawskiej Saskiej Kępie.

Zleceniem, które architekci dostali od właścicielki apartamentu mieszczącego się na Saskiej Kępie było zaprojektowanie mieszkania w przytulny sposób, jednocześnie z zachowaniem prostolinijnych oraz doskonale współgrających ze sobą zestawień. Zastrzegła również, że wnętrze nie może odzwierciedlać zbyt prostego, laboratoryjnego stylu.

Projektanci z pracowni Soma Architekci odpowiadając na potrzeby klientki postanowili zmienić usytuowanie pokoi wewnątrz 2-poziomowego apartamentu. Stworzyli więc projekt utworzenia poszczególnych stref: salonu, sypialni oraz pokoju gościnnego połączonego z łazienką.

Miejscem skupiającym całą uwagę użytkowników w apartamencie miała być dolna kondygnacja - otwarta przestrzeń mieszcząca w sobie zarazem trzy pomieszczenia: kuchnię połączoną z jadalnią oraz pokojem dziennym. Projektanci wpadli na pomysł, by wszystkie strefy mieszkania znajdowały się w zasięgu wzroku domowników.

Efekt ten osiągnięto poprzez zróżnicowanie wysokości podłóg w każdej z nich. Na przykład strefa relaksu jest umieszczona na mniejszym podeście. Z niego właśnie można podziwiać piękny widok ogrodu. Jednym z głównych założeń projektu jest wpuszczenie do wnętrza mieszkania jak najwięcej naturalnego światła przy jednoczesnym „przefiltrowaniu” go.

Zaletą tego rozwiązania jest pogłębienie wrażenia jasnego wnętrza, poprzez odbicie światła w zamontowanym szkle balustrady schodów znajdujących się naprzeciwko dużego okna. Użycie specjalnych materiałów oraz ich połączenie sprawia, że od pierwszej chwili we wnętrzu czujemy się, jakbyśmy zanurzali się w luksusie. Wrażenie te pogłębia zastosowanie przez projektantów dopracowanych do końca detali.

Strefę prywatną znajdziemy na drugiej kondygnacji apartamentu. Na niej również znajdują się otwarte przestrzenie w postaci sypialni połączonej z luksusowa łazienką oraz garderobą. Podkreśleniem tego połączenia jest zastosowanie we wnętrzu dopasowujących się do siebie odcieni beżów oraz szarości, a także identycznej meblowej zabudowy. Łazienkę od korytarza oddzielono szklanymi, przeźroczystymi ściankami. Dzięki temu wnętrze nabrało oryginalnego wyglądu, za sprawą przebijającego się naturalnego światła.

Warto tu również zauważyć, że we wnętrzu mieszkania zastosowano różnego rodzaju fakturę wykorzystanych materiałów, na przykład drewno aneksu kuchennego, szklane ścianki oddzielające łazienkę od korytarza oraz dobranie materiałów na kanapie.

Architekci poprzez łączenie ze sobą prostych, minimalistycznych form i pomysłów zaprojektowali przytulne i funkcjonalne mieszkanie, spełniając przy tym warunki właścicieli. Ciepła i stonowana kolorystyka wnętrza pozwala na wyeksponowanie nawet najmniejszych drobiazgów należących do domowników.

Tekst: Natalia Jasińska

Projekt: Joanna Rochowska-Mazur, Wojciech Mazur, Beata Moszczyńska / Soma Architekci

Zdjęcia: Soma Architekci

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH