Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Salon, jadalnię i kuchnię połączono w jedną, otwartą przestrzeń. Strefę salonu od holu oddziela ażurowy parawan, który jednocześnie pełni dekoracyjną rolę. Projekt: Studio projektowe Geometrium.

Salon, jadalnię i kuchnię połączono w jedną, otwartą przestrzeń. Strefę salonu od holu oddziela ażurowy parawan, który jednocześnie pełni dekoracyjną rolę. Projekt: Studio projektowe Geometrium.
  • Autor: Anna Sołomiewicz
  • 13 lis 2016 11:11 (aktualizacja: 14 lis 2016 10:01)

Nowoczesne wnętrze w beżach, szarościach i brązach

Projekt wnętrza mieszkania w Petersburgu zachwyca stonowanymi barwami i ciekawymi rozwiązaniami przestrzennymi.

Wnętrze zaprojektowane przez duet architektów ze studia Geometrium, Alexeia Ivanova i Pavla Gerasimova to kwintesencja nowoczesnej stylistyki, połączonej z zastosowaniem naturalnych materiałów i funkcjonalnością, na którą położono duży nacisk. 

Klient postawił przed architektami trzy warunki: naturalne materiały, otwarta przestrzeń dzienna oraz dużo powierzchni do przechowywania. Architekci nie tylko wywiązali się z postawionego przed nimi zadania, ale także stworzyli wnętrze, w którym nie brak oryginalnych, nietuzinkowych rozwiązań. 

Przestrzeń pod kontrolą

Uwagę zwraca organizacja przestrzeni. Mieszkanie podzielono na trzy strefy: otwartą przestrzeń dzienną, w której skład weszły kuchnia, jadalnia i salon, strefę prywatną z sypialnią, łazienką i pokoikiem przeznaczonym na toaletkę oraz przestrzeń gościnną, z pokojem i łazienką. Tą ostatnią wpasowano pomiędzy strefę dzienną i prywatną. Pomiędzy kuchnią a holem zlokalizowano dużą szafę, estetycznie schowaną w ściankę działową. 

Z kolei przestrzeń salonu od holu oddziela parawan, zbudowany z drewnianych, pionowych desek. Z jednej strony wyznaczają one poszczególne funkcje przestrzeni, wprowadzając porządek do wnętrza, z drugiej strony przepuszczają światło i pozwalają dostrzec co znajduje się za parawanem, łącząc symbolicznie hol z salonem. 

Najciekawszym rozwiązaniem przestrzennym jest jednak pokój z toaletką. Powstał on bowiem na bazie sąsiadującego z sypialnią balkonu, którego przestrzeń włączono w obręb wnętrza, obudowując dookoła i ocieplając. W tak powstałe miejsce, wpasowano toaletkę. Po przeciwległej ścianie sypialni, zaplanowano duże lustro, optycznie powiększające przestrzeń i skrywające zarazem niespodziankę w postaci pojemnej garderoby, schowanej za lustrzanymi drzwiami.

Natura i geometria

W mieszkaniu, wedle życzeń klienta, postawiono na naturalne materiały - połączenie marmuru z drewnem stanowi efektowne tło dla wyeksponowanych czarnych elementów dekoracyjnych. Formy i kształty to pochwała nowoczesności: geometryczny stolik kawowy czy czarne lampy nad stołem jadalnianym są tego najlepszym przykładem. 

Projekt i wizualizacje: Studio projektowe Geometrium.

 

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

Forum Dobrego Designu

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA