Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Jasne przytulne wnętrze. Projekt i zdjęcia: Marta Ogrodowczyk, Marta Piórkowska, pracownia „Marta Ogrodowczyk Studio”

Zobacz galerię [15 zdjęć]

Jasne przytulne wnętrze. Projekt i zdjęcia: Marta Ogrodowczyk, Marta Piórkowska, pracownia „Marta Ogrodowczyk Studio”
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
27 sie 2019 11:15

Nowoczesne wnętrze: zobacz piękne, przytulne mieszkanie

Wnętrze, mimo zastosowania ciemnych kolorów, cegły i betonu jest jasne oraz przestronne. Zastosowanie podobnych układów w dekoracjach, ale z użyciem innych materiałów, nadaje mu natomiast indywidualny charakter.

Założeniem projektu tego łódzkiego mieszkania było stworzenie jasnego i przestronnego wnętrza, które będzie odzwierciedleniem marzeń właścicieli. Prace projektowe obejmowały aranżację salonu z aneksem kuchennym, sypialnię, hol, łazienkę oraz toaletę. Styl inspirowany jest łódzkim krajobrazem, w którym dominują ceglane fabryki oraz nawiązuje do industrialnej przeszłości. Mimo zastosowania zdecydowanych kolorów – czerni w metalowych konstrukcjach mebli projektowanych przez nas, grafitowych frontów w kuchni, musztardowych dodatków oraz betonowych i ceglanych ścian, wnętrze pozostało jasne i przytulne – mówią autorki projektu. Ciemne kolory skontrastowane są z delikatnym drewnem podłóg oraz mebli, a także białymi ścianami, które nadają lekkości przy tak zdecydowanych materiałach użytych w projekcie. Dzięki bieżącej komunikacji z właścicielami udało nam się zastosować parę nietuzinkowych elementów, dla przykładu - konsolę w przedpokoju, której stelaż wykonany jest z maszyny do szycia firmy Singer, a także indywidualnie zaprojektowaną imponującą tapicerowaną ścianę w sypialni, bezpośrednio nawiązująca do podziałów w betonowej ścianie w salonie – opowiadają projektantki.

Jasny korytarz zaprasza do wnętrza mieszkania. Dzięki nietypowemu oddzieleniu go od strefy dziennej za pomocą szafy oraz tapicerowanej pufy otrzymujemy jedną, wspólną przestrzeń bez potrzeby budowania ścian działowych. Dzięki możliwości wniesienia zmian lokatorskich udało nam się zrezygnować ze wszystkich dodatkowych zaplanowanych przez dewelopera podziałów w tej strefie - opowiadają projektantki. Dodatkowo ażurowe plecy części szafy z pufą zapewniają naturalne światło w korytarzu, co daje miejsce na aranżację zieleni. Na betonowej ścianie, która prowadzi do kuchni znalazł miejsce pokaźnych rozmiarów zegar ścienny o nietypowej formie. 

Część dzienna zaakcentowana jest jasnym betonem. W salonie doskonale połączono go z ceglaną ścianą oraz metalowymi kinkietami. Nad stołem jadalnianym znalazło się miejsce na półkę z plakatami oraz zdjęciami, co daje pełną swobodę w aranżacji bez uszczerbku w dekoracyjnej, betonowej ścianie. Kącik salonowy został dostosowany do hobby właścicieli, jakim są gry planszowe. Lekka w formie zabudowa RTV swoim stylem nawiązuje do ażurowej konstrukcji z korytarza. Zaprojektowany przez pracownię regał uzupełnia założenie mieszkania. 

Kuchnię od przestrzeni salon oddziela wysoki bar, który doskonale dzieli przestrzeń. Zastosowanie metalowych konstrukcji oraz nóg do blatu barowego nadaje tej części mieszkania subtelny klimat loftu. Oko przyciągają tu białe płytki – zastosowana mieszkanka matu oraz połysku stanowi dodatkową grę różnorodnych powierzchni. Blat połączony z parapetem zapewnia idealne miejsce do hodowli ziół i przypraw niezbędnych u każdego domowego kucharza. Umiejscowienie zlewu tuż przy oknie było jedną z wytycznych właścicieli, którzy jednak martwili się o możliwość otwierania okna. Problem ten został rozwiązany dzięki szerokiemu zastosowaniu składanej baterii zlewozmywakowej. 

W sypialni, przy której znajduje się także łazienka oko przykuwa imponująca dekoracja wykonana z tapicerowanych paneli w kolorze grafitowym. Zastępuje ona betonową ścianę z salonu i zapewnia komfort użytkowania jako zagłówek. Beton pojawia się także w sypialni, ale w mniejszym wydaniu, jako delikatny akcent na ścianie. Nietypowa konstrukcja toaletki z półkami, będąca marzeniem właścicielki idealnie wpasowuje się w część dużego okna i sprawia, że nie ma kolizji w użytkowaniu jej w niezbyt dużym wnętrzu. Łazienka jest natomiast kompilacją wnętrza. Jasne płytki tonują ciemną kolorystykę dodatków oraz dekoru – płyt wielkoformatowych, które znajdują się na ścianie pod prysznicem i od wejścia przykuwają uwagę. Zabudowa meblowa jest lekka i nieprzytłaczająca, a powtórzenie zabiegu z płytek kuchennych, na ścianie pomiędzy blatem a szafką wiszącą spina wnętrze w jedną całość.

W mieszkaniu znajduje się także toaleta, która stylistyką i zastosowanymi materiałami nawiązuje do  co znajduje się w salonie. Główną dekorację stanowi tu drewniany dekor na ceglanej ścianie oraz akcentująca się na ich tle lampa.

Wnętrze mieszkania jest konsekwentne i przemyślane. Zastosowanie podobnych układów w dekoracjach, ale z użyciem innych materiałów, sprawia, że nie jest nudne i powtarzające się, a jeden materiał użyty na posadzce powiększa optycznie przestrzeń. Całość scala także konsekwentnie stosowany w każdym z pomieszczeń musztardowy kolor dodatków, grafik i tekstyliów.

Autorki projektu wnętrza: Marta Ogrodowczyk, Marta Piórkowska, pracownia „Marta Ogrodowczyk Studio”, www.martaogrodowczyk.pl

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH