Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Dzięki zmianom w organizacji przestrzeni dziennej, architekt udało się wyodrębnić miejsce na oddzielny kącik jadalniany, usytuowany przy wejściu na balkon. Dzięki temu, posiłki rodzinne można spożywać w promieniach słońca. Projekt: Joanna Morkowska-Saj. Fot. Bartosz Jarosz.

Zobacz galerię [14 zdjęć]

Dzięki zmianom w organizacji przestrzeni dziennej, architekt udało się wyodrębnić miejsce na oddzielny kącik jadalniany, usytuowany przy wejściu na balkon. Dzięki temu, posiłki rodzinne można spożywać w promieniach słońca. Projekt: Joanna Morkowska-Saj. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
27 maj 2016 08:03

Nowoczesne wnętrze. Zobacz niewielkie mieszkanie w Gdyni

Za sprawą palety dobranych barw i przewijających się przez wnętrze motywów, mieszkanie śmiało może konkurować z gdyńskimi pejzażami, które je otaczają.

Właściciele średniej wielkości mieszkania przedstawili arch. Joannie Morkowskiej-Saj właściwie dwa wymagania: zależało im, aby wnętrze było jasne i nowoczesne. Na próżno szukać w nim jednak ogromnych połaci bieli czy typowej dla współczesnych, nowoczesnych wnętrz sterylności. Jest modnie, ale przytulnie – zupełnie tak, jak powinno być w domu, w którym mieszka rodzina 2+2. Surowy minimalizm zastąpił tutaj delikatny modernizm widoczny zwłaszcza w salonie, a połyskujące, gładkie powierzchnie tonują dekory drewna i nadmorskie motywy w postaci kamiennej mozaiki zamiast tradycyjnych płytek czy fototapety z widokiem na usłaną kamieniami plażę.

Projekt zyskał roboczą nazwę morska bryza i ciężko nie zgodzić się z takim nazewnictwem. We wnętrzu dominuje bowiem pastelowa, delikatnie przydymiona kolorystyka, w której prym wiodą beże i szarości subtelnie wpadające w błękit – barwy przywodzące na myśl piaszczystą plażę i morze w pochmurny dzień. Kolory te dodają pomieszczeniom świeżości, sprawiając, że mamy wrażenie oddychania mroźnym, słonym powietrzem.

Nadmorski krajobraz był inspiracją do naszego projektu, a głównym zadaniem, jakie nam towarzyszyło, było stworzenie przestronnej i spójnej wizualnie przestrzeni – opowiada o projekcie Joanna Morkowska-Saj. I rzeczywiście, konsekwencję w doborze barw i materiałów widać niemal w całym mieszkaniu, spowitym w pastelowe, stonowane kolory i materiały nawiązujące do naturalnych surowców.

Przydymioną szaro-beżową kolorystykę przełamują czarne i turkusowe dodatki. Mocniejsze akcenty kolorystyczne ożywiają aranżację, nadają jej wyrazistszy charakter, ale również – co ważniejsze – pełnią funkcję elementów akcentujących podziały przestrzenne w mieszkaniu. I tak, czarna, designerska lampa zaznacza obecność jadalni pomiędzy salonem i kuchnią, z kolei turkusowe ściany wyznaczają miejsce relaksu i wypoczynku w salonie. Z kolorystycznego reżimu wyłamuje się jedynie sypialnia. Tutaj królują śliwkowe fiolety, o apetycznym odcieniu, zachęcające do smakowania wypoczynku w zaciszu czterech ścian, ozdobionych piękną, wzorzystą tapetą.

Bardzo miło wspominamy współpracę z inwestorami, którzy zaufali nam w 100%. Nie przypominam sobie, abyśmy mieli jakieś trudności – stwierdza architekt, po czym dodaje po dłużej chwili zastanowienia ze śmiechem: no może tylko z umywalka, której dostawa się przedłużała. Przebiegająca sprawie współpraca nie oznacza jednak, że obyło się bez jakichkolwiek wyzwań.

Największym okazała się zaproponowana przez dewelopera organizacja otwartej strefy dziennej. W oryginalnym założeniu telewizor zajmował teraz turkusową ścianę za kompletem wypoczynkowym, a granicę pomiędzy kuchnią i salonem zarysowywać miała ustawiona tyłem do aneksu kuchennego kanapa i ustawiony równolegle do niej stół. Architekt, której zależało na przestronności, chciała jednak uniknąć zastawiania przestrzeni dziennej meblami.

Kącik wypoczynkowy wpasowano zatem w róg pomieszczenia, akcentując jego obecność inną kolorystyką ścian. Na próżno szukać na nich telewizora, który został przeniesiony w dość nietypowe miejsce – do przedpokoju, na pogrubioną ścianę, sąsiadującą z garderobę. W zabudowie umieszczono również wszelkie inne sprzęty RTV, a słodkim sekretem właścicieli jest fakt, że szafka RTV częściowo wchodzi do samej garderoby.

Projekt: arch. Joanna Morkowska-Saj; Saje Architekci.

Zdjęcia: Bartosz Jarosz. Stylizacja: Elżbieta Ławreniuk.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH