Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Towarzyszący urządzaniu wnętrza pragmatyzm zaowocował wykorzystaniem w salonie forniru i okładziny kamiennej. Naturalne materiały zbudowały w pomieszczeniu przytulny, domowy klimat. Projekt: Marta Kilan. Fot. Bartosz Jarosz.

Zobacz galerię [12 zdjęć]

Towarzyszący urządzaniu wnętrza pragmatyzm zaowocował wykorzystaniem w salonie forniru i okładziny kamiennej. Naturalne materiały zbudowały w pomieszczeniu przytulny, domowy klimat. Projekt: Marta Kilan. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
15 marz 2017 14:29

Nowoczesne wnętrze. Zobacz dom rodziny z dziećmi

Funkcjonalność leży u podstaw całego projektu wnętrza, w którym zamieszkała rodzina z trójką dzieci.

Pani domu, osoba pragmatyczna i zdecydowana, wiedziała doskonale czego oczekuje od swojego domu. Na pierwsze spotkanie z projektant Martą Kilan przyszła z rozpisanymi wszystkimi założeniami, które miał spełnić projekt wnętrza. Rozmowa okazała się wstępem do bardzo przyjemnej i owocnej współpracy, bowiem niemal natychmiast stało się jasne, że obydwie panie nadawały na tych samych falach.

Właścicielce dwukondygnacyjnego domu zależało przede wszystkich na funkcjonalności wnętrza. Mama trójki dzieci, w tym dwóch małych dziewczynek, wiedziała doskonale, że wnętrze, w którym mieszkają małe urwisy musi być zarówno bezpieczne, jak i odpowiednio odporne na dziecięce szaleństwa. Obecność dwójki małych dzieci w domu to zawsze duże wyzwanie dla gospodyń - opowiada Marta Kilan. Zależało nam na tym, aby na materiałach użytych we wnętrzu nie było mocno widać zabrudzeń oraz aby były łatwe do umycia, o gładkich, niechropowatych powierzchniach - dodaje autorka projektu.

Troskliwej mamie zależało również na tym, aby dom był przyjazny jej pociechom. Wynikiem tej troski są między innymi zaokrąglone krawędzie mebli w salonie i jadalni, które nieoczekiwanie wprowadziły do strefy dziennej klimat lat 60. W zasadzie początkowo nie sądziłyśmy, że aranżacja pokoju dziennego pójdzie w takim kierunku - przyznaje Marta Kilan. Zależało nam na tym, aby elementy dodatkowego wyposażenia typu krzesła, stoły, stoliki były bezpieczne dla małych dzieci. Wyszłyśmy od form, które mają zaokrąglone brzegi i tak na dobrą sprawę w pewnym momencie zauważyłyśmy, że właśnie takie wzornictwo było popularne w latach 60.

Pragmatyczna Pani domu zapobiegawczo zażyczyła sobie również materiałów trwałych, takich które mogłyby służyć całej rodzinie przez lata. Stąd też obecność okładziny kamiennej i naturalnego forniru na ścianach w salonie i w przestrzeni klatki schodowej, a także stół jadalniany z solidnym, szklanym blatem wspartym na mocnych stalowych nogach.

W całym domu pełno jest schowków i zakamarków, wszystkie są jednak pieczołowicie schowane za frontami zabudowy meblowej. To kolejny aspekt aranżacji wnętrza, na który bezpośredni wpływ miały kryteria bezpieczeństwa i praktyczności. Zamkniętą zabudowę łatwiej jest utrzymać w czystości, a wszelkie potencjalnie niebezpieczne dla dzieci sprzęty można skutecznie schować w miejscach poza zasięgiem małych rąk.

Potrzeba funkcjonalności szła jednak w parze z zamiłowaniem do prostoty. Właścicielce – jak każdej kobiecie – zależało również na aspekcie estetycznym. Pani domu okazała się być zwolenniczką minimalizmu, delikatnie ocieplonego tak, aby wnętrze miało przytulną, rodzinną atmosferę. Element przytulności zapewnia drewno dębowe w jasnym wybarwieniu, z kolei prostotę aranżacji podkreśla jedna, będąca wspólnym mianownikiem dla wszystkich pomieszczeń, tonacja. Dom urządzono w różnych kombinacjach bieli i szarości, które stanowią kolorystyczną oprawę dla geometrycznych kształtów i gładkich powierzchni.

Dominującą we wnętrzach prostotę przełamuje nieco łazienka na piętrze, w której doszukać się można inspiracji stylem glamour. Pomieszczenie ma sporą powierzchnię podłogi oraz ograniczoną ilość mebli dzięki sąsiedztwie z pralnią. Większość funkcji składowej została przeniesiona właśnie tam, dzięki czemu w salonie kąpielowym zrobiło się dość przestronnie.

Ton całemu wnętrzu nadaje przeźroczyste krzesełko stojące na środku pomieszczenia. Transparentny mebel subtelnie wypełnia pustą przestrzeń, kontrastując subtelną formą z ciemnoszarymi ścianami. Wspólnie ze szklanymi, połyskującymi pasami mozaik na ścianach i przy wannie wprowadza ono lekkość do aranżacji wnętrza. W pierwszej kolejności ma jednak funkcję użytkową, dopiero później dekoracyjną. Tutaj pani domu może usiąść i pilnować swoich dwóch córeczek, gdy te pluskają się razem w wodzie.

Ozdobne krzesło obrazuje zasadę, według której urządzono cały dom. Wnętrze imponuje stylistyką, wpisującą się oszczędnymi formami i kolorystyką ziemi w obowiązujące tendencje aranżacyjne. Za jego aparycją kryje się jednak przede wszystkim poszukiwanie form, rozwiązań i materiałów, które będą w pierwszej kolejności praktyczne. I nic w tym dziwnego, w końcu za projektem stoi współpraca dwóch kobiet.

Projekt: Marta Kilan, M-3 Projekt.

Zdjęcia: Bartosz Jarosz. Stylizacja: Elżbieta Ławreniuk.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH